Til toppen

Fristelser fra Ålesund til hele landet

Er du en av de som kanskje tillater deg en enkel utvei i julen og serverer ferdigdessert? Da kan du ta det helt med ro og la eventuell dårlig samvittigheten ligge. Den er jo produsert her i Ålesund!  

Ingenting bedre. Riskrem med bringebærsaus produsert her. Midt i Ålesund by!

Ingenting bedre. Riskrem med bringebærsaus produsert her. Midt i Ålesund by!

Lokalproduserte fristelser

Du var kanskje ikke klar over det. Bak veggene hos TINE Meieriet, på kaia midt i Ålesund sentrum, skjuler det seg en verden av fristelser. Det er nemlig her det produseres desserter, sjokomelk og iskaffe til hele Norge.

De kommer på løpende bånd. Lekre desserter klare for å kjøres ut til hele landet. Bypatrioten er på plass for å få med seg juleinnspurten, og det er ikke småtterier vi snakker om. Sauser og desserter. Kartong på kartong.

Å produsere desserter er en langt mer avansert prosess enn vi noen gang hadde trodd og slett ikke som på kjøkkenet hjemme.

-De skal ikke bare smake godt, men også ha lang holdbarhetstid. Dessertene blir derforfremstilt med en helt spesiell teknikk der vi bruker svært høye temperaturer, forklarer meierisjef Jan Heggem som har travle dager før jul. 

(Fortsetter under)

Meierisjef Jan Heggem på Tine Meierier i Ålesund har travle dager på jobb, men tar seg tid til å  gi Bypatrioten et innblikk til det som skjer. Midt i Ålesund sentrum.

Meierisjef Jan Heggem på Tine Meierier i Ålesund har travle dager på jobb, men tar seg tid til å gi Bypatrioten et innblikk til det som skjer. Midt i Ålesund sentrum.

-Vi varmer opp produktene til 143 grader i noen korte sekunder før de tappes rett over på steril emballasje. Slik får produktene lang holdbarhet helt uten bruk av konserveringsmidler. Denne produksjonen er komplisert og krever god kompetanse, sier han.

Og det har de. Både teknologi og kompetanse som strekker seg helt tilbake til 60-tallet.

Fiskere fikk ikke fersk melk

I 1962 kom teknologien som først gjorde det mulig å produsere på denne måten.

-Bakgrunnen for idéen var at fiskerne ikke fikk med seg fersk melk til sjøs. Dette fikk bøndene til å tenke nytt og i 1966 ble de tre første langtidsholdbare produktene lansert: Melk som var holdbar i fire måneder, sjokodrikk og husholdningsfløte, forteller han om det som er et spennende stykke lokalhistorie.

 

Bilde fra den gangen melken kom på båt til meieriet i Ålesund sentrum.

Bilde fra den gangen melken kom på båt til meieriet i Ålesund sentrum.

I 1970 startet TINE utviklingen av ulike desserter, det vi i dag kjenner som Pianodessertene. Sjokoladepudding, vaniljesaus, karamellpudding og mange flere søte fristelser.

-Første året produserte vi 60 tonn. Det har nå økt til en årlig produksjon på 27 000 tonn, sier Heggem.

Pianodessertene består ikke bare av puddinger, vaniljesaus og kakekremer, men også flere geléer og bringebærsaus.

– Bringebærene henter vi fra Sogn. Der presses bærene, fryses ned og sendes hit til Ålesund. Bringebærsausen er et typisk juleprodukt, og her må vi ligge frempå og være helt sikker på at vi har nok!

Fra bås til bord

Meierisjefen tar oss med videre på runden i produksjonslokalene og forteller mye om hvordan det hele henger sammen.

-Velger du melk og andre produkter fra meieriet i butikken, støtter du også bøndene på Sunnmøre. Det gir i følge Heggem en rekke fordeler. -På grunn av kort transporttid er melken ferskere, og som forbruker bidrar du til å bevare kulturlandskapet. Vi er svært opptatt av å produsere miljøvennlig, og har blant annet strenge krav til utslipp. Den miljøvennlige grunntanken preger hele produksjonen til TINE, fra bås til bord, sier Heggem som avslører at han startet som sommervikar på meieriet i 1975.

Tekst/foto: Hilde Hurlen/Trine Klemetsen