Til toppen

Kulturformidlere ble “Årets Bypatriot”

Under Bra By konferansen i dag ble det klart at den sjette "Årets Bypatriot" tildeles to viktige kulturformidlere i Ålesund.

Anne May Bratteberg er styreleder i Aalesunds Ungdomsmusikkorps Aaum, og er stolt over at korpset hennes er tildelt “Årets Bypatriot”.

Vinnerne er i godt selskap av fem tidligere vinnere, og for første gang har juryen for “Årets Bypatriot” valgt å dele prisen til to aktører.

Begge er de kulturformidlere av dimensjoner.
Aalesunds Ungdomsmusikkorps, kalt Aaum på folkemunne, og Momentium er to verdige vinnere som begge har sørget for viktig kultur på hvert sitt felt, mener juryen.

Aalesunds Ungdomsmusikkorps

Og vi begynner med de eldste, for i 100 år har Aaum satt farger og toner på byen, og gitt hundrevis av glade musikanter en livslang hobby.

-Vi føler oss stolte og beæret over å bli tildelt prisen “Årets Bypatriot”, sier styreleder i korpset, Anne May Bratteberg.

Uvitende om tildelingen var Aaum på plass i salen da Bra By åpnet på Scandic Parken hotel. Da var de nemlig på spilleoppdrag.

-Dette var de ikke klar over nei, for de var jo på spilleoppdrag. Noe vi har mellom 20 og 30 av hvert år, forteller Bratteberg.

Aalesunds Ungdomsmusikkorps ble etablert 28.august 1923, og har siden vært en kulturinstitusjon. Noe korpset ble belønnet for også i 1984 da de mottok Ålesund kommunes hederspris.

-Hvor mange er dere?

Aaum feirer i år 100 år.

-I dag teller vi runst 70 aktive medlemmer hvorav 15 medlemmer er under 18 år, for vi jobber mye med å rekruttere nye medlemmer. Med navnet vårt må vi jo holde oss ungdommelig, sier Bratteberg med et smil.

Og det ser korpset ut til å klare.
-Særlig de siste åra har vi opplevd at gledelig mange drivende dyktige ungdommer trer inn i rekkene våre. Dette gjør virkelig noe med oss, sier hun.

Når en fyller 100 år så må det jo markeres. Og Aaum ligger ikke på latsiden.

-Først på programmet nå er jubileumskonserten 22. oktober. Der blir det mektig orkestermusikk, flotte solister, show-sus – og en marsj eller to. For ikke å glemme Tom Gontiers suverene bestillingverk som skildrer bybrannen, forteller hun.

100 år

Dirigentene er Stian Svendsen, Tor Haram og Runar Tafjord. Sistnevnte skal også dirigere korpsets siste opptreden i år. Nemlig julekonsert i Ålesund kirke 17.desember.

-Dette er en tradisjon helt siden før andre verdenskrig. Konserten er gratis der det er mulig å gi kollekt til Ålesund og Volsdalen Menighetspleie, sier Bratteberg.

-Og de neste 100?
-De står Aalesunds Ungdomsmusikkorps godt rusta til å gyve løs på, til glede og nytte. Så mye er sikkert, sier  nye hundre år i glede og nytte. Så mye er sikkert, sier Anne May Bratteberg.

Lars og Ante (t.h) gründerne med kultur i hjertet etablerte Momentium fordi de ville gjøre Ålesund til en bedre by.

Momentium

Den andre vinneren av “Årets Bypatriot” har de fleste av oss fulgt i litt over et par tiår.
Øya er Giske, men byen deres er Ålesund.
Vi ble kjent med dem som medlemmer i pop-rockgruppa The Margarets.
Så tok de festen og kosen med seg i fjæra, og vipps ble det allemannseie der de inviterte oss alle.

Søskenbarna Ante Giskeødegård og Lars Berg Giskeødegård kjenner vi etter hvert som driftige gründere bak Momentium.
Popgruppa er historie, men det er ikke kulturformidlingen. Det er nemlig selve drivkraften deres.

-Vi må jo si vi er beæret over at vi, ute fra øya, blir “Årets Bypatriot”, sier Ante, før han raskt peiler seg inn igjen.

