Til toppen

Havnekaptein Anders Bjørdal “Årets Bypatriot 2018”

-Tulla du? Det er ei stor ære! Hvorfor i alle dager meg? er første reaksjonen når vi ringer «Årets Bypatriot 2018».  -Dette er skikkelig stas, sier Anders Bjørdal. Mannen som nesten alltid sier «ja!» og da gjerne før han vet hva han blir spurt om å bidra med.

Vi traff havnekaptein Anders på kontoret hos Ålesundsregionens Havnevesen like før avreise til den store cruisemessen i Fort Lauderdale.

Vi traff havnekaptein Anders på kontoret hos Ålesundsregionens Havnevesen like før avreise til den store cruisemessen i Fort Lauderdale.

Vi treffer han på kontoret hos Ålesundsregionens Havnevesen der han til daglig jobber som havnekaptein. Det er like før avreise til «Uniten» og Fort Lauderdale hvor de skal delta på årets store cruisemesse. Det handler om å selge inn Ålesund havn og fronte byen som destinasjon. 

-Det er jo mye oppmerksomhet rundt cruisenæringen. Den er viktig for oss økonomisk. Da tenker jeg ikke bare på havna, men hele byen. De legger igjen store summer til lokale leverandører av varer og tjenester og det må vi ta godt vare på, sier han. 

Allikevel er det ikke nødvendigvis de store skipene som tar all fokus  og det er akkurat detaljer som dette som gjør Anders mer enn fortjent til tittelen «Årets Bypatriot». Han brenner minst like hardt for, om ikke mer, for de lokale fiskebåtene og fiskesalget på kaia. 

Anders er støtt og stadig nedom gjengen på kaia!

Anders er støtt og stadig nedom gjengen på kaia!

Skilt som viser at havnen tar de lokale fiskebåtene på alvor. -De skal ha førsterett hele året, sier Bjørdal.

Skilt som viser at havnen tar de lokale fiskebåtene på alvor. -De skal ha førsterett hele året, sier Bjørdal.

-Tenk da, så heldige vi er som har de lokale fiskebåtene som drar ut hver eneste dag for at vi som bor her skal få kjøpe fersk fisk, reker og kreps. Ikke minst for en flott attraksjon det er for alle tilreisende. Dette er kunnskap og en yrkesgruppe vi ta vare på, sier han og forteller at de allerede har tatt grep for å gi de en bedre posisjon i bybildet. 

-Dette har vært en viktig sak for meg. Nå har vi reservert en helt egen del av kaia hvor de er prioritert hele året. Byen må ta de på alvor. Dette er «demma» sin plass. Det kan ikke være sånn at de skyves bort av fritidsbåter når det er festivaler og mye folk i byen. Det er jo akkurat da de må få muligheten til å selge med begge hendene. De utgjør det lokale «fisketorget» vårt. Vi får ikke ferskere mat enn dette, sier Bjørdal som er nedom kaikanten titt og ofte både for å prate med gjengen, men også handle med seg godbiter hjem.  (Fortsetter under)

Ålesund havn har over 14.000 anløp i året medregnet smått og stort!

Ålesund havn har over 14.000 anløp i året medregnet smått og stort!

Skal man beskrive Anders kommer ordene: engasjert, blid og handlekraftig fort til overflaten. Egenskaper som er grei å ha i den tette dialogen han har med folk og alt det som rører seg i bybildet. 

-Å ha problemer med å si nei er jo både på godt og vondt. Det kan jo fort «balle på seg» både på jobb og hjemme. Heldigvis har jeg ei stilling der det er naturlig å bidra. Selv om jeg tidvis sikkert går ut over alle fullmakter, sier han og ler. 

