Til toppen

\ loading=

Advarer mot bading og padling ved Sørsida

Ålesundregionens Havnevesen går ut og advarer mot både bading og padling med kajakk ved Sørside-kaiene siden dette kan være svært farlig.

SMÅ: Vi mennesker blir veldig små i forhold til noen av de gigantiske cruiseskipene som besøker Ålesund. Havnekaptein Kristoffer Longva Åsheim advarer mot sterke krefter i sving som ikke alltid er like lett å forutse.

Sørsida er et område med stor båttrafikk og derfor bør de som er fristet til å hoppe i sjøen finne andre steder å ta seg en dukkert.

– Vi vil fraråde på det sterkeste bading på Sørsida. Risikoen blir for stor. Det kommunale sjøområdet er regulert til sjøtrafikk, hvor det er stor fare forbundet med å bade, sier havnekaptein Kristoffer Longva Åsheim.

Sterke strømmer

Da Bypatrioten møtte havnekaptein lå både AIDANova og Iona til kai. Begge er giganter i cruisesammenheng.

–  Iona er 342 meter langt, mens AIDAnova er 337 meter. Begge er 42 meter brede og over 60 meter høye. Til sammen har de en bruttotonnasje på 370.000. Det krever enorme krefter for å bevege disse skipene sidelengs. Når de starter opp trusterne, så gjør propellvannet det livsfarlig for svømmere i området, sier Longva Åsheim.

Men det er ikke slik at badende bør utnytte dager hvor det ikke er cruisetrafikk.

– Faren gjelder for resten av båttrafikken også. Det vil også skape sterke strømmer i havet når båtene går fra kai. Med en badstue så nært vann, så vil fristelsen være stor for å hoppe i sjøen.

LIVSFARLIG: Når de starter opp trusterne (er markert med blå symbol på skutesida), så gjør propellvannet det livsfarlig for svømmere i området.

– Personlig har jeg ikke sett noen som har tatt sjansen på å bade der, men jeg har hørt fra andre at de har sett folk som bader i området. Folk må holde på land siden det er så mye skipstrafikk der.

Det er ikke slik at de ikke ønsker at folk bader i sjøen.

– Fra Lorkenestorget og nordover i Brosundet så er vi veldig positive og åpne til at folk benytter seg av muligheten av både badstue og bad.

– Hold avstand med kajakk

Det er også en del folk som padler kajakk i området, og det er populært å ta bilder for å vise hvor liten man blir i møte med noen av de gigantiske skipene som besøker Ålesund.

– Vår anbefaling er å holde god avstand slik at man er sikker på at det ikke utgjør noen fare. Det kan fort oppstå farlige situasjoner om en padler for nært. Det kan være vanskelig å skjønne hvor farlig det er, men det er altså enorme krefter i sving, sier Longva Åsheim.

Heve/senk-broen i Brosundet vil også av sikkerhetsmessige årsaker være stengt når det ligger skip til kai ved Stornespiren og Prestebrygga.

– Når vi tar ned brua, så betyr det at Brosundet er stengt og det er viktig at folk respekterer det.

Kommer 300 cruiseskip

AIDANova og Iona er to av svært mange turistskip som ankommer byen i år.

– Vi nærmer oss anløp av 300 cruiseskip, og så kommer fiskefartøy, brønnbåter og andre type fartøy. Vi er veldig fornøyde med at vi har så mye besøk, og så har vi også satt ei begrensing på to store skip og ett lite skip per dag. For havna er det veldig positivt.

– De to er de to største skipene som vi har her i år. Da blir det veldig interessant og spennende å få logistikken til å gå opp ved å tilrettelegge for alle tjenestene de trenger. For vi ønsker at våre gjester skal ha det best mulig når de kommer hit på besøk, legger havnekaptein til.

De to skipene har plass til 11.854 passasjerer. De fikk i alle fall føle på hva Sunnmøre har å by på når det kommer til vær. Det var nemlig hvite bølgetopper på Sørsida og mange måtte holde godt på hattene så de ikke føk på havet.

– Veldig mange cruiseskipturister kommer fra varmere land, så de liker dette været, for de finner det spennende. Mange av dem vi snakker med, sier at de håper på mye vær. For de vil oppleve nettopp det siden de syns det fasinerende. Og i dag fikk de virkelig smake på det, for jeg har sett mange som har holdt på blåst overende i byen.

MASSIVT: Iona er 342 meter langt, 42 meter bredt og over 60 meter høyt.
GIGANTER: AIDANova og Iona ruver virkelig i bybildet i Ålesund.
Bypatriotens Kulturkalender

Se alt som skjer i Ålesund

Alltid mye å glede seg til!