Til toppen

Værradar på Aksla gir lokale og nøyaktige værobservasjonar

En ny værradar på Aksla gir Ålesund kommune lokale og nøyaktige værobservasjonar. I tillegg til at den skal brukes til å gi en tryggere kommune, utvikle nye tjenester og styre kommunal innsats mest mulig effektivt skal den også væretil nytte og glede for innbyggerne. 


Værradaren som kom opp på Aksla i sommer skal gi lokale og nøyaktige værobservasjoner, som igjen gir mange fordeler, sier Ålesund kommune og Furuno Norge om samarbeidet.

Værradaren som kom opp på Aksla i sommer skal gi lokale og nøyaktige værobservasjoner, som igjen gir mange fordeler, sier Ålesund kommune og Furuno Norge om samarbeidet.

Det er Furuno Norge AS og Ålesund kommune som har inngått samarbeid om værradaren som ble installert på Aksla i sommer og som er i full drift.

Radaren har ei rekkevidde fra Hustad i nord til Stadt i sør, og registrerer kontinuerlig type nedbør, mengde nedbør og hastighet. 
 
Værradaren eies og driftes av Furuno Norge, mens Ålesund kommune  bidrar med infrastruktur. Formålet med samarbeidet er flere, opplyser Ålesund kommune.

Dette handler om å gjøre værdata tilgjengelig for publikum, gi data til Meteorologisk Institutt, tilgjengeliggjøre værdata for bruk i kommunale tjenester, legge tilrette for bruk av værdata i Furuno Norge sin produkt- og tjenesteutvikling og bidra til forskning, utvikling og innovasjon i regi av akademia og forskningsinstitusjoner.

- Informasjon om været blir stadig viktigare for samfunnet, spesielt innenfor offentlig planlegging av infrastruktur, drift av offentlige tjenester og beredskap, sier Kenneth Eilertsen som er produktansvarlig for værradar i Furuno Norge. Her sammen med  Helge Veum fra Ålesund kommune.

– Informasjon om været blir stadig viktigare for samfunnet, spesielt innenfor offentlig planlegging av infrastruktur, drift av offentlige tjenester og beredskap, sier Kenneth Eilertsen som er produktansvarlig for værradar i Furuno Norge. Her sammen med Helge Veum fra Ålesund kommune.

– En lokal værradar, som den vi bidrar med her, kommer med nøyaktige, lokale nedbørsobservasjoner og utfyller Meteorologisk institutt sine system på en god måte. Dette kan blant annet ha betydning inn mot planlegging og tiltak til både luft- og skipstrafikk. Mulighetene er mange og det er nå vi skal skape verdi, sier Kenneth Eilertsen som er produktansvarlig for værradar i Furuno Norge.

 
Værradaren gir presise lokale værvarsel som kan brukes som grunnlag for konkrete tiltak. I andre deler av verden blir samme værradaren allerede brukt til å for eksempel overvåke risiko for skred og flom og redusere risiko under værkritiske operasjoner.

– Vi ønsker å bidra til at norske aktørar også kan benytte seg av denne teknologien, sier Eilertsen.

Nøyaktig og lokal værtjeneste

Meteorologisk institutt tar imot data fra værradaren og lager den grafiske fremstillingen av de lokale værobservasjonene.

Disse sanntidsobservasjonene skal ligge på hjemmesiden til Ålesund kommune og på Furuno si nettside, til glede for alle som er opptatt av været lokalt. Det vil også være nyttig for folk både når det gjelder sikkerhet og planlegging av hverdagen. 


Også Meteorologisk institutt er begeistret for mulighetene samarbeidet gir og ser nå på hvordan data fra den nye radaren kan brukes i eksisterende tjenester.  


  
 


Alle som bor i Ålesund og langs kysten vet at været kan skifte på kun få minutter. Nå er der satt opp lokal værradar på Aksla i Ålesund. (Foto: Trine Klemetsen)

Alle som bor i Ålesund og langs kysten vet at været kan skifte på kun få minutter. Nå er der satt opp lokal værradar på Aksla i Ålesund. (Foto: Trine Klemetsen)

Snøbyge på vei inn over Ålesund by. Vakkert, men også uforutsigbart. Nå skal man få bedre varslinger. (Foto: Trine Klemetsen)

Snøbyge på vei inn over Ålesund by. Vakkert, men også uforutsigbart. Nå skal man få bedre varslinger. (Foto: Trine Klemetsen)


- Målsettingen vår er å kunne bruke slike lokale radarer for å øke datagrunnlaget for værvarsling til allmennheten. Vi dekker i dag hele Norge med et nettverk av værradarer. Hver radar “ser” ca. 240 km ut fra der de står plassert. Med fjell og fjorder kan vi med lokale radarer øke kvaliteten i tjenestene våre, og sikre enda bedre dekning. De foreløpige resultatene fra radaren i Ålesund er lovende, sier Vegar Kristiansen, avdelingsleder i Meteorologisk institutt. 

Utvikling av kommunale tjenester

Kommunalsjef Malin Piegsa forteller at kommunen vil se videre på hvordan værdataene kan bli brukt til å forbedre og utvikle tjenestene i kommunen, og først blir det knyttet til vann og avløp. 
 
Det er i følge pressemeldingen stort at Ålesund er første kommunen i landet med denne tjenesten. Målet er å bruke informasjonen om nedbørsmengder til smartere drift og reduserte kostnader. I tillegg er det også utrolig kjekt å kunne tilby innbyggerne ei ny tjeneste som vi tror vil være både nyttig og interessant for mange.  

Kommunen håper at en lokal værradar og innsikten vi får vil bidra til nye forskings- og innovasjonsaktiviteter i regionen.
  
– Dette samarbeidet setter oss i bedre stand til å lage morgendagens løsninger. Informasjon om vær og klima blir stadig viktigere, sier Helge Veum, virksomhetsleder for teknologi og innovasjon i Ålesund kommune.

Gå til værradaren i Ålesund