Til toppen

\ loading=

Stor økning i basketinteressen hos barn

På kun ett år har antall medlemmer i Ålesund Sharks Basketballklubb økt med over 50 prosent, men altfor lite treningstid setter en stopper for at de kan ta imot mange flere utøvere som har lyst å spille basketball.

I flere år har medlemstallet holdt seg stabilt rundt 100 medlemmer og i 2021 hadde klubben 110. I fjor steg tallet plutselig til 166.

Og det som kanskje gjør dette ekstra gledelig er at den store tilveksten skjer i aldersgruppa 9-13 år. I 2021 var det 38 medlemmer i den aldersgruppa, og i fjor hadde tallet mer enn doblet seg til 82.

– Vi fikk en veldig fin effekt etter pandemien. Det er utrolig kjekt å se at det er så mange barn som vil spille basket. Det har skjedd takket være Inese og Vladimir Felcane som har tatt ansvar for de yngste, sier leder i Ålesund Sharks Basketball, Øyvind Lislevatn.

– Det er så gøy å se at mange flere vil være i aktivitet. Det er også veldig viktig for oss å være en inkluderende klubb, for alle skal få lov å være med. Vi har flere nasjoner med og det er fint å se. Vi trenger et godt alternativ til fotball og handball som er de store idrettene i byen. Basketball er i vinden både her og nasjonalt, noe som er veldig gledelig, legger han til.

Dårlig hallkapasitet

Det er bare et problem. Et problem de selv har ingen kontroll på. Hallkapasiteten i Ålesund kommune er nemlig sprengt. Ålesund Sharks har seks lag som deltar i seriespill. Som må dele på ni treningstimer i uka.

I FARTA: En av spillerne driver ballen fremover på trening.

Tygg litt på den. Ni timer fordelt på syv lag…

I tillegg har de fire ekstra treningsøkter til barnegruppene som ikke spiller i serie.

– Det var like før at jeg ga meg som trener i sommer da vi ente opp med ni treningstimer. Det gjør at det er klin umulig å gi et godt tilbud til både barn og voksne. Tirsdager trener to lag sammen og torsdager er et tredje med. Det er eneste måten vi klarer å gi de ekstra treningstid på.

– Treningstiden er den største begrensningen vi har for å få flere spillere med, for vi kunne hatt mange flere spillere om vi hadde flere timer tilgjengelig. De fleste trener to ganger i uken, noen få får tre treninger, mens klubbene vi spiller mot har fire treninger. Vi stiller med handikap. Det er ganske frustrerende, for spillerne og klubben har jo ambisjoner og ønsker å utvikle seg og spille på et visst nivå, legger lederen til.

Klandrer ingen

Men Lislevatn vil ikke la fortvilelsen gå ut over de som setter opp tidene. For han vet at hallsituasjonen er presset i byen.

– Jeg ønsker ikke å klandre noen eller ta noen for dette, for jeg vet de gjør så godt de kan med å fordele de timene som finnes i de få hallene som er tilgjengelig. Vi håper å få mer tid. Men det er jo mange som skriker om det samme.

– Dessverre er de få timene som er den store utfordringen vår, for jeg tror vi kunne vært dobbelt så mange spillere i klubben om vi hadde kunne gitt de et skikkelig tilbud. Se for eksempel mot Molde. De har mye bedre treningsforhold og der er det også stor vekst.

TRENER: Øyvind Lislevatn har nesten 40 års fartstid i basketballen.

Han håper på bedre tider.

– Vi har fått være med i hallprosessen og kommet med innspill til hallen som bygges i Osane og den som kommer i Spjelkavik. Det er utrolig viktig, for de har ikke tenkt på basketball, i flere av hallene som er bygget før. Vi kan ikke spille på tvers av hallene på små baner, for det er ikke trygt for spillerne med vegger og tribuner like under kurvene. Dessuten spilles kampene på full bane fra de er 14 år.

By uten topplag

Den dårlige hallsituasjonen gir også utslag i det sportslige nivået.

Ålesund er ifølge Statistisk Sentralbyrå nummer ni av de største tettstedene i Norge. Og det eneste stedet på topp ti-listen som ikke har et lag i de to øverste divisjonene i vollyball, basketball eller håndball for både menn og kvinner.

Det må vi kunne tørre å si er ganske trist for byen, som dermed ikke kan akkurat pårope seg å være en idrettsby. Verre blir det for Ålesund med tanke på at Volda har topplag i både volleyball og håndball og Fosnavåg har lag på nest øverste nivå i håndball.

– Det er ikke rart at det ikke finnes topplag i byen. For ingen idretter har gode treningstider. Det sier seg selv at det da blir umulig å skape toppidrett med slike rammer, sier Lislevatn.

Han vet godt hva det betyr å ha skikkelige fasiliteter etter å ha drevet med basketball i nesten i 40 år, og spilt for både Kongsberg og Asker på øverste nivå i flere sesonger.

– En by som Ålesund burde hatt flere lag på toppnivå. Vi håper den dårlige hallsituasjonen setter press på de ansvarlige slik at byen fortsetter å bygge haller og legge forholdene til rette for å drive både bredde- og toppidrett i fremtiden.

Positivt av kommunen

Nå er det ikke slik at han bare er frustrert over de kommunale forholdene.

– Det er utrolig fint for oss at vi slipper å betale for treningstiden for de aldersbestemte lagene. Jeg vet det er flere klubber som må gjøre det i andre kommuner. Så det setter vi veldig stor pris på, for ellers hadde det blitt svært vanskelig økonomisk for oss, sier Sharks-lederen.

TREFF: Et lite sekund senere og ballen traff kurven.