Til toppen

\ loading=

Opp mot åttedobling av omsetningen ved cruiseskipbesøk

Dufter av ost og skinke siver ut i luften som de deler med lyder av tysk, engelsk, italiensk og nederlandsk språk. Og den kombinasjon viser seg å være gull verdt for Delicatessen Løvenvold.

GLAD I TURISTER: Thoms Ertresvåg setter stor pris på alle turistene som kommer inn i butikken.

To cruiseskip, AIDANova og Balmoral, ligger til kai mens tåka har lagt seg over Jugendbyen. Turistene spaserer rundt i byens gater og det er noe man merker godt hos Delicatessen Løvenvold.

– Det er veldig mange flere innom de dagene cruiseskipene besøker byen. Og da kan vi ha alt fra dobbel så stor omsetning som normalt til hele åtte ganger så mye, sier assisterende butikksjef for Delicatessen Løvenvold, Thomas Ertresvåg.

Ålesund er Norges største cruisehavn med hele 300 anløp i år.

– Det er alfa omega for oss, for det gir enormt mye trafikk inn i butikken. Det er utrolig viktig for oss at så mange skip kommer til byen, sier Ertresvåg.

– Måtte gå inn i butikken

Denne dagen var to britiske kvinner på jakt. De skulle ha kaffe, men slik ble det ikke. I stedet stoppet ferden plutselig opp i Løvenvoldgata.

– Jeg har aldri sett ost bli presentert slik som det var på den ene veggen, og jeg ble så fascinert at jeg bare inn i butikken, sier Patsy Holbrook.

– Vi så etter et sted hvor vi kunne kjøpe kaffe, men all den osten som vi så gjennom vinduet fra gata, gjorde at vi endret planene våre, sier Tricia Hughes.

BLIKKFANG: Osteveggen gjør at mange får øynene opp for Delicatessen Løvenvold.

– Plasseringen av butikken er midt i blinken. Og det er ikke tvil om at den veggen vekker stor oppmerksomhet. Jeg ser at turistene står og måper mens de tar bilder. Og så kommer de inn etterpå. Mange tror ostene oppe på veggen er ekte og lurer på hvor mye de veier. Men det er nok fake, sier Ertresvåg.

– Genialt med smaking

De kvinnelige turistene var veldig imponert over utvalget til Delicatessen Løvenvold. Og så ble de positivt overrasket over et tilbud de ikke var vant med, som gjorde at den ene av dem handlet ukjente oster.

– Vi hadde ikke ventet å finne en så flott ostebutikk her i Ålesund. Det var utrolig gledelig siden vi begge elsker ost, sier Holbrook.

SMAKSPRØVER: Patsy Holbrook og Tricia Hughes får smaksprøve med Adrian Kot.

– Jeg er ikke den som er mest eventyrlysten, så jeg bruker å gå for de ostene som jeg er sikre på, men det at jeg kunne smake på de forskjellige ostene, gjorde at jeg kjøpte oster jeg normalt ikke ville ha våget meg på. Det er genialt å kunne få smake på så mange forskjellige oster, sier Hughes.

– Det er veldig kjekt å høre, og det har også jeg hørt flere andre si. Det gir meg stolthet å få slike tilbakemeldinger fra kundene, sier Ertresvåg.

– Elsker å shoppe

Det blir sagt at cruiseturister ikke handler på land, men disse to kvinnene klarer ikke å la være.

– Vi begge elsker å shoppe, så det spiller ingen rolle om vi har alt vi trenger ombord. Shoppe gjør vi uansett når vi går på land, sier Holbrook.

Ertresvåg setter stor pris på turistene av flere grunner enn at omsetningen skyter i været.

– Det er veldig gøy å få dem innom butikken. De er veldig nysgjerrig på norske oster, og da spesielt brunost. For det er noe mystisk og eksotisk som de har hørt om, som de vil se med egne øyne. Og mange kjøper også med seg en liten bit hjem som en suvenir.

– Turistene er positive, blide og har mange spørsmål. Selv om det er mest engelske og tyske turister som er innom, så har vi hatt folk fra alle verdens hjørner.

GRØNN: Det frister kanskje å prøve en grønn pestoost også.
KUTTER: Det må kuttes opp en del smaksprøver.
MYE FOLK: Det var mange turister innom butikken.
Bypatriotens Kulturkalender

Se alt som skjer i Ålesund

Alltid mye å glede seg til!