Til toppen

Ship`o hoi for en skoletur

Den er 13 meter bred, 85 meter lang, har tre seilmaster og en haug hengekøyer. «Statsraad Lehmkuhl» skal være hjemmet til over 100 spente 10.klassinger fra Kolvikbakken ungdomsskole i fem dager.
(Tekst og foto: Fridgeir Walderhaug)

Klar for seilas. (Bak f.v) Oda Pedersen, Julia Vik Remøy og Mia Nordhammer, (foran) Elias Årdal Flem og  Ann-Kristin W. Årdal er alle klar for seilas, og ikke minst å ta i et tak om bord.

Klar for seilas. (Bak f.v) Oda Pedersen, Julia Vik Remøy og Mia Nordhammer, (foran) Elias Årdal Flem og Ann-Kristin W. Årdal er alle klar for seilas, og ikke minst å ta i et tak om bord.

På rekke og rad kom elevene opp landgangen til den ærverdige statsraaden, 10.klassingene fra Kolvikbakken som i fem dager skal på en skoletur litt utenom det vanlige.

Julia Vik Remøy, Elias Årdal Flem, Oda Pedersen og Mia Nordhammer var tidlig ute og har allerede installert seg i hver sin hengekøye. For hengekøye om bord i et skip som «Statsraad Lehmkuhl» er slett ingen dum oppfinnelse. Spesielt ikke for de som blir lett sjøsyk.

-Det med sjøsyke går greit. Både jeg og Elias er vant til sjøen, svarer Julia.

-Har kun spydd på sjøen en gang, repliserer Elias, og begge er ferdig med det temaet. Nå gleder de seg til å heise seil og sette kursen mot Shetland. Men hvordan oppstår en slik idé?

-Jo, det er mor til Julia som skal ha skylda for. For hun tok «Statsraad Lehmkuhl» inn til Geiranger. Da kom hun på at det kunne jo være en flott skoletur for trinnet til Julia, forteller Ann-Kristin W. Årdal, en av foreldrene som skal være med på turen.

-Faktisk hadde vi kø med foreldre som ville være med på turen. Så vi har med 14 foreldre, sier hun.

 (Fortsetter under).

Alt er klart. "vår gjeng" om bort i "Statsraaden" har funnet hver sin hengekøy og er klar for ei skoleuke litt utenom det vanlige.

Alt er klart. "vår gjeng" om bort i "Statsraaden" har funnet hver sin hengekøy og er klar for ei skoleuke litt utenom det vanlige.

-Hva skal dere gjøre om bord da? Latmannsliv?

-Nei det vet vi at det ikke blir. Vi får vel alle møkkajobbene, ler Elias.

-Før vi skal i gang med ting vil det bli holdt et kurs der besetningen om bord vil lære oss om ting som har med skipet å gjøre, for det er jo meningen at vi skal delta på det meste, sier Oda.

-Ja til og med styre båten, ha nattevakt og slike ting, skyter Julia inn, før Elias minner oss alle på møkkajobbene igjen.

-Og vaske dass, tenker jeg, sier han.

Over høytalerne får alle reisende fra Kolvikbakken ungdomsskole beskjed om å møte for å levere pass til skipsledelsen. De skal jo til utlandet.

Med seg har elevene seks av lærerne som til daglig har de fire klassene på trinnet. Det betyr også litt viktig skolearbeid på turen.

-Vi skal besøke en skole på Shetland. Der skal vi utveksle kunnskaper med elevene der. De vil fortelle om Shetland og Lerwick, vi om Norge og Ålesund, forteller Oda.

Ingen av de fire har vært på seilas med ei ekte seilskute før. Og «Statsraad Lehmkuhl» er jo i tillegg Norges største i sitt slag, og eldste.

Om bord er ikke elever, foreldre og lærere helt overlatt til seg selv.

Kapteinene Marcus Seidl og Jens Joachim Hiort har med seg en rutinert besetning på 17 sjøvante sjøfolk. Så Julia, Elias, Oda, Mia og de andre er i trygge hender når de nå er på vei over Nordsjøen.

WordPress Ads