Til toppen

\ loading=

Hvordan skal det bli på Valderøya?

Det er ikke bare byen som utvikler seg og vokser. Det gjør også omlandet, noe man over mange år har merket sterkt, spesielt på Valderøya i Giske kommune. Nå tar de grep for å ikke havne på «ville veier». Neste uke inviteres både befolkningen og næringslivet til åpne arbeidsmøter for å gjøre stedet enda litt bedre og rustet for fremtiden.

Vi har møtt frem med kamera og penn på rådhuset i Giske. Øverst i tredje etasje er de folkevalgte i full gang med ukens formannskapsmøte. Vi sniker med oss et bilde og lister oss videre ned i gangen. Her ligger nemlig kontoret til kommuneplanlegger Per Inge Aakvik som har mye å gjøre om dagen.

I neste uke inviterer nemlig kommunen til flere åpne møter. Det handler om attraktivitet og muligheter for å både bo og leve godt og drive næring.

Kommuneplanlegger i Giske kommune Per Inge Aakvik ser frem til den videre prosessen med egen plan for “Valderhaugstrand”. Et svært sentralt område midt på Valderøya. – Her har vi areal. Nå handler det om å klare å utvikle og forvalte det på en god måte, sier han.

-Det stemmer. Neste uke tirsdag og onsdag inviterer vi inn både publikum, lag, organisasjoner og næringslivet til to ulike verksteder. Det skjer i forbindelse med arbeidet som er i gang med egen tettstedsanalyse for «Valderhaugstrand», som er området fra hurtigbåtkaia og helt opp til Skaret, forteller han.

Et område og en akse midt på øya, som hele veien har betydd mye for mange. Her gikk ferga til byen, her ligger Øysenteret, idrettshallen, ungdomsskolen, kirken og flere butikker i Skaret for å nevne noe.

Nå skal man se nærmere på mulighetene som ligger i utvikling her. Et arbeid som støttes økonomisk av Fylkeskommunen og planleggeren håper på godt engasjement.

I korridoren utenfor rasles det med kaffekopper. Vi skjønner at det er pause i formannskapsmøtet som gjør at vi får muligheten til å snakke med enda flere som brenner for det som nå er på gang. Inkludert ordfører Kenneth Langvatn (H).

De ser frem til de åpne verkstedene der alle som ønsker kan komme med innspill til hvordan Valderøya skal utvikle seg videre. På bildet fra venstre: Kommunalsjef for helse og omsorg Lene Bjørlo Overaa, kommunedirektør Karl Andre Birkhol, kommuneplanlegger Per Inge Aakvik og ordfører i Giske kommune Kenneth Langvatn.

– Det at vi inviterer til egne verksted handler om å gi alle muligheten til å være med på å påvirke hvordan sitt eget lokalsamfunn skal se ut. Det er nå det skjer, sier han og forklarer.

– Det å drive med utvikling er mer som en maraton og ikke sprint. Vi som kommune må kunne se langt frem og på samme tid må det være mulig å realisere. Da trenger vi alle gode innspill nå, før planen blir endelig, sier han.

Veien videre

– Det er fort gjort å tulle med begrepet. At det ikke mangler planer rundt om i våre kommuner. Hørt den før?

– Går man løs på noe uten en god plan, så vil der heller ikke bli en god sammenheng på det som gjøres. Da risikerer vi å miste både verdien og mulighetene som ligger i et område. Viktigste i ei plan er den siste siden det. Handlingsplanen, understreker han i håp om at mange møter opp og kobler seg på.

– Det er viktig at vi vet hvor vi vil som øy, kommune og samfunn. Når vi vet det, så kan kommunen legge føringene og invitere inn bredt for at vi faktisk skal kunne få realisert det vi ønsker oss og drømmer om, sier han om det som er ment å bli resultatet av den tettstedsanalysen som nå gjøres.

Arkitekt og byplanlegger Geir Egilsson synes det er veldig spennende å jobbe med et tettsted som Valderøya, og han og kollega Anna Helstrøm ser frem til å få enda flere innspill.

Vil ha innspill

Her kommer konsulentene fra Asplan Viak inn og de er allerede godt i gang. De har kartlagt, undersøkt, snakket med folk, funnet frem historie og tenkt fremover. Nå er tiden moden for at også de skal vise frem hva de har funnet ut og tenkt så langt.

– Vi er fortsatt tidlig i prosessen, men vi gleder oss til å endelig få legge frem noe av det vi så langt har funnet ut. Ikke minst håper vi på mange gode innspill. Også de kritiske stemmene, sier arkitekt og byplanlegger Geir Egilsson som er på saken sammen med kollega Anna Hellstrøm.

Hva finnes fra før, hva trengs, og hvilke muligheter ligger der fremme?

– Det som bor på Valderøya og de driver næring der i dag, sitter på viktig kunnskap og tanker som vi ønsker å få inn. Det gir oss et viktig grunnlag før vi går videre. Samtidig som vi jakter på det unike med Valderøya så vil alle som møter opp også få se eksempler og ideer fra andre steder, sier han.

Har du lyst å være med?

Planverksted for innbyggere, lag og organisasjoner
Tid: Tirsdag 14. mai kl. 18.00-20.00
Sted: Kommunestyresalen, Giske rådhus
(Enkel servering)

Planverksted for næringslivet
Tid: Onsdag 15. mai kl. 09.00-12.00
Sted: Kommunestyresalen, Giske rådhus
NB påmelding: per.inge.aakvik@giske.kommune.no
(Enkel servering)

Valderøya i Giske kommune er tett bebygget og mye bærer preg av rask vekst. Nå skal man se på mulighetene i området fra fergekaia og opp hit. Til Skaret. Hva tenker du bør skje? Møt opp på verkstedene og del dine tanker.
– Her er mange både flotte, naturlige og historiske kvaliteter å ta vare på. Men alt kan også bli bedre, sier Egilsson.
Bilde fra næringsområdet i Skaret der både nye bygg og aktører har kommet til siste tiden. Lokal handel og muligheter for vekst i næringslivet er superviktig, men kan arealene utnyttes bedre? Knyttes sammen med omgivelsene? Skal man bygge mer? Lage lekeplass? Hvor går veien videre? Det kan du ha en mening om!