Til toppen

\ loading=

Nasjonal strategi for inkluderende russetid

- Felles fylkessamling for russen og tiltak for å redusere makten til private russeselskaper, var bare noen av innspillene som kom fra ungdommen selv da startskuddet gikk for arbeidet med å lage en nasjonal strategi for en tryggere og mer inkluderende avgangsfeiring.

Fra Møre og Romsdal deltok blant annet Kristine Hildre Dimmen (Akademiet vgs. Ålesund) og Rikke Sandnes Frilund (Ålesund vgs), som sitter i Ungdomspanelet i Møre og Romsdal. (Foto: Møre og Romsdal Fylkeskommune)

Fylkesutdanningsdirektørene i Norge inviterte tidligere denne måneden videregående skoleelever fra hele landet til en konferanse for å gi innspill til en tryggere og mer inkluderende avslutningsmarkering av 13 års skolegang.

Fra Møre og Romsdal deltok blant annet Kristine Hildre Dimmen (Akademiet vgs. Ålesund) og Rikke Sandnes Frilund (Ålesund vgs), som sitter i Ungdomspanelet i Møre og Romsdal.

– Dette er noe som engasjerer meg sterkt. Jeg blir russ selv, og jeg vil gjøre det beste mulig for de som kommer etter, sier Kristine, som kommer fra Sula.

Hun vet at mange har følt på utestenging og negative opplevelser i russetiden. Markeringen er ikke lenger en feiring av 13 års skolegang, men bare en lang sammenhengende fest, som kan få store konsekvenser for gjennomføring og læringsmiljø.

Eget fylkestreff kan være en lavthengende frukt.

– Mange har nok lyst til landsstevne i Stavanger, men uten buss er det både dyrt og tungvint. Med et fylkestreff vil det bli lettere for alle å delta og mer økonomisk. Det trenger ikke være en stor festival, men et lavterskel tilbud for alle i fylket, er ett av hennes innspill.

Sammen med andre innspill skal dette brukes i arbeidet med å legge en nasjonal strategi for hvordan det kan arrangeres gode avslutningsmarkeringer i hele landet.

Press fra russeselskaper

Strategien må også si noe om de private russeselskapene, som fikk stor plass på konferansen. Kristine mener de starter for tidlig med markedsføringen og utøver press, og ønsker at de skal få mindre makt.

– Jeg vet at private aktører har sendt ut tilbud om å hjelpe kommende russ med å planlegge budsjettet for russetiden. Dette legger et uheldig press, sier hun.

Et sted de ikke blir jaget

Å ha et sted å være ble løftet frem av flere. Rikke Sandnes Frilund fra Åndalsnes mener kommunen må på banen.

– Jeg har ikke tro på at det hjelper å forby hettegensere eller busser, vi må heller bygge relasjoner og lage aktiviteter for alle. Kommunen må legge til rette for russekro der alle kan oppholde seg. Da slipper vi å bruke 100 000 på buss og slipper å bli jaget fra sted til sted.

Kristin Glæstad Vonheim, rådgiver i fylkeskommunen, og Tove Regine Stranden, som er elev- og lærlingeombud i Møre og Romsdal, deltok også på konferansen, og støtter mange av de gode forslagene som ble lagt frem.

– Vi ser at det kom inn mange gode innspill som kan brukes i strategien. Flere ønsket seg også en tydeligere nasjonal ramme og mer felles feiring for å sikre at alle blir inkludert, sier Stranden.

Konferansen som gikk av stabelen på Gardemoen 19. til 20. oktober, er starten på strategiarbeidet som involverer alle fylkeskommunene, som eier og driver de videregående skolene i landet. Den ferdige strategien skal legge føringer for en ny og bedre feiring.

Bypatrioten skrev flere saker om dette emnet tidligere i år. Les også: Full rulle for russen 2023 og Russen inviterer til foreldremøte.