Til toppen

Seks fra Ålesund til Gardemusikken

Er ikke dette rekord så vet ikke vi, for Gardemusikken har nylig rekruttert seks korpsmusikere fra Ålesund. Det er et stort kvalitetsstempel for korpsmiljøet vårt.

Dyktige dirigenter, som Marianne Giske i Larsgården skolekorps, og et solid korpsmiljø er resepten på trivsel, mestring og nå gardemusikanter fra Ålesund. Nå skal hun ha med seg korpset, inkludert Lars Elias Rønneberg (t.v) til korps-NM i Larvik.

-Jo, dette skal være en rekord, blant annet for Aalesunds Ungdomsmusikkorps der fem av oss spiller. I 1972 kom fire fra Aaum, så det er en rekord, sier Lars Elias Rønneberg, en av de seks musikerne som til høsten skal trekke i kongens paradeklær for å spille i Gardemusikken og Signaltroppen.

Fostret opp i skolekorps

Det er Hans Majestet Kongens Garde, 3.gardekompani de seks nå skal tjenestegjøre i.
Kompaniet på gardeleiren på Huseby i Oslo består av musikktroppen, signaltroppen og drilltroppen.

Alle seks er fostret opp i skolekorps i Ålesund, der de til sammen har over 60 års korpserfaring. Med andre ord har alle seks spilt i sine skolekorps over ti år.
Og det er Larsgården skolekorps som “leverer” flest gardister, siden tre kommer derfra.

De seks nye gardistene er;

Lars Elias Rønneberg – Klarinett.
Fra Larsgården skolekorps og Aaum.

Even Yngvar Holtskog Volden – Tuba
Larsgården skolekorps og Aaum.

Sander Larsgård Molnes – Valthorn
Larsgården skolekorps og Aaum.

Vilde Kristine Larsen – Fløyte
Hessa og Aspøy skolekorps og Nørvøy ungdomskorps.

Ingrid Elise Sandøy – Slagverk
Hessa og Aspøy skolekorps og Aaum

Mats Ratvik Yndestad – Saxofon
Hatlane skolekorps og Aaum.

-Dette er imponerende, og et bevis på at korpsene i Ålesund jobber godt og riktig, sier kultursjef og tidligere korpsmusiker og gardemusikant Oskar Skulstad.

-Imponerende

Tidligere gardist og korpsmusikant, nå kultursjef Oskar Skulstad er stolt.

-Nå er jeg stolt ja. Og jeg så det på 17.mai, at korpsene vokser og gjør det bra. Og når byens korps sørger for seks gardister i Gardemusikken så er ikke det annet enn imponerende, og et bevis på at det jobbes godt i korpsmiljøet, sier han.

-Hva kan de se fram til i Gardemusikken?
-Oi, det er mye. Det er for det første et minne for livet. Jeg var en av fem fra Ålesund i Gardemusikken i 1988, og det ga varige minner. Nå er de én flere enn vi var, så dette skal vi være stolte av. Det er i alle fall jeg. For jeg kan knapt tenke på en bedre hobby enn å spille i korps. Alle får være med, og det er ingen reservebenk. Og at seks flotte ungdommer fra byen nå blir gardemusikanter er motiverende for alle andre i korpsene, sier Oskar Skulstad.

Gardedrømmen

-Er dette drømmen Lars Elias?
-Ja, så absolutt. Dette er et mål vi alle har jobbet hardt for å oppnå.

-Det er jo en kjent sak at her skal nivået være høyt. Hvordan foregikk opptaket?
-Det skjedde digitalt der vi sendte inn en video som inneholdt et pliktnummer og et musikkstykke vi kunne velge selv, forteller eldstemann Mats, som skal spille saxofon i Gardemusikken.

Mandag kom nyheten alle seks har ventet på. Alle kom inn etter et digitalt intervju.
Det har skapt vill jubel i korpsmiljøet i Ålesund, som er sterkt, og som leverer musikere av høyt format.
For drømmen å kunne leve av musikken er det flere av dem som har.

-Det som skjer det skjer. For meg var det ikke slik at jeg alltid har hatt det som mål, men en vet jo aldri, forteller tubaist Even.

-Det er absolutt et mål for meg, sier Vilde Kristine. Ingrid Elise er enig. Det hersker ikke tvil om at musikken står strekt blant de seks ungdommene.

Seks glade musikanter klar for garden. Bakerst Mats Ratvik Yndestad som bærer Lars Elias Rønneberg.
Ingrid Elise Sandøy, bærer på Vilde Kristine Sandøy, og Even Yngvar Holtskog Volden har tatt markløft på Sander Larsgård Molnes.

-Og nå er dere klar for tøff militær disiplin og SLO (slutta orden. Journ.anm)?
-Nå er det slik at det hersker en rå og brutal militær disiplin også i Aaum, så det er vi vant med, sier Lars Elias, til latter fra de andre.

-Joda, vi er klare for det, og vi har fått beskjed om å holde oss fysisk gode fram til vi starter. Så også der forventer vi nok litt.

-Hva er det dere gleder dere mest til?
-Turene, kom det i kor fra alle seks.
-Det er også samholdet, og å bli kjent med andre, sier Vilde Kristine.
-Det blir jo et minne for livet. Og det er faktisk mange som ikke tenker på at når de ser Gardemusikken så er det korpsmusikere de ser. De kommer fra skolekorpsene og voksenkorpsene alle sammen, sier Lars Elias, som synes det å kunne være et forbilde som gardemusikant ovenfor barn og unge i korpsene er viktig.

Signaltroppen

Ingrid Elise Sandøy er den av de seks som får en litt annen tjeneste enn de fem andre.
-Ja. Jeg spiller trommer og skal inn i signaltroppen. Der er det trommeslagere og trompetister som er med, og vi skal spille også i andre sammenhenger, forteller hun.

-Slikt som under utdelingen av Nobels Fredspris og Holmenkollrennet da?
-Slike ting ja. Så det gleder jeg meg til, sier hun.

Gardemusikken har ved flere anledninger opptrådt i Ålesund. Så spørs det da, når korpset, som marsjerer med seks gardemusikanter i bredden får fylt opp til sammen en hel rekke med ålesundere kanskje kan få noen fordeler når turnéen skal settes opp.
Søknad herved innlevert.
Vi skal følge med dere Lars Elias, Mats, Even, Sander, Vilde og Ingrid Elise. Lykke til!