Til toppen

\ loading=

Omreisende ost- og kjøtteksperter stortrives i Ålesund

Adrian og Kamila Kot har i flere år reist Norge rundt og hjulpet folk som er på jakt etter gode oster eller kjøttprodukter. I år er det kundene til Delicatessen Løvenvold som drar stor nytte av ekspertisen til det polske ekteparet.

OST: Trenger du gode råd om ost, så spør bare Kamila og Adrian Kot hos Delicatessen Løvenvold.

I fjor åpnet Marcia Romijn dørene for Delicatessen Løvenvold på Ålesund Storsenter etter at hun tok med seg familien fra Nederland. Med seg i satsingen er også eier i selskapet Dutch Cheeseman, Ab Noom.

Sammen har de skapt en liten oase med oster, skinke, syltetøy, skinke og nøtter i mange lekre varianter fra ulike deler av det europeiske kontinentet. Derfor er det kanskje ikke så overraskende at flere av sansene våkner til liv når man går inn dørene.

Og skulle du og sansene dine trenge litt ekstra hjelp, selv etter at du har prøvesmakt, så har butikken fått to nye eksperter til å hjelpe deg.

– Både jeg og kona mi Kamila er glade i å lage mat, og da er både ost og kjøtt sentrale i matlagingen. Da er det blant annet veldig fint å gi folk råd om hvilken ost de bør bruke til en bestemt type rett, sier Adrian Kot.

– Det å stå bak disken og snakke med kundene, er uten tvil den beste delen av jobben. Tiden flyr av gårde, så jeg føler ikke at jeg er på jobb, for jeg liker det så godt. Det er så mange hyggelige folk som kommer innom, og så er det ekstra kjekt når folk kommer tilbake og forteller at anbefalingene jeg ga, virkelig falt i smak hos gjestene deres. For knapt noe slår følelsen av å gjøre folk fornøyde. Dette har blitt en stor del av livet mitt og jeg elsker det. Det har blitt en lidenskap og livsstil, legger han til.

PESTO: Frister det med en ost som har en smak av Pesto.

– Jeg er veldig glad for at de er her, for jeg er ny, og de lærer meg mye. De er effektive, dyktige og hyggelige. Det er utrolig viktig at vi har folk som har så stor kunnskap, for det gir også en trygghet for oss andre som jobber her. Vi er heldige som fikk de hit, sier assisterende butikksjef for Delicatessen Løvenvold, Thomas Ertresvåg.

– Elsker å jobbe slik

Grunnen til at de to er i Ålesund, er at Adrian utviklet et vennskap med Noom.

– Jeg traff Ab for ti år siden mens jeg jobbet på et gatemarked. På det tidspunktet var jeg ansatt i et annet selskap. Det ble likevel starten på et langt og godt vennskap, og for noen år siden så jeg etter nye muligheter og han trengte folk, så da begynte jeg og kona mi å jobbe for Dutch Cheeseman. Først var vi enige om at vi skulle jobbe for dem i tre år, men det har blitt nesten åtte år, sier Adrian Kot.

– I de årene har vi reist rundt om i Norge, for det meste i den nordlige delen. I fjor var vi blant annet i Hammerfest. Vi elsker å jobbe på denne måten, for vi får sett mye av naturen i Norge og det norske folket er så vennlige, legger han til.

SKINKE: Kamila Kot skjærer opp skinke til to kunder.

Nå skal de snart på en liten ferietur til Polen i et par uker, for de returnerer til Jugendbyen.

– Vi kom hit i februar og skal være her mesteparten av sommeren. Av og til drar vi tilbake til Polen, for vi har familiene våre der. Etter at vi er ferdig i Ålesund, blir vi å reise til Polen igjen, før vi kommer tilbake til julemarkedet i Bergen. Og så er det mulig at vi kommer tilbake til Ålesund neste år, for man vet jo aldri hva som skjer i fremtiden.

Dette kjøper turistene

Delicatessen Løvenvold har mange turister som kommer innom, som bidrar til at omsetningen går voldsomt opp, spesielt de dagene cruiseskipene er inne. Det er kanskje ikke så overraskende at turistene er på jakt etter andre produkter enn det sunnmøringene er.

– Turistene er veldig opptatt av lokale produkter, så det er viktig å ha både brunost og ost fra gårder i regionen. Det samme gjelder for kjøttprodukter, og da spør de gjerne etter det som er produsert på Sunnmøre. De norske kundene liker å kjøpe ost som de har spist på ferie i Spania eller Nederland.

Til slutt drister vi oss i å spørre. For vi lurer jo på hvordan det er å reise rundt og jobbe med den man er gift med.

– Det er fantastisk. Og så er det en fin test på giftemålet, for om vi overlever å jobbe i lag, så tror jeg vi overlever alt, sier Adrian og ler godt.

SMAKSPRØVE: Allerede i det du kommer inn i butikken får du smake på nederlansk ost.
KUNDENE: Adrian Kot elsker kontakten med kundene.

Bypatriotens Kulturkalender

Se alt som skjer i Ålesund

Alltid mye å glede seg til!