Til toppen

Håper på mer fyrverkerihjelp

For fjerde året blir det fellesfyrverkeri i Ålesund. Men initiativtakerne sliter med å dekke inn kostnadene og håper flere blir med. I år vil det også komme mer godlyd over byen etter fyrverkeriet.

Nikolas Fehr (t.v) og Richard von Løwensprung i Ålesund og Volsdalen menighet blir med nyttårsaften. Like etter fyrverkeriet skal Fehn spille på klokkespillet i Ålesund kirke. Foto: Ålesund og Volsdalen menighet.

Klokkespil fra kirka

I tre år har kaiene rundt Aspevågen blitt fylt opp av publikum når fellesfyrverkeriet har blitt fyrt opp nyttårsaften.
I år er det fjerde året det skal skje, og denne gangen slutter ikke alt med fyrverkeriet.

-Nei, for Ålesund og Volsdalen menighet ved Richard von Løwensprung og Nikolas Fehr vil gjerne være med.
Nikolas, som er organist, vil spille Händels “Feuerwerksmusik” fra kirkeklokkene i Ålesund kirke. Dette skjer like etter fyrverkeriet, forteller Monica Linge Marcelli i stiftelsen Ålesund Saluttlag.

Og det er denne stiftelsen som nå står som ansvarlig, selv om det fra begynnelsen var Lars Haga som var initiativtaker.

Ber flere bidra

Men også i år truer mørke økonomiske skyer i horisonten. For stiftelsen har langt fra nådd målet, og fyrverkeriet må bestilles fra Kina tidlig. I skrivende stund har Spleisen brakt inn 50.700 kroner av 350.000 nødvendige.

Bildet er fra fellesfyrverkeriet i fjor. I år vil det rundt ti minutter lange fyrverkeriet få flere nye effekter.

-Det må bestilles et halvt år i forveien, så det ble bestilt allerede i sommer, forteller Monica, som fortsatt sover godt om natta, tross de økonomiske utfordringene.

-Ja, foreløpig gjør jeg det, selv om det er et litt skremmende prosjekt der vi må ta sjanser.
Dette ble jo bestilt før rentehevingene og vi tenkte at vi ville lande på det samme som i fjor. Men det går trådt, ja, men håper det vil gå seg til.

-Spøker det for neste år om ikke dette går?
-Ja, det gjør egentlig det. Dette er jo basert på frivillighet, og vi styrer på hele året med møter og prosjektering for å komme i havn. Det er mye som skal på plass.
Men vi har nå et styre på fem personer, og fått regnskapsfører slik at alt skal gå riktig for seg. Det er mye jobb, og om det ikke går rundt så kan vi jo ikke holde på med dette, forteller hun.

Praktisk hjelp

Monica legger til at de får mye praktisk hjelp.

Stiftelsen Ålesund Saluttlag har fått låne denne lekteren med Ålesundregionens havnevesen. Fra den skal fyrverkeriet sendes opp.  (f.v) Terje Antonsen, Matias Haga, Marius Martinsen, Lars Haga,  Monica Linge Marcelli og Elin Haga. Arild Helland er også med i styret, men ikke tilstede her.

-Vi får mye god hjelp til det praktiske. Ålesund Havn stiller med denne store lekteren. I tillegg har vi folk som stiller både med kran, vaktbåt og slep.

Rundt ti minutter vil fellesfyrverkeriet vare, og er en god løsning også med tanke på at det er forbud mot bruk av fyrverkeri i store deler av Ålesund sentrum. Et regelverk som har kommet for å verne bebyggelsen.

-Vårt formål er jo at folk skal kjøpe mindre fyrverkeri selv, og heller delta på vårt.
Da får en også nytt show hvert år med nye effekter. For de som skal fyre av dette følger med på alle nyheter.
I tillegg til å spare penger så sparer et felles fyrverkeri også miljøet. Spar pengene og vær heller med på dette felles fyrverkeriet, oppfordrer hun.

Ålesund saluttlag har opprettet en spleis for alle som vil bidra. Og en kan også spleise på vipps #768368.

I Ålesund sentrum er store deler av byen forbudssoner der en ikke har lov å bruke fyrverkeri.