Til toppen

Oppfordrer til spleiselag for Sykehusklovnene

Elektrikerne ved Vard Electro og SpareBank 1 Nordmøre har sparket i gang en Spleis for å beholde Sykehusklovnene. Nå håper de at flest mulig vil bidra for å beholde det viktige trivselstiltaket for barna som er innlagt på sykehus.

Nå er det ikke slik at Sykehusklovnene står i umiddelbar fare for å måtte avvikle tilbudet, men organisasjonen har mistet alle offentlige tilskudd og er i fremtiden helt avhengige av støtte fra private og bedrifter for å kunne skape flere magiske øyeblikk for syke barn.

Tore Sunde er klubbleder i EL og IT VARD Elektro.

Dobler beløpet

– Hvorfor ikke sette i gang en Spleis? tenkte den lokale EL og IT-klubben på VARD Electro med sine 110 medlemmer. Og de fikk med seg SpareBank 1 Nordmøre på laget. Denne uka overrakte klubben 5000 kroner. Banken kommer til å doble beløpet, og de håper enda flere kan bidra gjennom en nyopprettet Spleis.

– De jeg lanserte dette på årsmøtet i klubben vår, fikk forslaget enstemmig applaus. Derfor er det en glede å kunne overrekke denne sjekken for det gode og viktige arbeide dere gjør for barn som er innlagt på sykehus, sa klubbleder Tore Sunde i EL og IT Vard Elektro under overleveringen utenfor barneavdelingen på Ålesund sjukehus tirsdag.

– Sykehusklovnene gir verdens beste reseptfrie medisin her på sykehuset i Ålesund og andre steder, og er helt avhengig av privat støtte. Derfor gir vi like mye som EL og IT-klubben og håper samtidig å skape positivt engasjement rundt saken, sier banksjef for personmarked i SpareBank 1 Nordmøre, Arne Nordal.

I går ble symbolsjekken pålydende 5.000 kroner overlevert til Sykehusklovnene. (F.v) Sykehusklovnen ”Hasse Bakke” Jan-Egil Lunde Gnynes, banksjef i SpareBank1 Nordmøre Arne Nordal, forsikringsrådgiver i samme bank, Sigrid Styve, klubbleder EL og IT-klubben VARD Electro Tore Sunde og sykehusklovnen ”Cirka Sånnomtrent”, Marianne Jonger.

– Nydelig at noen bryr seg om oss

Sykehusklovnen Marianne Jonger har gledet innlagte barn med ablegøyer og magi i 10 år. Hun og kollegaen Jan-Egil Lund Bakke har tatt en liten pause for å få overlevert sjekken fra EL og IT-klubben.

– Det er helt nydelig. Jeg blir så glad når noen utenfra bryr seg om det vi gjør. Det er vi helt avhengige av, sier Marianne, som har klovnenavnet Cirka Sånnomtrent.

– Dere er jo klovner, men har en tøff jobb med et alvorlig bakteppe?

– Ja, men vi ser jo etter det friske når vi møter barna. Vi virvler opp stemningen og prøver å gi energi til barnet ved å lage magiske øyeblikk for dem. Det gnistrer ofte i øynene på barna når vi kommer, sier Marianne.

Sykehusklovnene i aksjon på Barneavdelingen.

Kutt i støtte

I løpet av de siste to årene har Sykehusklovnene (ekstern lenke) mistet støtten fra Grasrotandelen. I tillegg avviklet regjeringen gaveforsterkningsordningen i 2021. Det var et offentlig tilskudd som forsterket private gaver og donasjoner med 25 prosent. Samlet førte dette til et kutt på mange millioner kroner årlig for den landsomfattende organisasjonen.
– Det burde helt klart vært en offentlig oppgave å finansiere Sykehusklovnene når vi ser hvor mye bra de gjør for alvorlig syke barn, sier klubbleder Tore Sunde.

Viktig tilbud

Og det kan familien Strand Nysæter fra Ulsteinvik skrive under på. Datteren Anna på 8 år har hatt utfordringer som gjør at hun har vært til behandling på ulike sykehus i flere år.

Foreldrene Daniel og Kristina forteller at Anna og andre barn de har møtt har satt umåtelig stor pris på Sykehusklovnene, enten de har vært på Ålesund sjukehus, Rikshospitalet eller St. Olavs Hospital.

– Den gleden klovnene sprer til ungene og oss foreldre når det er vanskelig og vondt midt i en sykdomsperiode, ja, det er veldig fint for oss å oppleve, sier foreldreparet.
Familien frykter at tilbudet kan forsvinne uten private tilskudd og initiativ, slik EL og IT-klubben på VARD Electro og SpareBank 1 Nordmøre har satt i gang.

– Nå er det kun private tilskudd som holder Sykehusklovnene gående og vi vil oppfordre alle som har muligheter, kanskje bedrifter spesielt, om å bidra på spleiselaget, sier familien.

(Se lenke til Spleisen nederst i saken)

Arne Nordal er banksjef i SpareBank1 Nordmøre. I går fikk han se sykehusklovnene i aksjon. Det ga inntrykk.

– Tårer i øynene

Oppfordringen deles også av banksjefen.
– Da vi kom inn døra på Barneavdelingen i dag fikk jeg selv sett klovnene i aksjon. Jeg fikk nesten tårer i øynene av å se den viktige og gode jobben de gjør, og hva det betyr for barna. Sykehusklovnene har ingen offentlig støtte og er helt avhengig av bidrag fra det private næringsliv og andre virksomheter. Når det offentlige ikke stiller opp, må vi alle ta det samfunnsansvaret, sier banksjef Arne Nordal.

– Denne uken startet vi en spleis slik at andre også kan bidra, forteller Tore Sunde i VARD Electro.
Vi utfordrer alle lag, organisasjoner, bedrifter og private om å bidra inn i Spleisen. EL og IT er en arbeidstakerorganisasjon og vi vil særlig oppfordre «motparten» på arbeidsgiversiden, NELFO, om å bidra til Sykehusklovnene, avslutter Sunde, med et smil om munnen.

Vil du være med på Spleisen som EL- og IT-klubben har opprettet? Følg denne lenken for å lese mer og gi ditt bidrag.