-For å være heilt ærlig så handler det også om de gode ringvirkningene. Det kjennes godt ut å kunne bidra, sier havnekapteinen som i tillegg til å være ja-mann og bypatriot har ansvaret for maritim drift av Ålesund havn med over 14.000 anløp i året.  Det er i disse dager akkurat ti år siden han kom tilbake etter å ha vært vekke fra byen. Etter mange år på u-båt i Sjøforsvaret i Bergen var tiden inne for å flytte hjem. Først til en stilling i Kystverket hvor han var i 2 1/2 år. Så ble stillingen som havnekaptein utlyst. 

-Da jeg så den, var det bare å søke. Dette er drømmejobben, sier han og blikket siger ut mot Molja Fyr. 

Utsikten fra kontoret er upåklagelig noe som understrekes av Bjørdal. -Hva er det de sier?  Det spiller ingen rolle hvor i verden du bor så lenge du ser Molja, og det er jo helt rett sier han.

Utsikten fra kontoret er upåklagelig noe som understrekes av Bjørdal. -Hva er det de sier? Det spiller ingen rolle hvor i verden du bor så lenge du ser Molja, og det er jo helt rett sier han.

Ålesund havn gav alt under "Ålesund gummibåtfestival"

Ålesund havn gav alt under "Ålesund gummibåtfestival"

-Se denne utsikten. Det er jo dette som er hjemme. Da vi dro til Bergen var vi 8-10 kompiser fra studietiden og romiljøet som la ut på ferd sammen. Etterhvert ble vi færre og færre igjen der nede. Da vi bare var to igjen, så telte vi til tre og dro vi tilbake vi også, sier Bjørdal om tiden i Bergen. Han innrømmer at det det var rart å komme hjem. 

-I Bergen var vi jo vant med at det at det skjedde mye hele tiden. Det er jo en større by. Da jeg kom hjem for 10 år siden var det mye stillere i Ålesund, men det har heldigvis endret seg bare på kort tid. Jeg har aldri angret på at jeg kom hjem. Hva er det de sier: 

-Det spiller ingen rolle hvor i verden du er, bare du ser Molja, sier han med et bredt smil i visshet om at vi er helt enige! 

«Årets Bypatriot» deles ut til en enkeltperson, bedrift eller organisasjon som bidrar til å gjøre byen vår enda litt bedre å være i, bo i og komme til. Jakten på kandidater pågår hele året. Denne gangen var det slett ikke vanskelig, for på vår ferd gjennom byen har der vært et navn som til stadighet har gått igjen. Gjennom egne aktiviteter har vi også selv opplevd hvor viktig et der å ha en ja-mann på havna. 

Han er nemlig på ballen. Enten det gjelder å finne lager til gjengen på Slinningsbålet, legge tilrette for litt galskap under Gummibåtfestivalen, sørge for at moloen er strødd før fellesfyrverkeriet eller bistå den årlige ryddeaksjonen i Brosundet. 

 

"Årets bypatriot" deles ut under konserten "Lyden av Ålesund" på Teaterfabrikken

"Årets bypatriot" deles ut under konserten "Lyden av Ålesund" på Teaterfabrikken

Prisen "Årets Bypatriot" er produsert av Ingrids Glassverksted i Ålesund sentrum.

Prisen "Årets Bypatriot" er produsert av Ingrids Glassverksted i Ålesund sentrum.

-Vi har jo kapasiteten. Vi har Skansen og ikke minst mange flinke folk på jobb. Da koster det oss så veldig lite å være med. I tillegg er det kjempegøy. Det er jo nesten sånn at man ikke tenker over at man bidrar, men jeg skjønner jo nå at det å få et ja i andre enden har stor verdi for alle de som står på for å få til ting, sier «Årets Bypatriot 2018» som benytter anledningen til å rose Havnevakta og gjengen på vedlikehold.

-Vi er en bra gjeng som synes det er både kjekt og viktig å bidra, og da skjer det mye rundt oss også, sier han. 

Gratulerer og tusen takk for at du gjør byen vår enda kjekkere å bo i Anders! 

-for en bedre by! 

Trine Klemetsen 

Bypatrioten