Til toppen

Ber folk omforme endringer til nye muligheter

Vi mennesker kan være flinke til å sutre. Spesielt når vi står foran en endring i livet, om så personlig eller i miljøet vi bor og ferdes i. Hva om vi går fra sutring til samskaping og gjør bekymring om til ulike positive initiativ?

Klimapsykolog, innovatør og forfatter i Klimapsykologene, dr. Ragnhild Nilsen, er en prisbelønnet internasjonal entreprenør og global nettverksbygger, noe hun formidlet med stort engasjement og humor under Bra By! 2023.

Foredraget “Forandring fryder, fra sutring til samskaping”, burde kanskje være obligatorisk for de fleste mennesker å få med seg?

For sutre er noe alle kan og gjør. I en eller annen form.

– Vi mennesker liker å overdrive, altså sutre når vi står overfor ulike utfordringer, endringer og nye oppgaver, enten vi er barn, ungdom eller voksne. Og hvem er det du snakker mest med når du sutrer? Det er deg selv. Hundrevis av negative tanker kommer opp i deg og former en rekke følelser i løpet av dager og netter, og de følelsene handler neppe om tro, håp og kjærlighet.  Derimot skaper de indre stress, lidelse og motstand, sier Nilsen.

Samskaping

Klimapsykologien ønsker å dyrke frem skapende ideer og fortellinger om et bærekraftig næringsliv og byutvikling hvor et overveldende flertall av oss har lyst til å bo og jobbe.

ENGASJERT: Ragnhild Nilsen holdt et levende og morsomt foredrag under Bra By! 2023.

– Vi har ikke lenger tid til å sitte i hver vår silo og håpe at noen finner opp en teknologi som kan løse våre problemer. Vi trenger forskning og kunnskapsdeling fra en rekke miljøer. Vi trenger arkitekter, ingeniører, gartnere, skolebarn, kunstnere, ledere og politikere som bygger broer og fellesskap ved å tegne opp noen kraftige tiltrekkende magneter og skissere noen nye fortellinger og eventyr for en bra by. Kanskje kan Bukkene Bruse bli til Bukkene Beite, og fossiltrollet som ligger under broa resirkuleres og omskapes til nye forretningsmuligheter i Ålesund.

– Da jeg bodde her, holdt jeg på med et stort pionerprosjekt om å gjør tang om til tekstil. Jeg ønsket å se på om tang kunne være helsebringende i tekstilen og et alternativ til polyester eller plast. Innovasjon Norge i byen var veldig behjelpelig, det samme var Norfund, to universiteter og et fantastisk produksjonsmiljø i Egypt. Da vi sammen utviklet patentet og laget verdens første økologiske og fairtrade-sertifiserte tang-håndkle, sto jeg som leder av prosjektet mange ganger og lurte på hvilken retning vi skulle ta og hvilken vei som var mulig. Slik er det ofte med oss pionerer og innovatører, om det så gjelder byutvikling eller produktutvikling. Vi blir sjeldent berømte med en gang, fordi folk forstår ikke hva vi holder på med. Pioner betyr fotsoldat. Vi går rett og slett opp nye stier sammen med folk som er ulik oss selv, og uenighet i samtalen er en del av den nødvendige skapelsen, legger Nilsen til.

Psykologi betyr læren om livets pust.

– Spørsmålet som dukker raskt opp når du står overfor endringer: Hvordan trekker du pusten i hverdagen din? Søker du til fjellet eller havet for å puste inn og ut og finne roen i deg selv, eller søker du den gode livspulsen i byen med venner og familie? Endringer kan utvikle din karakterstyrke, gjøre deg sterkere, tydeligere og mer klar på dine egne verdier. Hva brenner du for? Som filosofene og psykologene helt fra antikkens tid har merket seg, kan endringer føre til et skapende liv og mer selvdisiplin. Om du klarer å sette til side ditt eget selvsentrerte syn og la vær å trykke på send-knappen i sosiale medier for å spre intolerante emosjonelle impulser, så baner det vei for empati, for evnen til virkelig å lytte og til å se saken fra flere sider. Du blir et sosialt oppegående menneske og kan være et forbilde for flere.

De fire innovative magneter

Nilsen anbefaler oss å bruke fire innovative magneter når vi skal gå fra tanke til handling og omforme bekymringer til ulike initiativ:

1. Omform motstand til mot: Praktiser gleden ved nysgjerrighet.

Du sier til deg selv og andre: Før var jeg opptatt av å diskutere, sette opp skillelinjer og kalle mine motstandere for idioter. Nå velger jeg å omforme min motstand til å stille åpne spørsmål, lytte mer aktivt og se om vi har noe felles å bygge på.

2. Omform mangel til mulighet: Praktiser gleden ved samarbeid.

Du sier til deg selv og andre: Før tenkte jeg på alt jeg ikke hadde, alt jeg manglet. Jeg var misunnelig og følte meg som et offer. Nå er jeg blitt med i et nettverk her i byen som er lærerikt og skapende. Jeg trodde aldri jeg skulle få oppleve å sitte ved siden av en rik investor og snakke om nye muligheter vi kan få til sammen.

3. Omform mas til mål: Praktiser gleden ved å gjøre litt.

Du sier til deg selv og andre: Før var jeg lei av dommedags-profetier og beskyldninger om klimakrise. Nå er jeg mer opptatt av å gjøre noe godt for nærmiljøet. Nylig ble jeg kåret sammen med barna mine til de beste søppelrydderne i nabolaget.

4. Omform maktesløshet til mening: Praktiser gleden ved å skape.

Du sier til deg selv og andre: Før følte jeg meg så liten og ubetydelig. Nå vet jeg at min kreativitet gjør en forskjell. Det gir meg mot til å å vise frem det jeg lager, til å invitere og være en aktiv pådriver for lokal mat og lokal kunst.

– Levende byer

Nilsen er partner i Institutt for Klimapsykologi. Innenfor hennes fagfelt har det også skjedd endringer og psykologitreet har mange grener.

– Da psykologien kom som fagfelt for et par hundre år siden, og begynte å etablere seg som en adferdsvitenskap, handlet den mye om individet, psyken og selvet. På 1950-tallet utviklet sosialpsykologien seg for fullt hvor fokus var gruppen, organisasjonen og teamet. I dag er en ny psykologigren i vekst, nemlig klimapsykologien, hvor fokus er mennesket som natur og del av et økosystem. For å løse de utfordringer vi står overfor, trenger vi å huske på at vi selv er natur.

– Ødelegger vi naturen gjennom utbytting og forsøpling, ødelegger vi oss selv. Fornyer vi naturen og lager levende, pustende byer, fornyer vi oss selv. Kanskje er det livets virkelige begavelse: dets evne til å overraske oss?

Norge på sitt beste

Dr. Ragnhild Nilsen var ikke vanskelig å be da hun fikk invitasjonen til å være en del av konferansen Bra By! 2023.

– Jeg bodde i Øwregata fra 2006 til 2014, så det er utrolig godt å være tilbake i byen igjen. Ålesund er rett og slett en av de vakreste byer jeg kjenner til. Den har alt som skal til for å være en pioner-by, som andre kan lære av og kopiere. Ålesund er Norge på sitt beste.

– Og dukker det opp et godt styreverv i en virksomhet eller organisasjon i Ålesund, så kunne jeg godt tenke meg å si ja og tilføre innovativ klimapsykologisk kompetanse, legger Nilsen til.

SMILER: Det var ingen tvil om at Ragnhild Nilsen trives godt på scena i Ålesund.