Til toppen

Bruker utradisjonelle metoder for å rekruttere arbeidskraft

Flere lokale bedrifter bruker nye metoder for å sørge for at studentene kommer til Sunnmøre når de skal velge sitt nye arbeidssted etter endt studier.

I et stadig tøffere arbeidsmarked hvor kampen om de største talentene tilspisses, har MMC First Process invitert med seg Artec Aqua, Atea, Hofseth, Momentium, Sølvtrans og Twoday, for å sikre seg at studentene velger Sunnmørsbedriftene foran konkurrerende firmaer andre steder i landet.

– Det har vært et stort rekrutteringsproblem i mange år. Selv om vi har ansatt over 100 personer de siste tre årene, så ser vi at det er andre bedrifter på Sunnmøre som har rekrutteringsbehov, og mangler viktig kompetanse. Vi ønsker ikke hente arbeidskraft fra konkurrenter og samarbeidsbedrifter her i området, så da må vi ut for å hente ny kompetanse. Og da må vi være tidlig ute, sier HR-direktør i MMC First Process, Merete A. Mostue.

RAFTING: Med havet som nærmeste nabo sto selvsagt rafting på programmet.

Heftig program

Derfor er bedriftene heller ikke ute etter folk som allerede er ute i arbeidslivet. De inviterte fremtidige arbeidstakere i prosjektet Festivalturen 2023 er alle studenter. Og prosjektet har hentet sitt navn ut fra at studentene kommer til byen under Jugendfest og er i Ålesund i to døgn.

Der ble de tilbydd følgende:

  • 2-dagers VIP-pass på Jugendfest
  • Muligheten til å oppleve fantastiske artister
  • Dekket reise og opphold
  • Intervju med nøkkelbedrifter i regionen
  • Havrafting
  • Flotte opplevelser og relasjonsbygging for resten av livet

Det er andre året at prosjektet blir gjennomført og i fjor var ti studenter på besøk.

REKRUTTERER: Martine B. Opsal, Vegard S. Guskevik og Merete A. Mostue i MMC First Process.

– Det ble en suksess i fjor, så da måtte vi gjenta det i år. Dette er et ledd i at vi må tenke annerledes når vi skal trekke til oss kompetanse og ikke bare gjøre det med vanlige intervju. De som er her er i utdanningsløpet sitt og ikke fått jobb enda, så da kan man få tak i dem tidligere, sier HR-koordinator i MMC First Process, Martine B. Opsal.

– Interessen har vært veldig god. Vi hadde vel 70 søkere og valgte ut 15 av dem. Vi hadde en god base å velge ut fra og det er vi veldig glade for. Dette viser at vi har spennende muligheter innenfor næringslivet gjennom at vi er et senter for havbruksnæringa. Her begynner det å bli en klyngeeffekt og de unge studentene skjønner at her skjer det virkelig noe nå, sier HR manager i MMC First Process, Vegard S. Gurskevik.

– Vi får en unik mulighet til å fortelle om våre bedrifter og vise hva vi gjør. Mange av dem har kanskje en viss kjennskap til oss, men nå får vi muligheten til å vise dem hvilke spennende muligheter som ligger hos oss. Jeg tror alle bedriftene som har vært her føler at de får gitt studentene mye mer relevant informasjon, legger han til.

– Genialt konsept

Nå er det ikke slik at dette handler om å få sunnmøringene til å flytte hjem igjen.

– Vi har studenter fra Østlandet, Bergen, Trondheim, Nord-Norge og Sunnmøre. Så det er veldig fint med en slik blanding. Dette er ikke en bli med hjem-kampanje, for vi ønsker også å få nytt blod hit, sier Mostue.

STUDENTER: Thor Aslak Waagan og Mina Frøshaug.

Det er ingen tvil om at det utradisjonelle opplegget har gjort inntrykk på studentene.

– Det har vært kjempegøy og veldig givende. Det er et genialt konsept. Mange bedrifter skriker etter arbeidskraft og dette er en fantastisk mulighet å få tak i dem man vil ha. Og det er en glimrende måte for oss studenter å bli kjent med arbeidsgivere og kanskje ta et riktigere valg. Jeg tror de er veldig smarte som gjør dette, for vi er flere som ikke er herfra, som har snakket om at dette gir oss en nye muligheter. Dessuten vil vi spre dette til våre studievenner når vi er tilbake på studieplassene våre, sier Mina Frøshaug (25).

– Det er en veldig god måte å bli kjent med bedriftene på. Og det er fint å ha kontakt med et annet miljø enn der jeg studerer. Dette er fremoverlente bedrifter og det virker som de setter ny kunnskap og mennesker høyt og tør satse på nyutdanna studenter, sier Thor Aslak Waagan (27).

Så hva kommer studentene til å gjøre. Blir det flytting til Ålesund?

– Jeg studerer integrert master i havbruk i Bergen. Jeg er fra Brønnøysund og har sagt jeg skal nord for Bergen, så det passer i grunnen veldig bra. Det er første gangen jeg er i Ålesund og jeg har aldri tenkt tanken på å skulle flytte hit, men for meg var dette var ti av ti poeng og jeg har bare positivt å si om byen og opplegget. I teorien er jeg ferdig om tre år, men jeg kan begynne å skrive master om halvannet år, så da kan jeg flytte fra Bergen, sier Frøshaug.

INTERVJU: De ble gjennomført på T2.

– Jeg er fra Herøy og skal flytte heim igjen til Sunnmøre når jeg er ferdig å studere marin økologi i Bodø. Jeg er ferdig om ett år og da er det fint å ha fast jobb når man kommer hjem igjen, sier Waagan.

– Vi håper at de kommer til byen, men en annen ting er at de som kommer hit på prosjektet blir veldig gode ambassadører for Ålesund, for de vil fremsnakke byen. De har oppdaget en ny by og et næringsliv som er mye større enn det de var klar over. Og at dette er et sted hvor det er veldig bra å bo, sier Mostue.

Plass til flere bedrifter

Etter å ha arrangert Festivalenturen i to år på rad, så er det klart at dette er et rekrutteringsstunt som har kommet for å bli.

– Er det bedrifter som vil være med i fremtiden, så er det bare å ta kontakt med oss i HR-avdelinga i MMC. I år gikk vi aktivt ut og inviterte med flere enn i fjor og alle takket ja med en gang. Det er tydeligvis populært å være med, men jeg er ikke overrasket, for sunnmøringer liker å tenke nytt, sier Mostue.