Kan det skje igjen?Teater Manu er på turne. Kommende søndag er de i Ålesund med den gripende og rystende forestillingen «Gråtende hender» på Parken Kulturhus. 

Foto: Dag Jenssen.

Teater Manu er Norges eneste profesjonelle teater som har tegnspråk som scenespråk. Opp gjennom årene har de laget produksjoner i alle sjangre, fra komedie og drama til stand-up og show. Alt Teater Manu produserer er også tilgjengelig for hørende, da de bruker stemmeskuespillere. Nå er de klare for Ålesund med forestillingen «Gråtende hender» hvor de våger å stille de vanskelige spørsmålene. 

Hva skjedde med døve i Hitlers Tyskland? Hva skjedde med døve og funksjonshemmede, både i tiden før og under 2. verdenskrig? Temaet er omfattende og ukjent for de fleste.

-Vi har gjennom årene opparbeidet seg et omfattende arkiv av dokumentarisk materiale, og har gjennomført intervjuer med overlevende fra Holocaust. Teater Manu har også hentet inspirasjon fra Holocaustmuseet i Jerusalem, Oslo og Berlin, forteller kommunikasjonsansvarlig Morten Sletten

Foto: Dag Jenssen.

Historien er viktig for forståelsen av ideen om «det rene og perfekte lytefrie menneske» – som var en del av nazismens ideologi.

- Hvordan startet det? Det er mange spørsmål. Svarene er ikke enkle. Det viktigste er at vi prøver å forstå – og at vi spør oss:
Kan det skje igjen? De grusomme overgrepene lar seg ikke beskrive i en tradisjonell teaterform, til det er virkeligheten for grusom og grotesk, sier han.

-Gråtende hender ingen vanlig teaterforestilling, ingen oppdiktet historie. Vi skal fortelle om noe som virkelig har skjedd, og i denne historien overgår virkeligheten enhver fantasi, og vi håper publikum i Ålesund tar seg tid tid å bli med på denne viktige reisen.

Foto: Dag Jenssen.

Doku-drama

- Forestillingen blir å regne som et «doku-drama», ledsaget av projeksjoner og en forteller som supplerer skuespillerne med faktaopplysninger. Og de to skuespillerne bærer frem historier på vegne av mange enkeltskjebner, alt flettet sammen til en fortelling, forteller Sletten.

Kjøp billetter her! (Sponset lenke)

Forestillingen varer i 1 time og 30 minutter, uten pause og anbefalt aldersgrense er 13 år.