Til toppen

En (jugend)stilig 20-åring

Jugendstilsenteret er jubilant i år, og i den anledningen arrangerer de en storslått Jubileumsfestival. I starten av juni skal museet fylles med ulike aktiviteter, både fagseminar, byvandringer og et eget verksted for de yngste.

– Dette blir ei helg full av aktivitet hos oss, forteller Jenny Sandmo Ellefsen. Jugendstilsenteret feirer 20 år, og inviterer til Jubileumsfestival. Foto: Viti.

Jugendstilsenteret ble offisielt åpnet 6. juni 2003, og fyller dermed 20 år i juni i år. Det skal markeres med en tre dagers Jubileumsfestival. Fra 8. til 10. juni fylles museet med ekstra mange aktiviteter, og publikum kan få med seg faglig påfyll, omvisninger, byvandringer og til og med et eget keramikk-verksted for de yngste.

– Vi gleder oss til ei skikkelig feiring og håper at det kommer mange innom museet og deltar på de ulike aktivitetene vi har satt opp, forteller Jenny Sandmo Ellefsen.

Fagseminar med kunnskapsrike gjester

Festivalen starter tirsdag 8. juni med et innholdsrikt fagseminar om jugendstilarkitekturen, hvor deltakerne får vite mer om hvordan jugendstilen har blitt oppfattet gjennom historien, hvordan den blir behandlet i dag og hvordan man bør jobbe med den i fremtiden.

– Fagseminaret blir veldig kjekt å få med seg for de som er litt ekstra interessert i jugendarkitektur, her får deltakerne nemlig servert mange dyktige innlegg fra scenen. Vi får blant annet høre mer fra Fagdirektør Benedikte Holen og Konservator for jugendstilarkitektur, Signe Svoen. I tillegg har vi invitert kunnskapsrike gjester fra Riksantikvaren, Høyskolen i Innlandet og MAD arkitekter. Seminaret avholdes på PIR og er gratis. Så det er bare å melde seg på innen 5. juni, som er påmeldingsfristen, forteller Jenny.

Et unikt innblikk i jugendbygg

For de som ønsker å dykke litt dypere i den unike jugendstilarkitekturen vi har i den vakre byen vår, kan du bli med på byvandringer både fredag og lørdag denne uken.

Bli med på en unik opplevelse, med byvandring i den vakre byen vår! Foto: Stian Wiik.

– Fredagens byvandring ledes av vår bygningskonservator, Signe Svoen, og hun gir deltakerne et unikt innblikk i hva et jugendbygg er og hvordan Ålesund har fått et så unikt og ensartet bybilde. Her er det begrensende antall plasser, så det kan være lurt å sikre seg billett tidlig via Tikkio.

– På lørdagen har vi satt opp to byvandringer med våre dyktige formidlere, én kl. 11.30-12.30 og én kl. 13.00-14.00, forteller Jenny.

Den store publikumsdagen

For de som tar turen til byen lørdag 10. juni, blir det ekstra mange godbiter å få med seg. Denne dagen er det også laget til et eget verksted for de yngste, inne på Jugendstilsenteret.

– Denne lørdagen får publikum oppleve ekstra mye på én inngangsbillett. Vi håper at folkene i og rundt Ålesund tar turen innom oss, for å oppleve både omvisning i den nye jubileumsutstillingen vår i KUBE, «Ugler flyr i skumringen», oppfordrer Jenny.

– Vi har også satt opp et artig verksted for barna med familie, som holdes av keramiker Lissette Escobar. Verkstedet kombineres også med en omvisning av museets egen ugle, som heter Hagbarth. Her må familiene melde seg på, og det er to ulike tidspunkt å velge i, sier hun.

Få med dere familieverksted, hvor de minste får god hjelp av keramiker Lissette Escobar. Foto: Lissette Escobar.

Jenny Sandmo Ellefsen og de andre på Jugendstilsenteret gleder seg til en skikkelig innholdsrik Jubileumsfestival, og håper at dere kommer og blir med på feiringen deres 8. – 10. juni. For mer informasjon, kan du gå inn på hjemmesiden deres. Der finner du også lenker til de ulike arrangementene.

Og du, det er også mye annet som skjer i Ålesund og omegn fremover. Mer om det finner du i vår kalender. God vandring i byen!