Til toppen

Engasjerende og lærerikt på Moakonferansen

Torsdag 2. november er det duket for ny Moakonferanse. Årets konferanse fokuserer på byutvikling i Ålesund sentrum. Et av de viktige spørsmålene en søker svar på er hvordan byen vår skal være.

Kari Slaatsveen er en kjent røst fra NRK. Hun skal lede årets Moakonferanse.

-Hvordan vi kan få en mer dynamisk by som tar mer i bruk de flotte kvalitetene vi har både på land og vann blir et sentralt tema. Hvordan er det vi ønsker at byen vår skal være? Ålesund har et stort omland hvor det bor mange mennesker som sokner til byen, og som ønsker å bruke byen med alle sine flotte kvaliteter, sier Inger Johanne Langeland, som sammen med Are Prytz Berset inviterer til Moakonferansen 2023.

Engasjement

-Årets Moakonferanse gjør deg litt klokere og mer engasjert. For husk at byutvikling angår oss alle, sier Inger Johanne Langeland, som håper at deltagerne går hjem og fortsetter diskusjonene hjemme, på jobben og blant venner.

Moakonferansen tar pulsen på verden i dag. Hva har egentlig ført oss dit vi er? Hva er grunnen til at verden er så uforutsigbar og konfliktfylt? Cecilie Hellestveit, forsker ved Folkerettsinstituttet og jurist med doktorgrad i krigens folkerett. Hun vil fortelles oss hvorfor verden er så ustabil og om viktigheten av folkeretten.

Terje Tvedt er en kunnskapsrik professor, forfatter og dokumentarfilmskaper. Han klar på at for å forstå fremtiden så må vi kunne fortiden. Terje er en engasjert samfunnsdebattant som har gjort seg bemerket på mange arenaer.

Kommunens påtroppende ordfører, Håkon Lykkebø Strand skal åpne konferansen.

Debatten om en eventuell ny cruisehavn er høyaktuell. Arkitekt Morten Løvseth ser for seg å flytte cruisehavna til nordsiden, og kommer med dette innspillet til debatten.
Illustrasjon: Ark. Morten Løvseth.

-Vi gleder oss til å bli bedre kjent med vår nye ordfører, som i tillegg skal stille i en panelsamtale sammen med Monica Molvær og Hans Kjetil Knutsen.

En rekke dyktige og aktuelle foredragsholdere skal entre scenen på Moa konferansesenter torsdag neste uke, under ledelse av konferansier Kari Slaattsveen. Mange vil nok huske Kari fra radioen, den myke stemmen med mange finurlige formuleringer.

-Vi har invitert noen av de fremste fagpersonene i landet til å løfte blikket både lokalt og internasjonalt, og for å hjelpe oss til å forstå den urolige og uforutsigbare verden vi opplever nå, legger hun til.

Byutvikling for alle

-Ålesunderen Morten Løvseth er en av landets mest anerkjente arkitekter og var fra 2005 til 2020 leder for arkitekturrådet for Nasjonale turistveger i Statens vegvesen. Morten har ofte utfordret byutviklingen i Ålesund, et tema som engasjerer ham sterkt. Han har mange gode tanker om fremtidens Ålesund.

-Sissel Tønnesen Engblom er lidenskapelig opptatt av urbanisme og arkitektur som verktøy for en bærekraftig fremtid. Hvordan livsstilen vår endrer seg og hvordan vi kan omfavne både evige og nye inspirerende ideer for å skape attraktive omgivelser fremover. Sissel har god kjennskap til Ålesund, og sitter i styret til Sørsida Utvikling AS, forteller Langeland.

Are Kalvø er så absolutt et eksempel på en munter sunnmøring. Han kommer til Moakonferansen.

-Spennende blir det også å høre om Gunnar Bøyum sine erfaringer i eiendomsbransjen. Han mottok nettopp prisen «Årets navn» under Eiendomsdagene 2023, sier Inger Johanne Langeland.

– En viktig foredragsholder for å belyse Sunnmøre som industriregion er Geir Håøy, konsernsjef i Kongsberggruppen ASA, en av de største industriaktørene i regionen vår. Håøy vil gi oss et innblikk i hvordan Kongsberggruppen tenker om regionen vår og hvorfor de har valgt å satse her.

Munter sunnmøring

-En av de virkelig muntre foredragsholderne er sunnmøringen Are Kalvø. Han er en kunstner med ord, forfatter og komiker. Få kan måle seg med hans imitasjoner og skarpe, samfunnskritiske humor. Dette blir rett og slett en spennende konferanse alle bør få med seg.

-Hvor kan en få mer informasjon, og eventuelt sikre seg en plass på årets Moakonferanse?
-På våre nettsider finner en alt om konferansen, også hvor en kjøper billetter. Og det er fortsatt ledige plasser forteller Are Prytz Berset.