Til toppen

\ loading=

Forsker på Brusdalsvatnet

Et treårig prosjekt og samarbeid mellom Ålesund kommune, NTNU og Regionalt forskningsfond skal kartlegge Brusdalsvatnet. DigiWater heter prosjektet som vil gi ekstra aktivitet på og i Brusdalsvatnet, og forhåpentligvis vil gi mange svar når det er ferdig.

Nå skal det forskes på Brusdalsvannet.

Målet med prosjektet er å skaffe mer kunnskap om kvaliteten på Brusdalsvatnet som råvannskilde, samt hvordan denne kvaliteten endres over tid.

Avdelingsleder for vannforsyning i Ålesund kommune, Bjørn Skulstad, påpeker betydningen av å ha grundig kunnskap om drikkevannskilden og eventuelle endringer, spesielt i forbindelse med planer om å bygge en tungt trafikkert motorvei nær vannkilden.

Forskerne fra NTNU i Ålesund vil lage en digital tvilling for behandling og beskyttelse av Brusdalsvatnet, som vil hjelpe med å effektivisere vannbehandlingen og gi tidlig varsling om forurensning som kan utgjøre en helserisiko. En viktig del av prosjektet er å undersøke hvordan E39-veien kan påvirke Brusdalsvatnet, opplyser Ålesund kommune i en pressemelding.

Prosjektet vil også vurdere hvordan forurensning i vannet vil kunne påvirke menneskers helse.

Assisterende kommunedirektør Anne Mette Liavaag påpeker at DigiWater-prosjektet gjør Ålesund kommune til en ledende kommune innen bruk av digital teknologi i vannbehandling, og det viser effektene av samarbeidet med NTNU. Samarbeidet vil gi mer kunnskap og sikre drikkevannsforsyningen for fremtiden.

Prosjektet involverer også bruk av ROV-enheter for overvåkning av vannkvaliteten, og dette gjøres nøye for å unngå forurensning av vannet. Innbyggere langs Brusdalsvatnet har tidligere vært vitne til slike aktiviteter i forbindelse med overvåkning av drikkevannskilden.

Professor i vann- og miljøteknikk ved Institutt for havromsoperasjon og byggteknikk, Razak Seidu, ser frem til å starte prosjektet og lage en digital tvilling som vil støtte driftseffektivitet og fungere som et tidlig varslingssystem for forurensning som kan påvirke folkehelsen.