Til toppen

\ loading=

Ta roret jenter!

Mange har allerede fått båten på sjøen og gleder seg til en lang og god båtsesong på Sunnmøre. - Stadig flere damer oppdager gleden av å stå ved roret, men vi vet at der er enda flere som ønsker å ta regi, men gjerne er usikre på det praktiske. Vi setter derfor opp ei ny runde av det populære kurset "Ta roret jenter", sier instruktør Jan Petter Ytreberg som legger til at der er mange gode grunner til å øke andelen damer med kontroll på sjøen.

Det er fortsatt flest menn bak roret, og instruktør jan Petter Ytreberg håper dette er våren og sommeren der man snur trenden.

Han lister opp mange gode grunner til at damene bør sette seg i førersetet i egen eller familiens båt. – Først og fremst handler det om sikkerhet. Der er stadig flere damer som våger seg frempå, men andelen er fortsatt for lav. Der er en god grunn til at der er to piloter om bord i alle fly, sier han og sikter til sikkerheten dersom noe skal oppstå.

– Vi har sett mange eksempler på uforutsette hendelser, enten det handler om helse eller uhell, som gjør den mannlige føreren ute av stand til å kjøre båten. Det at man faktisk kan ta over roret i en situasjon der det kreves, gjør det tryggere for alle. Så vet vi at damer bak roret også er bra for sikkerheten generelt. De er flinke til å planlegge, bruker oftere vest, og er med på å ta ned farten ute på fjorden, sier han.

Usikre på det praktiske

“Ta roret jenter” er ikke båtførerprøven, og gir ikke et endelig sertifikat, men er et to-dagers kurs med fokus på det praktiske.

– Mange har kanskje oppdaget at det ikke alltid er sunt for parforholdet når man skal lære hverandre ting. Man har kanskje ikke samme tålmodigheten til hverandre, og det kan fort gå ei kule varmt, ler instruktøren om historier fra sidelinjen. For som instruktør får du gjerne fort innsikt i hvor det skorter.

– Det går på trygghet. Vi ser at damene gjerne trenger å se at de mestrer, før de også tar regien. På kurset er det nettopp det vi legger opp til. Her får man praktisk øving sammen med oss, og vi skal legge til så mange ganger at man føler seg trygg nok til å prøve videre på egenhånd. Vi tar også for oss generelle utfordringer som fortøyning og regler, så etter de to dagene sammen oss og andre damer, skal man kjenne på skikkelig mestringsglede, legger han til.

Og akkurat der, mener han der er mye å hente.

– Vi har stor tro på at der er mange der ute som av ulike grunner enda ikke har turt å ta ut båten alene, og da går man glipp av mye glede. Med flere damer bak roret, som både tør og kan, vil også enda flere på oppleve gode dager på sjøen, og det er vinn vinn for alle. Mest av alt for damene selv, sier den lokale instruktøren om første runde av kurset som holdes i Ålesund 20.-21. april.

Ble du nysgjerrig? Er dette sommeren da du tar styring? Se mer her! 

Bypatriotens Kulturkalender

Se alt som skjer i Ålesund

Alltid mye å glede seg til!