Til toppen

\ loading=

Stor feiring på Ålesund bibliotek

Bli med på feiring når Ålesund bibliotek markerer at de er 150 år og i tillegg skal vise frem flotte, nye og oppgraderte lokaler torsdag 28. september.

– Bli med på feiring, lyder oppfordringen fra de ansatte hos Ålesund bibliotek som inviterer til 150- års markering og “nyåpning” etter storstilt renovering. Fra venstre: Christian Petterson, medarbeider, Lia Andresen, gruppeleder, Mina-Elisabeth Sandvik, medarbeider, og Katrine Ekroll Celius som er arrangementansvarlig i voksenadelingen.

 

Det siste året har det blitt gjennomført omfattende renovering av Ålesund bibliotek. Barneavdelingen sto klar i februar, og nå har det også skjedd endringer i voksenavdelingen. Lokalet har også fått sin helt egen ungdomsavdeling. Nå inviteres alle til åpning og feiring.

150 år med historie, leselyst og kunnskap

Det var Aalesunds arbeiderforening som 12. desember 1872 tok initiativ til å opprette et allmugebibliotek. Ut på nyåret kom biblioteket i drift på Løvenvold skole, og dermed gir grunnlaget for å hevde at Ålesund bibliotek nå har rundet 150 år.

– Først i 1878 ble biblioteket et kommunalt folkebibliotek. Dette skjedde gjennom sammenslåingen av flere foreningbiblioteker, men fortsatt under et styre valgt av arbeiderforeningen. Helt kommunalt ble biblioteket først i 1899, forteller de ansatte som gleder seg over ble nye lokaler og jubileum.

Fest og feiring

Det er klart alt dette skal feires, sier de ansatte som inviterer til åpen og gratis fest for alle.

– Dagen skal ledes av to dyktige ungdommer som er dagens konferansierer. Det blir åpning ved ordfører Eva Vinje Aurdal, danseinnslag med Fargespill, musikkinnslag fra Ålesund Kulturskole, vi får høre dikt, det blir utstilling fra Ålesund bibliotek sin historie og selvfølgelig kake til alle som kommer, sier de om arrangementet som varer fra kl. 18.00-20.00

Katrine Solberg, fagsjef Ålesund bibliotek.

Et sted for alle

Biblioteket i Ålesund sentrum er en svært viktig møteplass for mange. Ikke minst for byens barn og unge.

– Vi som jobber her er jo så heldige å ha fått følge flere fra de var små til de blir både ungdommer og unge voksne, sier fagleder Katrine Solberg som er i full sving med å merke bøker da vi kommer innom. I bakgrunnen holder to venninner på med VR-briller, i andre enden er en vennegjeng i ferd med å organisere en lek, og inne i ett av de fargerike “husene” har en ungdomsgjeng slått seg til ro i fargerike saccosekker.

– Her er jo folk i alle aldersgrupper, men på daglig basis er her hvertfall 30-40 barn i barneskolealder innom etter skoletid. Spesielt kanskje fra Aspøyskolen, men også fra andre skoler i forbindelse med at de venter på andre aktiviteter de skal på i sentrum, som for eksempel Jugendteateret, Karate eller Fargespill, forteller Solberg om møteplassen som har en svært viktig funksjon i et bysentrum.

Det bekreftes umiddelbart av venninnene Kamila Remizova (14) og Kristinas Kircigina (13) som kommer forbi og gjerne engasjerer seg i praten.

– Da vi gikk på barneskolen var vi her tjuefiresju, sier de og legger til at det er sjeldnere nå, men at plassen er minst like viktig. Det eneste innspillet de har er at åpningstidene gjerne skulle ha vært enda lengre.

– Her kunne vært åpent hele kvelden. Helst til kl. 23.00, men da måtte bussen også ha gått sent på kvelden, legger de om det vi tenker er et veldig viktig innspill og ønske fra byens ungdom. For det sier jo sitt. Om behovet for gode, trygge møteplasser, også på kveldstid, for barn og unge som både liker og trenger et sted for å “henge” rundt og bare være sammen andre.

Kamila Remizova (14) og Kristinas Kircigina (13) elsker å være på biblioteket og skulle ønske det var åpent til sent på kveld.

– Jeg har vært i biblioteksystemet i snart 20 år, og de to jentene er bare et eksempel på noen av barna som var ganske små da de først startet å komme hit, sier Kathrine som gjerne også husker navnene på de unge.

– Ja, vi kommer tett på, og det er så kjekt å se de vokse til, og ikke minst at de fortsetter å komme hit. Så har lokalene også fått ei viktig oppgradering som gir de ulike soner å være i. Det ser vi har vært med på å gjøre plassen enda bedre og enda mer attraktiv. Så nå gleder vi oss til feiring, og håper det gjør at enda flere oppdager oss, sier hun.

Funfact: Biblioteket prøvde lykken i flere lokaler rundt om i byen, men i 1918 stod et helt nytt bibliotek klart i Mogstadgården (Kirkegata 13). Samme året tok Inger Wiik over jobben som biblioteksjef, ei stilling hun hadde frem til 1940. Arvtakaren Konrad Helseth var sjef frem til 1972. Biblioteket flyttet så videre til Langeberggata 3 i 1933, til Privatbankbygget i 1956 og til lavblokka på rådhuset i 1980, der de holder til i dag.

Se alt som skjer i Ålesund i vår kulturkalender!