Til toppen

\ loading=

Strakstiltak og utvidet samarbeid for reiselivet

Trafikksituasjonen er ikke holdbar, verken for innbyggerne eller for turistnæringen. En fullgod løsning vil ta tid, men prosessen er i gang. Frem til da vil kommunen gjøre det som er mulig for å bedre trafikksituasjonen på Akslafjellet, heter det i pressemeldingen som kom i ettermiddag.

Bypatrioten besøkte Fjellstua tidligere i sommer, på en av dagene da man virkelig fikk se trafikkaoset på nært hold. Det var så vidt bussene klarte å løse logistikken og publikum bevegde seg farlig nært mellom busser som prøvde å liste seg ut fra området. (Foto: Trine Klemetsen)

Trafikken som går langs Volsdalsbakken, Setrevegen og Fjelltunvegen på veg til Fjellstua er preget av for høy fart, et veldig stort trafikkvolum og mange busser. Dette fører til utrygghet for alle som bor der, og dårlige opplevelser for de som besøker byen. Ålesund kommune er derfor i gang med tiltak.

Dette gjør kommunen nå

Høy fart er den mest akutte faren, både for turgåere, syklister og for barn og voksne som bor langs veien.

– Kommunen har allereie forbedret plasseringen på fartsskiltene og venter på 11 fareskilt med «Barn» og underskilt «turområde», senk farten 30 km/t. Det er etter regelverket ikke lov å sette opp nye fartsskilt innenfor ei sone, men ved bruk av fareskilt kommer vi rundt dette. Ved å sette opp fareskiltene på lyktestolpene får vi også spart tid som ellers hadde gått til å fundamentere, sier de.

Som med fartsskilt, er det også i følge kommunen begrensninger på hvor de kan benyttes.

– Store deler av veistykket har for høy stigning, men siden Setrevegen ikke er like bratt har vi nå fått bestilt to fartsdumper dit. De kommer på plass så snart asfaltleverandøren åpner etter ferien.
I tillegg fortsetter vi med trafikkmålingene av både fart, kjøretøytyper og trafikkvolum. Målingene sendes til politiet fortløpende som vi har gjort de siste fem ukene. Det er viktig at også publikum melder fra til politiet om de observerer farlige situasjoner.

Spleiselag for manuell dirigering

– Nå i turistsesongen er trafikkmengden veldig høy. Det er derfor svært gledelig at Ålesund havn også vil spleise med kommunen for å gjennomføre manuell dirigering på dagene med mest cruisetrafikk.

Busser, privatbiler, fotgjengere og syklister bukserer seg fremover smale veier for å nyte den unike utsikten utover Ålesund by, sett fra Fjellstua. Det fører ofte til trafikkork og farlige situasjoner, og oppleves utrygt også for beboerne langs veistrekningen.

Skal finne tålegrense og balanse

Etter sommeren starter kommunen arbeidet for fullt. Da skal de samle aktører for å jobbe med gode løsninger. Virksomhetsleder for miljø og samferdsel, Pergunn Rødseth Gjerdsbakk, vil finne ut hvor grensen går for byen som bærekraftig turistmål.

– Vi må jobbe med å finne tålegrensen for byen i sin helhet. Det er mange hensyn å ta, og alt handler om å finne den rette balansen, sånn at de som bor her og besøker oss kan få gode opplevelser. Der er rom for å jobbe med mer enn bare skilt og fartskontroller på sikt, sier hun om arbeidet som vil innebære møter og samarbeid på tvers.

Kommunen vil dermed invitere inn til samarbeid på tvers av avdelinger og sektorer med fokus på bærekraftig turisme, trygghet for de som bor langs veien og beredskap for lokalsamfunnet. Første møte er allerede planlagt.

Fra kommunen sin side vil arbeidet med ny plan for trafikksikkerhet og reiselivsstrategi være med på å sette rammene for hvordan området skal se ut i fremtiden.
Kjernen i utfordringen er at det bare finnes en vei opp til Fjellstua og det med et veidekke av svært variabel kvalitet.

– Det blir snakket både om regulering av trafikkvolum, parkeringsavgift, lysregulering, turistskatt, den totale tålegrensen for byen i sin helhet, reiselivsstrategi og mer. Men hovedfokuset er å finne gode løsninger som er akseptable for alle parter, ivareta innbyggerne våre og samtidig legge til rette for en bransje som tilfører byen og næringslivet både økte inntekter og positivt omdømme, forteller hun.

Fjellstua i Ålesund er en populær destinasjon hos både tilreisende og fastboende, men nå er trafikkmengden på et så høyt nivå at Ålesund kommune denne høsten inviterer til samarbeid med flere aktører.