– For en fantastisk by dere bor i, vi er helt overveldet over hvor imøtekommende og dialoginnstilte alle vi har snakket med her, er! Forteller daglig leder i Kry, Marte Nøkleby Finnevolden.
Når Bypatrioten er på besøk for en sniktitt på det nye helsesenteret, blir vi møtt av tre svært energiske og tydelig engasjerte damer. Både daglig leder, Marte Nøkleby Finnevolden, kvalitetsansvarlig i Kry, Anette Lie og medisinsk direktør, Nina Wiggen, overøser «oss» (les: byen vår) med komplimenter. De har kommet til Ålesund for å få alt på plass til åpningsdagen, 1. september, men har sin base i Oslo.
– Altså for det første må vi si at utsikten fra våre nye lokaler er helt fantastisk! Er dere klar over hvor heldige dere er? utbryter de nærmest i kor.
Og vi må innrømme at det alltid er godt å bli påmint hva vi faktisk har rundt oss, her i Ålesund.
– Det har vært en utrolig fin opplevelse å komme hit til Ålesund. Alt fra den vakre innflygningen, til dugnadsånden, hyggelig utleier i bygget her og ikke minst serviceinnstillingene til de leverandørene vi har kontaktet. Vi har blitt helt overveldet over hvor hyggelige folkene her er, både i kommunen, på sykehuset og ikke minst de vi har møtt tilfeldig på vår vei, forteller Marte.
Bypatrioten nærmest svulmer over av stolthet, og tenker at dette må på trykk! Ta det til dere, men les også videre, for det denne gjengen åpner opp for i sine lokaler i Sundgata 12, er utrolig spennende.
Tenker helhetlig
Det er ingen hemmelighet at helsevesenet i Norge, som i mange andre deler av verden, står overfor utfordringer. Lange ventetider, begrenset tilgjengelighet og et stadig økende press på fastleger, har ført til behovet for innovative tilnærminger som kan bedre tilbudet til pasientene og arbeidsforholdene til fastlegene. Det er nettopp her Sundgata Helsesenter trer inn i bildet, med en frisk tilnærming til helsehverdagen i Norge.
– Vårt mål er å være et godt rammeverk rundt fastlegene og andre fagpersoner i helsevesenet. Vi ønsker å drifte helsesenteret på en måte som gir fastlegene økt kapasitet, ta vekk deler av arbeidsbyrden i form av oppgaver de egentlig ikke skal behøve å ha, og legge til rette for en mer fleksibel og bærekraftig arbeidshverdag, forteller daglig leder i Kry, Marte Nøkleby Finnevolden.
– For pasientene sin del, vil det ikke bli noe stor forskjell. De betaler på samme måte som de ellers gjør når de går til fastlegen, men vi tilbyr timebestilling og har et godt digitalt system for eksempelvis videokonsultasjoner og andre henvdendelser.
Kry, en anerkjent privat helseaktør med opprinnelse fra Sverige i 2015, ble etablert i Norge i 2017. Opprinnelig startet som en ren digital videotjeneste,men har ekspandert sin virksomhet til alt fra digitale og fysiske lege- og psykologtjenester til vaksinering og fokus på forebyggende helse. Og nå også drift av legesenter. Sundgata Helsesenter eies og driftes av Kry, men bemannes av selvstendig næringsdrivende fastleger. Kry samarbeider tett med kommunen og de næringsdrivende legene for å skape et nytt helsesenter med en driftsmodell som både gagner pasientene og helsepersonellet som skal jobbe der. Med denne modellen har vi, allerede før åpning, både klart å få nyutdannede leger til å velge fastlegeyrket og rekruttere tilbake helsepersonell som har gått ut av yrke. Vi tror på at dette blir et godt eksempel på et offentlig-privat samarbeid i en presset helsetjeneste.
Nyskapende tilbud og samarbeid
Ålesund kommune har allerede vist en positiv holdning til initiativet, og samarbeidet med både sykehuset og byen har blitt møtt med oppriktig entusiasme. Sundgata Helsesenter, driftet av Kry, har planer om å gradvis utvide sitt tilbud, ved å øke antallet fastleger og utvikle et tverrfaglig team som kan tilby et helhetlig helsetilbud til pasientene. Dette viser at Sundgata Helsesenter er engasjert i å være en aktiv deltaker i det lokale helsemiljøet og bidra til bedre helse for innbyggerne i Ålesund.
– Vårt ønske for Sundgata Helsesenter, er å få bygd opp et tverrfaglig helsesenter også med fysioterapauter og psykolger sammen med fastlegene, som gjør at pasientene har helsehjelp samlet på samme sted, og kan dra nytte av et tverrfaglig samarbeid. Og ikke minst for de ansatte, som dermed kan utveksle kompetanse på tvers av sine fagfelt, forteller Marte. – Vi har fire behandlingsrom klare i dag, men har planlagt å ende med totalt 11 behandlingsrom i tillegg til et areal vi har lyst til å benytte som treningsrom for fysioterapeuter eksempelvis.
Sammen med Krys ekspertise og engasjement for bedre helsetjenester, ser det ut til at Sundgata Helsesenter har kommet for å skape en positiv innvirkning på helsevesenet i Ålesund. Vi ser frem til å følge deres reise og se hvordan deres tilnærming vil forme fremtiden for helseomsorgen i regionen.