Til toppen

\ loading=

Ålesund er vår regionby, men…

Jeg er veldig glad i Ålesund by. Det er vår regionby og det er ikke tvil om at det er der kraften ligger. Men skal jeg være ærlig lammes utviklingen i byen av motkrefter med negativ grunnholdning, sier ordfører i Molde Torgeir Dahl (H). Denne sommeren kunne han åpne "Sjøfronten" i Molde. Et prosjekt til den nette sum av 450 millioner kroner. Før moms.

Bypatrioten har besøkt prosjektet i Molde ved flere anledninger. Her fra en prat med ordfører Torgeir Dahl på kaikanten i 2020. Tre år før man er helt i mål. (Foto: Trine Klemetsen).

Om du trodde “Sjøfronten” i Molde var gjort over natta, så tar du feil. Prosjektet startet som en arkitektkonkurranse i 2003 og har vært planlagt siden 2017. Først sommeren 2023 feiret ordføreren ferdigstillelsen med det første stupet fra kaikanten. Dette skjer kun kort tid før han gir fra seg stafettpinnen som ordfører i Molde. For godt. Ei rolle han har hatt siden 2011.

– Vi som politikere må mene det om vi sier at vi ønsker byutvikling. Da må vi også være villige til å sette av pengene og ta de investeringene som kreves. Vi må deretter sørge for at prosjektene har kontinuitet, sier han om det som kanskje er det viktigste av alt: Gjennomføringskraft. Man må ha stø kurs og stå i det uansett debatter og humper i veien. Det forplikter, legger han til.

Om krefter, motkrefter og politikk

Det handler om å lage gode byer som folk vil være i. Komme til. Det handler om å ruste seg for fremtiden og finne en politisk plattform som forplikter.

– Der er knallhard konkurranse om tilgangen på arbeidskraft, som vi må ha på plass. Det holder ikke bare å få våre egne til å flytte hjem. Vi må også få tak i enda flere og de yngre i etableringsfasen, som lurer på hvor de skal slå seg ned, er godt vant. De vil ha urbanitet. Gode byrom og rammer for vekst i kulturlivet er to av flere viktige nøkler skal vi som kommune klare å tilrettelegge for de som kommer bak, sier han.

Han kjøper ikke argumenter som at man ikke har råd til prosjekter, eller at pengene heller skulle ha vært brukt i eldreomsorgen.

– Dette henger sammen. Får vi ikke tak i nok folk som vil bo her, har vi heller ikke noe å bygge eldreomsorgen på. De som ikke tar grep rundt egen attraktivitet risikerer å tape mye mer enn pengene de aldri la på bordet, sier han.

Torget i Molde sentrum er en viktig del av “Sjøfronten”. Her graves det for fullt i 2019. (Foto: Trine Klemetsen).

Spleiselag

Prosjektet “Sjøfronten” kostet totalt 450 millioner der kommunens egenandel var på 276 millioner kroner. Et spleiselag mellom kommune, fylke og private.

– Man klarer ikke alt alene, man må jobbe sammen og få til spleiselag. Man må få flere til å bidra, sier han om fremgangsmåten. Vi spør forsiktig om han har fått med seg rabalderet rundt trestokkene i sentrum av Ålesund. Et pittelite samarbeidsprosjekt, som kan være starten på noe større for tre av byrommene.

– Ja, det har jeg og da er man inne på det samme. Vi må klare å løfte blikket. Vi kommer ingen vei om vi går rundt og bidrar til bekymringer. Vi må skjønne prosessen og samle oss. Det nytter ikke å gå rundt med negativ grunnholdning til alt som skjer.

4. oktober kommer han til Ålesund og Bra By konferansen for å dele av sin erfaring. Dette blir Torgeir Dahls siste offisielle oppdrag som ordfører i Molde. Mye sier oss at han ikke vil spare på kruttet.

– Jeg har ikke noe å tape. Dette blir mitt siste oppdrag, og jeg har mye på hjertet.

Vil du sikre deg plass til BRA BY så får du billetter her.

Sjøfronten i Molde november 2020. Sentralt på torget står også kunstverket ”Togetherness”. En skulptur av Jacob Dahlgrens.

 

Sjøfronten i Molde ble tatt i bruk av publikum etterhvert som de ulike byggetrinnene stod ferdig.