Til toppen

Rustet opp havlaben på Vitensenteret

5.klassingene følger nøye med når den lille lyren skal studeres i nyopprustede Møre havlab på Atlanterhavsparken. I dag er det offisiell åpning av spleiselaget mellom Sparebanken Møre og fylkeskommunen.

Vi følger ei gruppe på 15 av 27 femteklassinger fra Spjelkavik barneskole som er på besøk på Atlanterhavsparken og Vitensenteret. (Bildeserie nederst i saken).

Heidi Bostad Roaldsand er leder ved Atlanterhavsparken Vitensenter, og her viser hun fram den nye digitale lupa. Det første som møter de som skal inn på selve laben.

Alt er nytt

Elevene blir av de første som får besøke den helt nye laben, og allerede før de kommer inn møter de en av nyvinningene.

-Det er ei digital lupe vi har plassert like utenfor Møre Havlab, forteller leder ved Atlanterhavsparken Vitensenter, Heidi Bostad Roaldsand. Bildet av ei lita reke kommer opp på skjermen slik at den kan studeres.

Inne står akvarist Maria Dahle Bekjorden klar ved den nye lange benken.
Elevene finner sine plasser, før de får se en tre minutter lang animasjonsfilm om næringskjeden i havet. En film som går over hele den nye veggen. En får følelsen av å først svømme med alger, så en spekkhogger.

Du må lyse i mørket for å finne hva som skjuler seg på veggen inne på laben.

På veggen på motsatt side har Vitensenteret skjult små dyr, men en må lyse på veggen i mørket for å finne dem.

Nye arbeidsbenker, utstilling om livet i havet, modeller med forstørrede alger og mye nytt utstyr har kommet til etter opprustingen.
5.klassingene fascineres av de skarpe tennene på et skjeletthode av en hai og har spørsmålene klar.

Framfor seg har akvarist Maria en liten lyr. Nå skal elevene være med på en disseksjon av den lille fisken.

-Ai, den lever!

-Ai, den lever, sier Johannes, som har fått plass nærmest Maria og den lille lyren.

-Ai, den lever, utbryter Johannes (t.v). 5.klassingen har fått plass nærmest, og akvarist Maria forklarer at fisken er død, men at musklene rører seg når en rører på fisken. Det gjør også hjertet når den får litt “hjertekompresjon”

Akvaristen forklarer elevene at fisken er død, men siden den er nyslaktet er det fortsatt kramper i musklene når hun rører på den.

Elevene vet at også hjertet er en muskel, og lurer på om det fortsatt slår. De vil jo også være heeeelt sikre  på at fisken er død.

Hjertet blir plassert i ei skål, men slår ikke. Maria forklarer at hun faktisk kan få det til å slå ved å gi det litt ”hjertekompresjon”. Som sags så gjort. Hjertet slår, og nå får elevene prøve. Skåla sendes rundt. Alle som vil får prøve.

Maria forklarer om fiskens svømmeblære, om magesyre og galle. Og hvorfor en ikke skal holde på med tarmene til fiskene en sløyer. Syre og galle er ikke bra for huden, forklarer hun.

I år fyller Atlanterhavsparken 25 år. Den ble åpnet av kong Harald i 1998, og etter åpningen har ”akvariet” på Tueneset utvidet tilbudet og fått flere attraksjoner.

Elevene følger nøye med når Maria forklarer.

I 2021 åpnet Atlaterhavsparken Vitensenteret med egen lab, og et flott pedagogisk tilbud for skoleelever, barnehagebarn og studenter i regionen.

Og som elevene ved Spjelkavik barneskole kommer de på morgenen og vandrer rundt, lærer og noterer. På programmet står det også at de skal utforske alt i parken. Med seg har de et skjema de ivrig fyller ut. Og ikke minst skal de på besøk i Møre Havlab som nå altså er helt nytt.

Det hele avsluttes med å se mating i den store atlanterhavstanken. Og akkurat nå er det selveste Julenissen som sørger for maten.

Besøket avsluttes ved Atlanterhavstanken, der selveste Julenissen står for matingen av fiskene hele desember.

Spleiselag

-Laben har vært åpen i perioder, men så hadde vi jo denne pandemien, så det ble ikke helt som planlagt fra starten. Men vi har hele tiden laget opplegg vi har testet ut for å utvikle laben, forteller Heidi Bostad Roaldsand, som er glad for at alt nå står ferdig.

-Vi skal ha offisiell åpning i dag, takket være Sparebanken Møre og Møre og Romsdal fylkeskommune som har delt på utgiftene med å renovert laben fra topp til tå.

-Hvor ofte kommer det grupper med barn?
-De kommer fire dager i uken og deltar i opplegget. Noen studenter bruker laben i tillegg, og fra i morgen åpnes den for fritidsgjester. For dem blir laben åpen i helger og i ferier, forteller hun. Og vi kommer mer enn gjerne med en anbefaling. Dette var interessant.

Skarpe tenner.
Alle vil sjekke hodeskalla og tennene til haien.
Etter at alle har gått vil Hassan sjekke om fisken fortsatt har kramper. Men nå har de gitt seg.
-En skal ikke holde på med tarmer, sier Maria. Der finner en både galle og magesyre.
Hjertekompresjon.
Alle får prøve.
Hassan følger nøye med på alt Maria gjør.
En skal også lære om de aller minste skapningene i havet.
Maria har fått et nytt og godt utstyrt rom å undervise i.
Den lille lyren, før undervisningen er i gang.
Disseksjonen av lyren starter.
Ikke alle synes det er helt behagelig i starten.
Alt legges i skåler for å bli studert nøye.
Etterpå ble det sjans til å hilse på Julenissen i tanken.
Johannes i 5C ved Spjelkavik barneskole får en liten “fist knocking” med nissen, før bussturen hjem.