Til toppen

Strikkebok fra Ålesund gis ut i USA

Nylig kom tekstilkonservatorene Line Iversen og Margareth Sandvik ut med boka ”Rett i garnet”, ei bok om fiskernes klær når de var på sjøen tilbake til 1700 tallet. Det har skapt oppmerksomhet også over Atlanteren.

Strikkeboka "Rett i garnet" er kjøp opp av et amerikansk forlag og gis ut på engelsk høsten 2022.

Strikkeboka "Rett i garnet" er kjøp opp av et amerikansk forlag og gis ut på engelsk høsten 2022.

Så sent som i oktober kom ”Retti garnet” ut på Museumsforlaget, og forfatterne Line Iversen og Margareth Sandvik, som begge er tekstilkonservatorer har tatt for seg klær fiskerne brukte på fiske fra 1700 tallet og fram mot 1900 tallet.

Nå er den ferske boka solgt til et amerikansk forlag som vil gi den ut på engelsk like over nyttår.

-Fantastisk at vår nære kulturhistorie er interessant for et globalt publikum, sier Audhild Gregoriusdotter Torevatn, som er administrerende direktør i Viti.

Livet på sjøen var hardt, også når det kom til klær som skulle stå mot vær og vind. Det har gitt inspirasjon til nye strikkeoppskrifter på gensere, jakker, luer, votter, vest og undertøy tilpasset menn og kvinner i vår tid.

Historien om strikkeplaggene er også en historie om kjærligheten som lå bak, skriver Viti i en pressemelding.

Historiske kilder viser hvilke klær fiskerbonden brukte, hvem som lagde dem, når klærne ble brukt, og om import og mote i fiskerdraktene fra utlandet.

Temaet er populært, for boka, som nå er på en omfattende foredragsturné trekker fulle hus flere plasser.

At et amerikansk forlag kjøper rettighetene på engelsk før boka har levert salgstall nasjonalt i Norge sier noe om hvor interessant boka er for det globale markedet, sier forlagssjef i Museumsforlaget, Laila Andreassen.

-Vi har visst at vi sitter på en so,id fagkompetanse. At vi treffer et publikum som både er interessert i kulturhistorie, strikking og kystkultur sier noe om kvaliteten på arbeidet, sier Gregoriusdotter Rotevatn.

Forfatterne Line Iversen, som er tekstilkonservator i Viti, og professer Margareth Sandvik fra Ålesund møter et bredt publikum når de reiser rundt på foredragsturné.

-At ”rødelua” som vi ser på som den sunnmørske kulturarven vår nå får sin rettmessige plassering i en internasjonal kulturkontekst er på høy tid, mener de to.

-Like fullt er det utrolig stas sier Iversen og Sandvik.