Til toppen

Ålesundere kan vinne Hollywood-priser

Flere ålesundere er nominert til prestisjetunge priser som skal deles ut i film- og seriemekka Los Angeles.

The Location Managers Guild International Awards skal arrangeres 26. august og i dag kunne Vestnorsk Filmsenter fortelle at flere av de nominerte er fra Ålesund.

Steve M. Røyset, som står bak selskapet Sterk Services AS, er nominert i klassen Outstanding Locations in a Contemporary Television Series for Succession i sesong 4. Der er han nominert sammen med Paul Eskenazi, Sue Quinn / LMGI, Jean-Pierre Rahman og Carolyn Schultz. Som kjent har Succession filmet i Norge, nærmere bestemt ved Juvet landskapshotell, på Nesaksla, Egget Restaurant, Romsdalsgondolen og langs Atlanterhavsveien.

Konkurransen er selvsagt knallhard og Succession er nominert til prisen sammen med Jack Ryan, The Diplomat, The Handmaid’s Tale, The Last of Us og The Old Man.

Det gjøres mye imponerende arbeid på filmsett rundt omkring i verden, så å bli nominert av internasjonale kollegaer til denne prisen er en stor ære. Jeg vil gi en stor takk til Truenorth Norway AS som ledet produksjonen her, og hele det norske teamet. Dette gir ny synlighet til Norge som innspillingssted, og viser hvilken kvalitet vi har i bransjen vår, sier Steve M. Røyset til vestnorskfilm.no.

Den norske naturen gjorde sterkt inntrykk på Succession-produsent Scott Ferguson. Han har uttalt følgende til Variety:

– Da vi fikk se bilder av den unike arkitekturen og omgivelsene til Juvet landskapshotell, ble vi veldig engasjerte. Norge har en helt utrolig natur. Det virket umiddelbart som det perfekte stedet for en familieutflukt. Vi vurderte ulike land, men vi innså etterhvert at Norge rett og slett har et helt enestående landskap, ulikt alle andre steder i verden.

Røyset har tidligere jobbet med produksjoner som Dune, Mission: Impossible, No Time to Die, Black Widow, Hélène & Mathieu og La elva leve.

I annen kategori, Outstanding Locations in a Contemporary Feature Film, har flere ålesundere vinnersjanser. Der er nemlig filmen Troll en av fem nominerte, og de kjemper om prisen sammen med Tár, Glass Onion: A Knives Out Mystery, Guy Ritchie’s The Covenant og John Wick.

Troll kom ut i fjor og lokalitetene var det Audun Skarbøvik, Leo Resnes og Espen Rudi som plukket ut.

– Jeg jobbet med Troll i ett år. Det var åtte måneder med forarbeid og jakt etter de riktige stedene, og opptak deretter. Når filmen nå har blitt en verdenssuksess, gir det oss en medvind vi må utnytte verdien. Det er veldig stas å å bli nominert med et helnorsk location-team, i konkurranse med de store kanonene fra Hollywood. Vi vil gi en stor takk til Netflix og Motion Blur for å ha tatt oss med på denne reisen, sier Skarbøvik til vestnorskfilm.no.

FLØ: Ine Marie Willmann i en scene som er filmet på Flø i Hareid i filmen Troll. Foto: Francisco Munoz / Netflix.

Naturen sto selvsagt i fokus når en film som Troll skulle produseres. Geiranger, Lom samt flere kystlokaliteter ble brukt i filmen.

– For å få til disse scenene var det essensielt med godt samarbeid og velvilje fra Møre & Romsdal fylkeskommune og utøvende entreprenør. Ofte er det lange forhandlingsperioder med grunneiere og kommuner for å komme i mål med tillatelser og kontrakter. Jeg vil spesielt nevne Rauma kommune som svært positive og løsningsorienterte for store filmopptak. De har en positiv innstilling, og ser ringvirkningene i form av turisme, lokalt næringsliv under og etter opptak, omtale og besøk etter premierer, sier Skarbøvik.

Om prisene går til Sucession og Troll kan det bidra til at Hollywood velger Nordvestlandet for flere produksjoner i fremtida.

– Dyktige location scouter er helt avgjørende for at store filmprosjekter i det hele tatt vurderer å komme til Vestlandet og Norge. Når norske fagfolk er nominert i en slik setting, så blir den mentale avstanden fra Hollywood til Hareid litt kortere. Det øker muligheten for at produksjoner vil undersøke muligheter her. Dette håper vi også politikerne anerkjenner, og at de nå leverer på løfter om å styrke insentivordningen. Uten konkurransedyktige rammevilkår blir det umulig å opprettholde dette nivået, sier Sigmund Elias Holm i Vestnorsk filmkommisjon til vestnorskfilm.no.