Til toppen

\ loading=

Arrangerer temadag om antirasisme

Tinashe Williamson kommer til byen for aller første gang for å holde foredrag når Ålesund bibliotek setter antirasisme på dagsordenen. Og ungdommen skal få prøve seg på kunstnerisk workshop.

FOREDRAG: Tinashe Williamson skal holde foredrag i Ålesund bibliotek. Foto: Truls Qvale

I høst inviterte Ålesund bibliotek Tale Maria Krohn Engvik, bedre kjent som Helsesista, til å bidra på en temadag. Da var både ungdom og voksne invitert på to forskjellige foredrag.

– Den gangen handlet det om barns og unges psykisk helse. Det ble veldig vellykket å ha Helsesista på besøk på biblioteket og derfor ønsker vi å gjøre noe tilsvarende ved å holde en ny temadag, sier arrangementsansvarlig i Ålesund bibliotek, Katrine Ekroll Celius.

Nå skal antirasisme stå i fokus. Konseptet blir utvidet ved å inkludere et samarbeid med kunstneren Elisabeth Hatlehol Sairosi, som har fått tildelt atelierplass hos biblioteket.

– Elisabeth har laget et konsept med kunstworkshop der hun jobber med ungdom og skjellsord. Da fant vi ut at antirasisme var et perfekt tema. Og så tenkte vi litt på hvem vi ønsket å invitere som kunne snakke til både ungdom og voksne, og da bestemte vi oss for å få Tinashe Williamson til byen, sier Celius.

– Hun har blant annet skrevet ei bok om antirasisme som har vært en stor suksess, som nå har blitt oversatt til engelsk i USA. Det er være midt i blinken at hun kan holde foredrag til både ungdom og voksne, legger hun til.

Williamson ser frem til å ta turen til Ålesund.

– Jeg har aldri vært i Ålesund før, så jeg gleder meg skikkelig mye, sier Williamson.

– Det er alltid veldig givende å møte ungdommer og voksne for å snakke om antirasisme, fordi temaet er så viktig og dessverre evig aktuelt. Jeg syns faktisk det er skumlere å møte barn og ungdom nettopp fordi jeg har så mye traumer fra barndommen, men jeg har alltid hatt utrolig givende og kloke samtaler med ungdommen, så den redselen må jeg nok legge fra meg, legger hun til.

Mange typer skjellsord

Arrangement går av stabelen 11. april. På dagtid er elever fra Skarbøvik ungdomsskole invitert til biblioteket.

– En 8. klasse fra Skarbøvika skal delta på workshop med Elisabeth, før de går på forfatterforedrag med Tinashe sammen med resten av trinnet sitt, som blir om lag 80 elever, sier Celius.

BOKSER: Katrine Ekroll Celius (til høyre) og Elisabeth Hatlehol Sairosi med boksene hvor det skal legge skjellsord i.

Hatlehol Sairosi ser frem til å møte ungdommene.

– Et stort spørsmål er hva som blir regnet som skjellsord. Og ungdommene har sine tanker om hva de mener er skjellsord og det er det som blir det interessante i denne workshopen. Vi skal lage rammer hvor de trygt kan utforske hva de opplever som skjellsord. Det kan være rasistiske, men det kan også være mange andre typer skjellsord. For det kan handle om rasisme, etnisitet, språk, kjønn eller seksualitet. Kan man bruke noen ord i saklige sammenhenger? Kan man snakke om det å være homofil? Kan vi skrive en tekst om det? Er noe greit når det er mellom to venner og er det ikke greit når det blir sagt mellom andre mennesker? Det er viktig å la ungdommene få lage trygg rammer der de kan utforske bruken av språket.

– Vi kommer til å utforske dette ved å bruke ord. Vi skal samle ordene i noen bokser. og så skal vi lukke dem og forholde oss til at boksene er ordene. Så skal de få klippe opp ord, bruke nye ord og se hvilke ord vi ønsker bruke. De skal også sitte i grupper og jobbe med stemme og toneleie. Si det på en glad måte. En stygg måte. Så det vil bli en veldig interessant og spennende øvelse, legger kunstneren til.

– Må tørre å si fra

På kvelden blir det foredrag, åpent for alle som ønsker å ta turen.

– Dette er jo et veldig personlig tema for meg, fordi jeg har kjent rasismen på kroppen. Jeg har barn som skal ut i verden og jeg kjenner på en plikt for at andre barn og voksne skal slippe opplevelser som jeg selv har gått gjennom. Det er alltid skummelt å være så personlig, men jeg har veldig tro på dialog, sier Williamson.

– Vi tror det blir et fint og åpent foredrag på kvelden. Da forteller hun egentlig livshistorien sin, og hun har hatt en oppvekst preget av mobbing og rasisme. Hun har sterke erfaringer. Tinashe Williamson er en samfunnsengasjert skuespiller, foredragsholder og forfatter og som også har modellkarriere etter at hun ble oppdaget som 15-åring. Det hun brenner for er at det ikke er nok å ikke være rasist, men vi skal være antirasister. At vi skal rekke opp hånden og sammen stå i kampen mot Rasisme, sier Celius.

Hun vil også anbefale boka “Håndbok for unge antirasister” på det varmeste.

– Boka er for barn og ungdom, men den brukes også som ei lærebok for voksne. Den har tips om hvordan man skal snakke om rasisme med ungdommene og bevisstgjøring av egne holdninger og hvordan man skal reagere i visse situasjoner om noen rundt deg skulle si noe rasistisk.

Williamson avslører litt hva vi kan gjøre for å bidra til at samfunnet blir mindre rasistisk.

– Det er viktig at vi har den refleksen som er at vi sier ifra høyt og tydelig når noen sier noe som ikke er greit. Det er viktig at selv de som ikke har kjent rasisme på kroppen vet at de er viktige i kampen mot rasisme. Rasisme er allés ansvar å bli kvitt, og rasisme får lov til å vokse der antirasisme ikke er. Det er derfor det er så viktig at vi er aktive antirasister.

Ålesund bibliotek arrangerer temadagene som en del av samfunnsoppdraget sitt.

Fikk støtte

Celius takker Sparebank1 SMN for at det er mulig å gjennomføre temadagen.

– Vi setter stor pris på samarbeidet, og at de vil være med å støtte arrangement som så viktige tema.

Bypatriotens Kulturkalender

Se alt som skjer i Ålesund

Alltid mye å glede seg til!