Til toppen

\ loading=

Thomas en av fire lokale vinnere av talentstipend

Thomas Helgesen (18) fra Sula vil bli best i landet i diskgolf og nå kan et talentstipend fra Sparebank 1 SMN føre han nærmere målet. Også tre andre fra Ålesund mottok stipend under årets tildeling.

TALENT: Marthe Jansen og Nicholas Slinning delte ut talentstipend til diskgolfer Thomas Helgesen ( i midten).

Siden 2003 har Sparebank 1 SMN delt ut talentstipend og mer enn 500 unge talenter har fått over 15 millioner kroner de siste 20 årene. Nå presenterer de årets vinnere.

Fra Ålesund ble skribent Benedikte Ytterli, diskgolfer Thomas Helgesen og musikerne Jakob Sewrin og Live Hanken plukket ut. Sammen med 36 andre mottakerne i Midt-Norge mottok de årets talentstipend blant hele 500 søkere. De 40 deler to millioner kroner slik at hver enkelt mottar 50.000 kroner.

– Vi er utrolig stolte av at vi har dyktige representanter for regionen vår, sier banksjef i SpareBank 1 SMN, Jonas Ingebrigtsen.

Søkerne ble nøye vurdert av fagjuryer innenfor kategoriene kunst og kultur, idrett og gründerskap (les juryens begrunnelse i bunnen av saken).

– Det har vært skyhøy konkurranse, og det er uten tvil mange dyktige talenter i Midt-Norge. Det må være lov å si at det er ekstra stas at hele fire av vinnerne er fra Ålesund. Vi er utrolig stolte av at vi har så dyktige representanter for byen og regionen vår, sier Jonas Ingebrigtsen.

Skal reise på turneringer

Thomas Helgesen er altså en av fire lokale vinnere av stipendet. Og for 18-åringen, som fortsatt går på videregående skole, så har tildelingen svært mye å si.

– Det betyr enormt mye for meg, for jeg ønsker å bli veldig god og komme langt i disk golf. Siden jeg er student, så har ikke jeg muligheter til å tjene så mye, så pengene kommer veldig godt med. Jeg klarer ikke å finansiere selv de turene jeg ønsker å ta. Jeg ønsker å konkurrere internasjonalt på det høyeste nivået, og med dette stipendet, får jeg den muligheten.

– Slik det ser ut nå, blir det å reise Belgia, er par turer til Sverige, kanskje Finland og Danmark, legger han til.

TRENING: Thomas Helgesen trener flere timer om dagen.

Nettopp det å komme seg utenfor landegrensene har alt å si om 18-åringen skal kunne leve av idretten sin.

– Det er helt avgjørende. For jeg må ut for å få en pekepinn på hvilket nivå jeg må opp på for å være med i toppen. Jeg ønsker også å få et kjent navn slik at diskprodusenter og andre vil støtte satsingen min, finansiere turene og på sikt betale lønna mi. Jeg kan ikke bli oppdaget i Norge, så jeg må reise ut, sier Helgesen.

Mål om å vinne NM

Han har lagt ned svært mye arbeid de siste årene for å kunne nå målene sine.

– Jeg er relativ ny i idretten siden jeg har spilt i bare tre og et halvt år. Men jeg har trent og spilt så mye at folk sier at jeg likevel har ti års erfaring. Været på Sunnmøre begrenser dessverre mulighetene til å trene på banene, men gjennomsnittlig trener jeg to-tre timer hver dag. Jeg har utstyr i hagen, så det blir mange timer der, sier Helgesen, som spiller for Langevåg IL diskgolf.

– Målet nå er å bli norgesmester. Øyvind Jarnes, som har vunnet de tre siste årene, kommer fra samme klubb som meg. Jeg kommer stadig nærmere hans nivå, så det hadde vært fint å ha gått helt til topps i NM. Og så jeg få skryte av at vi har et utrolig bra miljø i klubben og en fantastisk bane. Det er helt klart med på å bidra til at jeg kan nå mine mål, legger han til.

To av finansrådgiverne i banken, Nicholas Slinning og Marthe Jansen, fikk æren av å overrekke talentstipendet til Helgesen.

– Juryen har ingen lett oppgave, for det er mange gode kandidater og nåløyet er veldig trangt. Så det er utrolig kjekt å få love å dele ut stipendet. Mange er jo studenter som det Thomas er, og vi håper at det kan være med å motivere og inspirere til videre satsing, sier Slinning.

– Vi er veldig stolte over å dele ut talentstipendene. Vi har et samfunnsoppdrag i banken og det er utrolig fint for å kunne gi talentene i området en mulighet til å satse enda mer på det som de holder på med, sier Jansen.

