Til toppen

Flyttet hjem med i diktsamling i lomma

Under pandemien ble Bernt-Åge Grimstad dikter i en alder av 65 år. Mens han satt i Stabekk hentet han inspirasjonen fra hjembyen Ålesund.

En pandemi kan føre til så mangt. I dette tilfellet førte det til at en diktsamling ble til.

Vinden river godt i. Det blir flere og flere hvite skumtopper på bølgene. Og de mørke skyene varsler om at det er like før regnet hamrer ned i bakken.

Typisk sunnmørsvær med andre ord.

Vi møter en kar, som har bodd svært mange år på motsatt siden av den sørnorske fjellheimen, og som kanskje har glemt hvor værhardt det kan være på våre kanter.

– Om du ikke er glad i styggevær, så kan du ikke bo her. Dette er bare nydelig, sier Bernt-Åge Grimstad et stort og overbevisende smil.

Hessa

Vi møter Bernt-Åge på Kverve på Ellingsøya. Og tenker vi er på feil plass av to grunner.

– Jeg vokste opp på Hessa. Og jeg elsket å bo der, for jeg hadde en fantastisk barne- og ungdomstid der. Vi hadde en enorm frihet til å gjøre det vi ønsket, sier Grimstad.

– Jeg har alltid sagt at Ålesund er vakrest fra Hessa. Ikke noe slår å sitte på Sukkertoppen og se ned på byen.

Med seg har han grunn nummer to. I bokform. Ei diktsamling som tar utgangspunkt i oppveksten på Hessa. Så hvorfor er vi ikke i barndommens rike som tydeligvis betyr så mye for Bernt-Åge.

Bernt-Åge som ung skolegutt, utenfor boligen på Hessa. Foto: Privat.

– Jeg har en fritidsbolig på Ellingsøya. Og der trives jeg veldig godt.

Herfra har han har panorama-utsikt mot byen.

– Jeg liker meg veldig godt oppe på Aksla. Så ja, byen er jo fin herfra også, sier Grimstad, før det kommer med en stolt mine:

– Men det slår ikke utsikten fra Hessa.

Flyttet fra byen

Han har 43 år bak seg i det finansielle miljøet. Og det var tilfeldig at han tilbrakte hele sin yrkeskarriere der.

– Jeg gikk videregående i Ålesund og så gikk jeg ett år på folkeskole i Ørsta, som kanskje er det mest fantastiske året jeg har hatt, for da ble jeg voksen. Jeg gikk på idrettslinja, men vi hadde et utrolig godt miljø på tvers av linjene.

Etter ett år i militæret gikk turen hjem.

– Jeg takket ja til å være sommervikar i det som da het Sunnmøre Kredittbank. Jeg hadde tenkt å bli lærer, men jeg trivdes så godt at jeg ble værende i banken. Etter hvert ble jeg markedssjef i K-bank og Nordea før det ble omorganisering og da fikk jeg tilbud om å jobbe i Oslo, sier Grimstad.

– Jeg ble skilt og så da passet det bra å flytte. Tanken var at jeg skulle bli i et halvt år, men jeg fant meg fort til rette og derfor ble jeg der i mange år.

– Jeg har alltid sagt det; Hessa har den beste utsikten til Ålesund, smiler Bernt-Åge.

Startet opp igjen Hessa IL

Det ble 18,5 år før han vendte nesen hjemover.

– Jeg kom inn i et veldig godt arbeidsmiljø og fant meg fort til rette i nærmiljøet. Jeg begynte også som fotballtrener i Haslum Idrettslag, hvor jeg trente de samme guttene i seks år, og der de to siste årene var i A-laget.

For litt under ett år siden bestemte han seg for å sette kursen mot fødebyen.

– Da jeg sluttet i banken bestemte jeg meg for å skrive en bok som heter «Ledelse er enkelt – en vei til bedre lederskap», som kom ut i 2019. Da kunne jeg bo hvor som helst. Og så hadde jeg fritidseiendommen min på Ellingsøya, og jeg var der mye i årene etter at jeg sluttet i banken. I tillegg har jeg en kjæreste på Flisnes og da ble naturlig å flytte selv om jeg har barn og barnebarn på Østlandet.

