Snart i mål med Speidernes husStillasene er tatt ned, snart kan det fem år lange reabiliteringsprosjektet på Speidernes hus avsluttes. 

Denne uka er stillasene som har omkranset Speidernes hus i Kipervika blitt fjernet og det nyrehabiliterte huset kan nytes i all sin prakt. 

Prosjektet som startet i 2012 er i ferd med å avsluttes etter et omfattende arbeid, der ingenting har vært overlatt til tilfeldighetene. Det har vært grundig håndverk ned til minste detalj for å sette bygget tilbake i original stand.   

Selve arbeidet med den utvendige rehabiliteringen startet i august 2016. Bypatrioten har fulgt arbeidet på nært hold underveis siden vi er nærmeste nabo til prosjektet i Kipervikgata 25. 

Huset er tegnet av arkitekt Mathias N. Brække og ble bygd i 1908 av børsemaker Bernt Mathias Lunde.

I 1955 kjøpte speiderne i Ålesund bygningen og det har vært tilholdssted for speiderne i alle år siden den tid, og er det fortsatt.

Men tidens tann tæret kraftig på huset og i 2012 ble det iverksatt et stort rehabiliteringsprosjekt. 

Se video fra da Bypatrioten for tok med en rørt og imponert byhistoriker Harald Grytten for å se nærmere på arbeidet 21. august i fjor.

Mange bidragsytere
Takket være støtte fra blant annet Stiftelsen Kjell Holm, Kulturminnefondet, Ålesund kommune, Møre og Romsdal fylkeskommune - og ikke minst en solid egeninnsats fra speiderbevegelsen, klarte man å finansiere den kostbare rehabiliteringen av det verneverdige jugendhuset. 

Prislappen kom på ca. to millioner kroner. 

Underveis er det gjort erfaringer som andre huseiere som skal setter i gang med tilsvarende prosjekt kan dra nytte av. Mange dyktige fagfolk har vært involvert i den utvendige rehabiliteringen og det har vært holdt fagseminar for å dele kunnskap og erfaringer. 

Før: Speidernes hus for ca. ett år siden.

Etter: Slik ser bygget ut etter at den utvendige rehabiliteringen er ferdig september 2017.

Solid håndverk fra A til Å preger det rehabiliterte jugendhuset.

Arbeidet er finansiert av en rekke gode bidragsytere.