Juryens begrunnelse

Målet med talentstipendet er å løfte frem, utvikle og inspirere lokale talenter fra Midt-Norge, og gi et ekstra bidrag til at de kan nå målene sine. En fellesnevner for talentvinnere er at de har evnen til å gjøre en forskjell, de våger å prøve der andre kanskje vil gi opp, og de ønsker å bidra positivt til regionen de er fra.

TURNERINGER: Thomas Helgesen skal bruke stipend til å reise ut a landet på turneringer.

Benedikte Ytterli (26)
Benedikte er en ung og uredd skribent som har oppvokst i Ålesund. Gjennom oppveksten og overgang fra ungdom til voksen i Trondheim har hun aldri sluttet å skrive. Poesi har alltid vært en del av identiteten hennes, og hennes måte å uttrykke seg på. Hun har hatt skjønnlitterære tekster på trykk, og hun har bidratt med flere dikt i Litterært Kollektiv sin BLAFF-serie, der et av de ble lest opp og akkompagnert til musikk under Kulturnatt 2020. Stipendet vil bidra til å gjøre det mulig å ferdigstille manuskriptet hun jobber med, da målet er å gi ut bok.

Juryens begrunnelse:

Benedikte ønsker å bidra i litteraturmiljøet i regionen ved å være en stemme for midt-norske forfattere. Hun vil ta tak i tematikk som virkelig trenger å belyses.

Live Hanken (21)

Live har spilt gitar og sunget hele livet, og har de senere år skrevet egne låter og holdt konserter med eget materiale. Hun ble tatt opp som student ved Norges Musikkhøgskole, der særegenhet i egne komposisjoner og talent er kriterier for opptak. Langsiktig mål er å leve av musikken gjennom å fortsette å gi ut egen musikk og utvikle seg selv som produsent, gjerne i samarbeid med andre. Hun ønsker å utvikle sin live musikk og har et mål om stå med egen musikk på Rockefeller scene i Oslo. Stipendet skal brukes til innspillinger og utgivelser av egen musikk.

Juryens begrunnelse:

Live har et spennende utrykk på sin musikk, der hun jobber med effekter både på vokal og gitar. I musikken møter nære elementer store klanger, med akustiske og elektroniske preg, innenfor pop-format. På kort tid har hun entret scener som korist for flere kjente artister.  Vi håper talentstipendet vil gi henne inspirasjon til videre satsing.

Jakob Sewerin (19)

Jakob har stor lidenskap for musikk, og har siden han var 7 år spilt valthorn og er i dag aktiv hornist, gitarist og vokalist. Han spiller i symfoniorkesteret i Ålesund og i eget band, og har i ung alder produsert egne verk. Han mottok drømmestipendet i 2020 og kulturstipend fra stiftelsen Kjell Holms i 2022. Han har også bidratt som arrangør og låtskriver til musikal for Ålesund Kulturskole. Han drømmer om å utvikle seg som en artist selv samtidig som han vil produsere verk for andre.  Han vil på sikt lage flere verk som egner seg for band, symfoniske instrument og storband samt pop band. Han ønsker å utvikle seg til et nivå der dette kan bli hans levebrød og skape flere arbeidsplasser. Stipendet skal brukes til innkjøp av en fender jazz bass, for å få produsert et ønsket lydbilde når verkene produseres.

Juryens begrunnelse:

Jakob er et talent som i ung alder allerede har bidratt som kompositør og arrangør og har ambisjoner om å skape flere arbeidsplasser, ved egen artist karriere og ved å bidra med verk for andre.

Thomas Helgesen (18)

Thomas er elev ved videregående skole og jobber aktivt og målrettet med både skole og disk golf. Han startet med diskgolf i 2020 og har siden da rukket å bli den femte beste rangerte  junioren i Norge. Han har vunnet flesteparten av juniorturneringene han har deltatt i og har i dag norgesrekorden i distansekast (174,8 m). Hans mål er å bli norgesmester i løpet av få år, for deretter å hevde seg i internasjonale turneringer.

Juryens begrunnelse:

Thomas er en ung utøver som allerede har rukket å gjøre seg bemerket innenfor en ny og sterkt voksende idrett. Han har et stort talent og gjennom hardt og systematisk arbeid har han god fart mot å nå sine meget ambisiøse mål. I tillegg til sin egen satsning har han engasjert seg i drift og utvikling av sin egen klubb og bidrar blant annet med rekruttering og opplæring av nye utøvere samt drift og vedlikehold av anlegget. Vi håper stipendet vil hjelpe han å realisere sin drømmer.

DIPLOM: TALENT: Marthe Jansen og Nicholas Slinning delte ut en diplom og 50.000 kroner til diskgolfer Thomas Helgesen.
Bypatriotens Kulturkalender

Se alt som skjer i Ålesund

Alltid mye å glede seg til!