Til toppen

Utprøving av kunst i Ålesunds byrom

Denne uken starter kommunen med å prøve ut funksjoner for byrommene i Ålesund sentrum. Noen utvalgte kunstnere har fått i oppdrag å teste ut byrommene med midlertidige tiltak. Her er det med andre ord bare å ta rusleturen til byen, og lete etter kunstnere i aksjon!

Mandags morgen kom første leveranse til kunstnerne som er i gang med å lage sitteplasser på Kipperviktorget, Harald Torsviks plass og St. Olavs plass.

Hurra for alt som er med på å skape enda mer liv i sentrum, sier vi! Det er nemlig formålet med prosjektet som ansvarlig virksomhet i kommunen, Miljø og samferdsel, har satt i gang dette året. De samarbeider med virksomheten for Kultur og medborgerskap og Aggregat kunsterfellesskap. Byen som regional motor og KORO bidrar med støtte til utviklingsarbeidet.

– På denne måten ønsker vi å se om vi kan få nye ideer til hva et byrom kan være, prøve nye områder og ulike måter å gjøre byrommene attraktive på, forteller Ålesund kommune på sin hjemmeside.

Innspill fra innbyggerne

Bakgrunnen for utviklingsprosjektet, er at Ålesund kommune skal undersøke mulighetene som finnes i byrommene, og i tillegg se på ønsker og behov for gode byrom sett fra innbyggernes perspektiv. De har derfor en egen oppfordring til folket, om å komme med innspill på en egen nettside.

– Byrommene er grå og ganske “livløse” som de står i dag. Det er lite farger, belysning, møbler, beplantning og andre installasjoner som inviterer til opphold og bruk. Alle trenger sårt en rehabilitering og modernisering for å få nytt liv, og vi må se på nye muligheter for bruk. Byrommene skal bli mer attraktive, og de skal forsterke hverandre ved å tydeliggjøre at de ligger nær hverandre og i en akse gjennom sentrum. Det er også viktig å se byrommene i kombinasjon med det kommende kollektivknutepunktet og tilpasse fremtidige behov for funksjonalitet i forhold til dette. Ålesund kommune er inne i en stor transformasjon i tankesettet rundt region, by- og tettstedsutvikling. Kunst og kultur har fått en større plass i vårt lokalsamfunn, i tillegg til at det legges politiske føringer for at kunst og kultur skal være en naturlig driver i utviklingen av regionen vår, forteller Ålesund kommune videre.

Sommer og utendørstid

Liv Dysthe Sønderland er en av kuratorene som har jobbet sammen med kommunen på utviklingsprosjektet, og hun forteller at to kunstnere er i gang i skrivende stund.

På flere plasser langs aksen, kan forbipasserende finne skilt hvor kommunen ber om innspill til hva de skal bruke byrommene til. – Vi ønsker fortsatt flere innspill, så bruk QR-koden og fortell oss dine ønsker, sier Liv Dysthe Sønderland, innleid kurator i utviklingsprosjektet.

– I dag, mandag, kl. 09.00 ble det levert en ganske stor mengde materialer til to av kunstnerne vi har hentet inn til prosjektet. Materialer som skal tas i bruk for å bygge sitteplasser på Kiperviktorget, Harald Torsvikplass og Sankten, forteller hun. – Kunstnerne, Simon Vågsholm og Jørgen Stavseng, har fått i oppdrag å lage kunst i byrommene ut i fra føringene vi har gitt dem. Og føringene har vi satt etter innspill vi har fått fra byens innbyggere, så langt. Det har vært stor etterspørsel etter sitteplasser og det å gjøre utendørsrommet attraktivt, så det blir utrolig spennende å se hva de klarer å skape her de neste ukene, forteller hun.

Siden det er sommer og folk ønsker å være utendørs, vil fokuset i utviklingsprosjektet i juli måned være uterommene på Kiperviktorget, Harald Torsviks plass og St. Olavs plass. I første omgang vil kunsten være noe man blant annet kan bruke til å sitte på. Samtidig skal aksen gjennom alle byrommene testes for å bedre koble disse sammen både visuelt og funksjonelt. Hovedmålet er at Ålesund sentrum skal bli mer attraktivt, mangfoldig og bidra til å forbedre folkehelsen.

– Det er selvsagt litt kjedelig at været slo så voldsomt om, akkurat den uken kunstnerene skulle sette i gang med sine prosjekt, men vi håper folk likevel tar turen for å se hva de skaper i de aktuelle byrommene, sier Liv.

Og det er klar, Sunnmøringer tåler litt vær, så vi tenker at det bare er å tre på seg regntøyet og komme seg til byen uansett vær. Så kan man heller titte innom en av kaféene og varme seg mellom de kunstneriske byroms-utfluktene?

Kunst også i Korsatunnelen

Men prosjektet stopper ikke bare med kunstnernes utfoldelse i juli, i august vil en kunstner begynne å se på muligheter for å gjøre Korsatunnelen mer spennende og attraktiv.

– I dette forprosjektet vil vi teste ut hva byrommene kan være og inneholde, i en tverrfaglig gruppe med forskjellig kompetansebakgrunn. I forbindelse med dette ønsker vi å teste ut det politisk vedtatte reguleringsformålet “torg med kjøring” på St. Olavs plass, rett utenfor Sparebank 1, i sommer. Vi ser allerede at det er mange mennesker i bygatene, og at det både er trangt på fortauene og mangler oppholdsarealer i nærheten. Utprøvingen av torget vil bidra til viktig kunnskap om behovene og synliggjøringen av inngangen til Korsatunnelen. Det vil også gi bedre oppholdsarealer for folket i et område med liv og røre, samt bedre kommunikasjonen til både Kongens gate (gågaten) og “Sankten” parkering, forteller de.

Så følg med, kunstnerne lager nemlig tiltakene (kunsten) på stedet ute i byrommene. Bypatrioten kommer selvsagt med oppdateringer så fort vi spotter kunstnere i aksjon!

På dette kartet ser man aksen av byrom i Ålesund sentrum, med Kiperviktorget og Sankten p-plass i hver ende. Illustrasjon: Ålesund kommune.