Til toppen

\ loading=

Tønnebad og sauna

Vi er nesten helt sikker på at få, om noen her i byen noen gang har tenkt tanken på å ta sauna, for så å bade i gamle akevittønner på kaia. Til helga kan du nemlig gjøre akkurat det.

De som har vært innom kaiene på sørsida i det siste har nok fått med seg alt det spennende som skjer der.

Snekker Philip Robertson monterer tønna det skal bli dusj i. De sju andre skal det bades i.

Akevittønner

For i flere dager har det kommet stadig nye ting på kaiområdet nedenfor Torghallkvartalet, og undringen har vært stor. Spesielt når det dukka opp åtte store brune tønner. Og siden vi er på Sunnmøre og ikke på Løten så kom vårt første spørsmål helt naturlig.

-Er det sildetønner?

-Neida. Dette er gamle tønner som først har blitt brukt til lagring av portvin, før det ble tønner for lagring av Linjeakevitt som jo skal krysse ekvator, forteller Mathias Tvedten i Svai sauna.

Kan det bli mer eksotisk? Her på våre trakter liksom? Det er i forbindelse med Kulturhavna til Sørsida utvikling at tønnene og saunaen har kommet på plass. Og Mathias har en snedig plan med tønnene.

Erik Smestad hos Bravida har litt av et system med vannrør som skal monteres under plattingen. Alle skal de forsyne tønnene med sjøvann direkte fra sjøen.

-Det har seg nemlig slik at på nordsiden og saunaen vår der så bader folk i sjøen, hele året. Rett fra varmen inne og ut i det kalde vannet.
Det kan de ikke her. Det er nemlig badeforbud grunnet propellene til cruiseskipene. Derfor fyller vi tønnene med sjøvann direkte fra sjøen, slik at folk kan hoppe oppi og bade. Sette seg ned å kose seg i saltvannet. Og det til samme temperatur som i Brosundet.

-Å få et hint av akevittlukt på kroppen er vel kanskje bedre enn sild. For disse tønnene bærer en viss alder?

-Det lukter faktisk akevitt av tønnene, og ja, dette er skikkelig håndverk laget av dyktige bøkkere og pleid av bøkkere. De er over 50 år gamle og utrangert for den bruken de var ment til, så da fikk vi dem fra Arcus. De passer jo perfekt til dette, sier Mathias, som selv var i Oslo og hentet tønnene.

Sju av tønnene har sittebenk og skal fylles med sirkulerende sjøvann, forklarer Mathias, og får med seg gjengen med håndtverkere på en test. Philip Robertson, prosjektleder Petter Nordheim og Kjell Magne Sandvik fra Strømsheim Bygg, samt Erik Sandvik fra Bravida hopper oppi for et bilde.

På den siste tønna blir det montert en dusj. Alle har de passert ekvator for aller siste gang med akevitt fra Løten. Nå er de reisende tønnene pensjonert og skal stå til alles glede på Kulturhavna, for alle bygges nå inn i en stor platting framfor saunaen, som står på hjul.

Snat kan Mathias Tvedten i Svai Sauna ønske rund tjue saunahungrige ålesundere inn i den nye doble saunaen.

Dobbel sauna

-Saunaen er helt ny og er mobil, men nå er det ment at den skal stå her rimelig permanent, i alle fall et par år, og den åpnes nå i helga når Kulturhavna åpner, forteller Mathias.

-Den er stor. Hva kan du si om den?

-Det er en sauna i to deler og to innganger.
Altså to saunaer med tilhørende skifterom. Nå har ikke vi sjekka så godt hvor mange som får plass, men rundt ti i hver sauna skulle jeg tro vil gå greit.

Arbeidslaget fra Bravida og Strømsheim Bygg har hoppet ut av tønnene. Nå er de i full gang med å få på plass platting, tønner og et sirlig system vannrør til tønnene. Og ikke minst gjøre klar selve saunavognen til åpning.

-Dette blir flott, sier prosjektleder hos Strømsholm Bygg, Petter Nordheim.

-Torsdag kommer vi med to hus som vi har bygd bak på Flatholmen. To hus på 4×6 meter hver. Disse kan brukes til mange forskjellige ting på Kulturhavna, sier han.

Nå kan du snart klikke deg inn for sauna og tønnebading.
-Det blir booking fra samme bookingsystem og nettside som saunaen vi har på nordsiden. Snart skal en kunne gå inn og også finne denne saunaen på siden, forteller Mathias, som nok er like spent som oss andre.
-Vi er veldig spente på mottakelsen, for vi håper at folk har lyst å prøve, sier Mathias.

Snart klar for bading i tønner, med et påfølgende hint av akevitt fra Løten på kroppen, eller sjø og tang da i alle fall. Den som bader får kjenne.
Bypatriotens Kulturkalender

Se alt som skjer i Ålesund

Alltid mye å glede seg til!