Til toppen

\ loading=

Det lillegalleriet med den store rekkevidden

 
Han står ute på fortauet i Kipervika med mobilen i hånden. På trappa er det klart for fotografering av en ny skatt som skal ut på nettet. I andre enden venter kunden som like gjerne er fra Oslo som Amerika. Bli med inn til Galleri Hersleb. Drevet av tannteknikeren med kunst som sin store lidenskap og hobby, og som har galleri i Ålesund og eget showroom i Oslo.

Vi stoppet opp for å slå av en prat med far og sønn Aasen i aksjon på fortauskanten i Ålesund sentrum.

– Denne vet vi ikke opprinnelsen på. Den heter «Tiggeren» sier han og peker mot en stor skulptur som er noe av det første som møter deg om du tar turen inn.
– Den selges nå av ei enke, som etter å ha mistet mannen sin, har ryddet huset. Som mange gjør, sier han, og gir oss et innblikk i en verden vi ikke kjenner så altfor godt.

Mange velger nemlig Hersleb for salg istedenfor via auksjonshusene, på grunn av diskresjon ved for eksempel skilsmisse og arveoppgjør.

– Noe av det vi formidler kjøper vi inn, og noe selges på kommisjon, altså på vegne av andre. Vi har mest kunst fra 1800-tallet og oppover, men også en del moderne kunst, for eksempel Gullvåg, Weidemann, Opdahl og Kai Fjell sier han, og viser oss veien til et gedigent Bjarne Melgaard som har en prisantydning på 480.000,- pluss kunstavgift på fem prosent.

– Her kan du komme med bud, og kanskje gjøre deg et kupp, hører vi en stemme si litt lengre bak i lokalet. Det er sønnen Torbjørn Flo Aasen som er hjemme fra London, der han jobber med eiendom og finans.

– Men jeg hjelper også far med sosiale medier og bistår i kulissene når jeg kan med visninger i Oslo, samt auksjonsbesøk på vegne av kunder hos Christie’s og Sotheby’s i London, sier han.

Ute på gulvet er far Torbjørn Aasen, altså far, klar med et nytt maleri som skal fotograferes.

– Nylig solgte vi også to malerier til Boston, forteller de om kundene som kommer fra alle verdenshjørner, men også fra Sunnmøre hvor de har bidratt til mange utsmykninger på både hoteller og bedrifter. Vi solgte nettopp en Melgaard for 190.000,- lokalt.

– Nesten 70 prosent av det vi selger havner på Østlandet, i private hjem, kontor og fritidsboliger. Eldste generasjon Aasen, forteller at det også er solgt syv malerier bare til Amerika denne sommeren.

– Han er opprinnelig tanntekniker av yrke og laboratoriet ligger vegg i vegg med galleriet. Han har ikke tenkt å gi seg med noen av delene. Kunsten det er hobbyen og lidenskapen som har fulgt han nesten hele livet.

Begynte på loppemarked

Det begynte med å saumfare loppemarkeder etter kunst og malerier. Da var det gjerne Terje, Aslak og Ole vi fikk tak i, sier han og sikter til de lokale Fagermoene som produserte i stort monn. Etter hvert ble omsetningen av kunst høyere, og man fikk utvidet horisonten og samlingen.

– Jeg har holdt på i nesten 50 år. Hadde jeg samlet sammen alle maleriene vi har solgt siden da, kunne vi sikkert åpnet vårt eget nasjonalgalleri, sier 75-åringen som bare ser fordeler ved å holde på.

– Jeg koser meg. Som pensjonist har jeg gitt meg selv muligheten til å ikke begynne før klokken ni om morgenen. Det unner jeg meg selv. Det er min luksus!

Galleriet har åpent 9-16 på hverdager, samt noen timer lørdag og søndag og etter avtale. Se bilder:

“Skyldig i alt” kan du lese på bildet, bakerst i lokalet, signert Bjarne Melgaard.

 

“Tiggeren”.

 

Foran portrettet av seg selv malt av Erik Saxon. – Jeg pleier å si det koster seks millioner. Minst, sier Torbjørn med glimt i øyet.

 

Torbjørn Flo Aasen på plass for å bistå sin far med arbeidsoppgaver som løses digitalt. Med base i London, må det nesten bli sånn. – Veldig kjekt å være hjemme og kunne sitte her litt, forteller han om arbeidsplassen inne i selve galleriet.