Og han angrer ikke et sekund på at han tok det valget.

– Det er helt fantastisk. Ålesund har alltid vært i hjertet mitt. Ålesund har det meste og du kan alltid finne noe å gå på i byen.

– Og så har jeg nær tilknytning til AaFK, hvor jeg spilte til jeg var junior. Jeg har vært medlem av klubben siden jeg var ti år. Den kjærligheten til klubben vil alltid være der. Jeg var ikke god nok for A-stallen så da startet jeg og en kompis opp igjen Hessa Idrettslag, som hadde ligget ned i mange år. Så A-laget kom på plass i 1975. Jeg fikk 300 kamper i Hessa.

Men en ting savner han.

– Det overrasker meg hvor dødt der er i byen i ukedagene. Kongens gate er trist slik den er nå. Jeg ønsker meg mer liv, for før var det et yrende liv der. Jeg brukte å sitte i vinduet til mormora mi og se ned på alt som skjedde der. Det var fasinerende.

Dikteren

Diktsamlingen heter “Utspring frå Storsteinen”, og inspirasjonen blir dermed klar for oss.

Med seg hjem har han diktsamlinga «Utspring frå Storsteinen».

– Diktinteressen ble forsterket under covid. Det var jo en tid der man knapt kunne gjøre noe som helst. Og jeg begynte å skrive dikt som ble til en samling på 76 dikt, der første delen er fra hjemplassen min. Resten spenner seg over hele følelsesregisteret, fra sorg til glede. Det er noe inni meg som må ut. En masse følelser, på godt og vondt. Diktene i boka beskriver mye rundt følelsene som livet gir, mest om kjærlighet og glede, men også om motgang som livet kan gi. Å sette ord på følelsene våre er ikke alltid like lett, mye handler om å godta at vi som mennesker har hele følelses-spekteret fra kjærlighet til sorg lagret i oss.

– Jeg har en hjemmeside hvor jeg la ut diktene og da fikk jeg kommentarer på at jeg burde gi dem ut i bokform. Og da gjorde jeg det.

Utrolig nok skriver han på begge målformene.

– Diktene bare kom til meg, noe bedre forklaring har jeg ikke. Og det merkelige er at noen kom på nynorsk, mens andre kommer til meg på bokmål. Hessa hørte til Borgund kommune og der hadde vi nynorsk på skolen. Da jeg gikk i Ørsta så da måtte vi skrive nynorsk. Det er også en målform som klinger veldig godt som språk i dikt.

– Like før jeg flyttet hjem fant jeg igjen Storsteinen da var her oppe på tur. Og da kom minnene og det første diktet herfra ble skapt. Da beskriver jeg meg selv. Storsteinen var et sted hvor jeg satt og tenkte, mimra og filosoferte da jeg var ung.

Kurs i lagbygging

En stolt Sunnmøring, peker mot barndommens lekeplass. Foto: Privat.

La oss gå tilbake til de 43 årene i arbeidslivet. For de har bidratt til at han nå vil tilby kurs i lagbygging.

– Jeg skrev boka om ledelse, fordi jeg hadde møtt både fantastiske og svake ledere, så jeg måtte formidle det. Og en ting jeg er veldig opptatt av er lagbygging. For jeg mener ledelse handler først og frem om lagbygging, sier Grimstad.

– Du må få frem de sterke sidene til laget og de som jobber. Så jeg har laget et nettkurs med åtte moduler som handler om det å bygge lag. Jeg mener at alle trenger å ha et sterkt fokus på lagbygging. Er du ikke en lagbygger som leder, så har du ikke sjanse til å lykkes. De dårlige lederne forstår ikke hvor viktig det er, legger han til.

I tillegg til kursmodulene holder han gjerne kurs for både bedrifter og idretten om noen skulle ønske det.