-Men byen vår er jo Ålesund, og vi vil, som Bypatrioten og mange andre jobbe for å gjøre Ålesund til en bedre by, sier Ante.

-Det er selve strategien vår, å lage infrastruktur for mer kultur. Og vi har fått en god organisasjon som er bygd opp over tid, skyter Lars inn.

Vi spoler litt tilbake. For allerede i 2003 så Sommerfesten dagens lys. Momentium ble etablert i 2008, og studioet Ocean Sound tok sine første opptak året etter.

Jugendfest samler tusenvis av mennesker hvert år.

Sommerfesten, Jugendfest, Ålesund Live, T2-scene, Terminalen og nå høyaktuelle Løvenvold, for å nevne noe.

-Det er en omfattende jobb. Og det koster mye penger, så dette er noe vi ikke hadde klart uten næringslivet og dyktige medspillere. Og de bidrar jo fordi de er glade i byen sin.

Klar visjon

-De og dere har samme visjon?
-Ja. Vi vil gjøre Ålesund mer attraktiv gjennom kultur. Skape en levende by folk vil bo i. Og det er næringslivet god på.
Når næringslivet putter inn så mye penger i Løvenvold så er jo det fordi de har en kjærlighet til byen, sier Ante.

-Vi er ingen seddelpresse. Vi har gjennomføringskraft, men vi må ha støtte og gode rammebetingelser for å få det til å gå.
Derfor deler vi denne prisen med alle gode krefter som er med oss, og som støtter det vi holder på med, sier han.

Neste måned åpner Løvenvold Theater. Og med den får byen både en ny kulturscene og tilbake en kino i sentrum.

-Siste prosjekt, eller?
-Neida. Vi er jo av de største næringsdrivende på sørsiden med Molo og Terminalen, så utviklingen der engasjerer vi oss i.

-Vi liker å jobbe med folk. Bygge lag, sier Lars.

“Årets Bypatriot” går altså til Aalesunds Ungdomsmusikkorps og Momentium.

Her er juryens begrunnelse:

Aalesunds ungdomsmusikkorps
“Aalesunds ungdomsmusikkorps (Aaum) har gjennom flere generasjoner satt farge og toner til bybildet vårt. En solid gjeng som sammen utgjør en kulturinstitusjon, høyt verdsatt av byens befolkning. Når de stiller opp, får vi klump i halsen og det er ikke uten grunn. For dette handler like mye om byens historie som vår identitet og framtid. Det at de er her, alltid sier ja, og er med høyt og lavt for å bidra, utgjør en stor forskjell.
Byens aller sprekeste 100-åring, korpset med 70 aktive utøvere, der 15 av de er under 18 år, er jo selve definisjonen på samspill. Vi blåser i trompeten, slår på stortromma og gratulerer!

Momentium
“Momentium kan og lage fest. Det er der ingen tvil om. De har gjennom mange år vist at de er stayere, innovative, flinke, fremoverlente og med egen vekst har de også sørget for å løfte andre. Både artister og konkurrenter. De vekket nemlig en hel by, da de kom susende inn fra sidelinjen og fjøresteinene, og viste at kultur også kan være big business. Man snakket plutselig om kultur som næring, attraktivitet, bolyst og ringvirkninger. Men det var ikke nok med «bare» konserter og festivaler. De ville også mer. De ville utvikle. Både seg selv og byen. Nye scener, flere scener, mat og drikke. Mange var redde for at de gapte for høyt, men de har vist oss at det kanskje er akkurat det som må til. Det å fortsette å skape nytt, dytte videre, legge lista enda et hakk høyere og ikke bare hoppe høyde, men også bredde! Terminalen, T2, Øygardshavna, Bro, Pir, Ocean Sound Records og nå drift av Løvenvold Theater! Vi gratulerer.”

Disse har fått tildelt ”Årets Bypatriot:

2018 Anders Bjørdal i Ålesundregionens Havnevesen.

2019 Marit Brunstad Sponland Foto

2020 Aksla Vel

2021 Brødrene Jangaard og familien Haagensen

2022 Harald Grytten