Til toppen

Ålesund forbereder seg på fugleinfluensa

Ålesund kommune ønsker å informere innbyggerne om håndtering og beredskap rundt mulig smittespredning av fugleinfluensaen som er oppdaget i Finnmark. - I regionen vår har det kun vært noen få tilfelle av fugleinfluensa. Risiko for overføring av smitte fra fugl til menneske er vurdert til svært lav, men vi bør likevel følge noen enkle råd for å forebygge smitte, sier de i en pressemelding.

Ålesund kommune kommer med informasjon om håndtering av mulig smittespredning av fugleinfluensa. Det er viktig å være i beredskap i tilfelle smitten fra Finnmark kommer vår vei, sier de i en pressemelding.

– Fugleinfluensa er et stort problem i Finnmark, men en må rekne med at det kan spreie seg sørover og til kysten og vi må ha beredskap for det. Det finnast per no spreidde tilfelle og har gjort det ein stund. Vi kan kome til å oppleve noko av det same som i Finnmark her i regionen og det må vi ta høgde for, seier Helga Færøy, landbrukssjef i Ålesund kommune.

Ikke mat fugler!

Kommunen oppfordrer også folk om å ikke mate fugler på plasser som for eksempel Lillevannet i Spjelkavika med mer, og vil henge opp plakat om dette på aktuelle steder.

Hva skal du gjøre om du finner en død fugl? 

Om du som voksen innbygger kommer over en død fugl kan du bruke plasthansker og legge den i en dobbel avfallspose og kaste den i restavfallet. Ved større funn av døde fugler skal dette meldes inn til Mattilsynet.

Slik gjør du det:

Om du oppdager døde eller syke fugler og andre dyr, og mistenker fugleinfluensa, skal du melde i fra til Mattilsynet. Mattilsynet har mange tiltak som kan være med på å forebygge smittespredning. Det kan du lese mer om på Mattilsynet sine sider.

Ta kontakt med Mattilsynet om du finner død fugl av følgende arter:

  • andefugler (ender, gås og svaner)
  • havsuler
  • måkefugler
  • vadere
  • rovfugler (spesielt ørn og musvåk)
  • åtseletere (kråkefugler)
  • småfugl (bare ved mange døde fugler på et lite område)

Send e-post til: innmelding.fugleinfluensa@mattilsynet.no

Klar melding fra Ålesund kommune og Mattilsynet: IKKE mat fuglene på plasser som Lillevannet! Det vil bli hengt opp plakater på spesielt utsatte plasser.

Kan fugler smitte menneske?

Folkehelseinstituttet vurderer smitterisiko til menneske som svært lav, men som et føre-var-prinsipp anbefaler de noen forholdsregler. Det finnes mange ulike influensavirus blant fugler, virusene kan endre seg raskt og kunnskapen om dem er begrenset. Derfor anbefaler Folkehelseinstituttet noen enkle råd for å forebygge smitte.

Råd for å forebygge smitte

  • Ikke ta på syke eller døde fugler eller andre dyr der det er mistanke om smitte.
  • Vask hendene med såpe og vann etter kontakt med fugl, avføring fra fugl eller utstyr som har vært i kontakt med fugl.
  • Varsle Mattilsynet ved mistanke om fugleinfluensa hos fugler og andre dyr.
  • Kontakt lege dersom du har hatt kontakt med fugl eller andre dyr med mistenkt eller bekreftet smitte. Dette er spesielt viktig om du utvikler influensalignende symptomer (som f.eks. feber og hoste), øyekatarr, oppkast, diaré eller alvorlig sjukdom dei 10 påfølgende dagane).
  • Hunder og katter bør holdes vekke fra syke og døde fugler.

Les mer om varsling og informasjon om fugleinfluensa og håndtering, på Mattilsynet sine sider.