Til toppen

Opplev Dennis og Stian i Atlanterhavsparken

Har du ungdommer i hus? Da bør du sende de til Atlanterhavsparken under Researchers Night, for der vil de gode opplevelsene stå i kø.

For aller første gang skal Researchers Night arrangeres i Ålesund og det skjer fredag 29. september, siden det alltid går av stabelen siste helgen i september. Det er tilrettelagt for ungdom som går på ungdomsskolen og videregående skole.

Vert er Atlanterhavsparken.

– Over hele Europa har man hatt Researchers Night i flere år. Tidligere har skoleklasser fra Ålesund dratt til Trondheim for å delta, men endelig kan ungdom fra hele Sunnmøre få oppleve dette fantastiske forskningsarrangementet, sier en entusiastisk Jeanette Giske Hjelle, som er pedagogisk ansvarlig ved Atlanterhavsparken.

FLAMMER: Det blir mye moro under åpningsshowet.

– Her vil de få pirret nysgjerrigheten sin gjennom veldig flotte aktiviteter som har bakgrunn i fra forskning. Dette vil bli en annerledes, uventet og kjekk fredagskveld. Jeg håper og tror at de som kommer blir begeistret og kommer til å fortelle andre i ettertid at dette var veldig kult å være med på, legger hun til.

Stian Sandø og Dennis Siva Lie fra Newton på NRK er velkjente for sitt spennende og lærerike vitenshow. Her blir det action og med flammer, raketter og bøtter som eksploderer.

– Det blir et forrykende åpningsshow som ungdom så absolutt bør få med seg, sier Hjelle.

Teste robot

Det blir selvsagt også mye annet moro.

Atlanterhavsparken har fått med seg mange andre samarbeidspartnere, som garanterer for interessante opplevelser. Forskere, studenter og ansatte ved NTNU, Helse Møre og Romsdal HF, Møreforsking, Spjelkavik Videregående skole og Marint Kompetansesenter la deg teste ut fenomener og aktiviteter knyttet til forskning og naturvitenskap.

– Her blir det alt fra å smake mirakelbær, tarechips og drops til å delta på workshops hvor man blant annet kan lære hvordan mikroplast påvirker naturen.

NYE OPPLEVELSER: Det blir mulig å oppleve nye ting under Researcher Night. Foto: Kristin Støylen

Det blir også en unik mulighet til å teste noe helt spesielt.

– Helse Møre og Romsdal har med seg en robot hvor de unge kan få styre den i en simulert operasjon. Det vil nok mange unge som vil syns det vil være svært spennende å prøve.

– Dessuten skal Marint Kompetansesenter ha med seg VR-briller hvor en får teste reelle båtførersituasjoner, legger Hjelle til.

De kan også få se noe som aldri har vært gjort før.

– Vi har studenter fra NTNU som skal kjøre et undervannfartøy, en ROV, i Atlanterhavsparken. Det er første gang vi har en ROV i tanken, så det er noe jeg anbefaler å få med deg, sier Hjelle.

Elever deltar

I tillegg til bedrifter og universitetet, så er det også elever som skal bidra med forskningskunnskap.

– Spjelkavik videregående skole har forskning på programmet og har et samarbeid med NTNU i Trondheim. De forsker på mikroplast i hjellene til fisk og de skal fortelle hva de har funnet ut. Vi syns det er veldig kult at elevene også får bidratt på en slik kveld, sier Hjelle.

I tillegg til at selve arrangementet er gratis, vil det også være mulig å ta gratis buss både fra Moa og Rutebilstasjonen til Atlanterhavsparken. Den går fra Moa 17:30, Rutebilstasjonen ti minutter senere og retur blir kl. 21:30.

Researchers Night, som er en del av prosjektet Forskningsdagene, starter kl. 18:00 og varer til 21:30.

Se alt som skjer i Ålesund i vår store kulturkalender!

KUNNSKAP: Det blir en fin kombinasjon av moro og muligheten til å få kunnskap. Foto: Kristin Støylen