«Skansen» - Et skikkelig verktøyDet er ikke få oppgaver Ålesundregionens Havnevesen kan utføre med en båt som «Skansen».
Både egne arbeidsoppgaver og assistanseoppdrag for organisasjoner og private går unna med ”jet-fart”

-Albert liker sjø og fjøre, men er litt mer skeptisk til båtturer, men han er med, sier Per Bertil Farstad i Ålesundregionens Havnevesen og skipper om bord i «Skansen» som er bygget ved Maritime Partner i Breivika.

«Skansen» er av typen Alusafe 1500 og drives fram av vannjet.

Når den ikke er ute i viktig oppdrag kan du se den flotte blå og hvite båten ligge fortøyd på Brunholmen.

-Den er virkelig et flott verktøy, sier skipper om bord, Per Bertil Farstad til Bypatrioten.

-Vi har hatt den nye båten i tre år og utfører en rekke oppgaver både for oss selv og andre. Med den gamle båten kunne vi knapt gjøre noe som helst, sier Per Bertil, som er ansatt i havnevesenets vedlikeholdsavdeling.

Han er ikke alene på jobb. For i tillegg til en kollega i vedlikeholdsavdelingen har han med seg hunden sin Albert, en 14 måneder gammel spansk vannhund.

-Ja, Albert er med. Han liker godt både sjøen og fjøra, men kanskje litt mer skeptisk til å kjøre båt. Like fullt, Albert er med på arbeidslaget.

(Fortsetter under).

Verktøyene om bord i «Skansen» gjør arbeidet enklere enn tidligere. Som her, når ei ødelagt not skal fjernes fra sjøen.

Ikke en dag er lik, ei heller når det kommer til oppdrag.

For plutselig kom det luft i en vannledning i sjøen inne i Larsgården. Resultatet var at ledningen fløt opp i vannskorpa. Og hvem sendes av gårde for å ordne opp?

-Det er oss det. Vi slepte ledningen slik at de som har ansvaret for den kunne ta over, sier Per Bertil og ramser opp en rekke forskjellige oppgaver «Skansen» og mannskapet har bistått med.

-Er det en god sjøbåt?

-Joda, den er imidlertid flat i fronten grunnet lemmen, så det kan smelle litt i grov sjø.
Da endrer vi bare kursen litt.

-Vi har jo vært i England med den, og på filminnspilling oppe i Trollfjorden.
Når vi var i England ble den fraktet til Rotterdam. Derfra krysset vi kanalen. Det gikk strålende det, forteller han.

Lemmen i fronten er tross smell i grov sjø et svært viktig redskap. Det samme er krana, dekksplassen og vannkanona som kan sprute ut 2.000 liter vann i minuttet.

-Vi kan frakte gravemaskiner, ATVer, biler og andre ting som kan tas om bord via lemmen.

Ofte hjelper vi til med å få på plass egne og andres flytebrygger, da er det også greit å ha alt dette. Når vi bistår i rydding, henter opp større ting som flyter i sjøen kommer krana til sin rett.

(Fortsetter under).

Her ligger «Skansen» klar for å sprute vann på Slinningsbålet slik at det ikke skal bikke feil vei.

-Og dere kjører statsråder og passer på Slinningsbålet?

-Joda. Vi hadde med oss Kjetil Solvik-Olsen på en omvisningstur, og vi er på plass med vannkanona for å fukte Slinningsbålet.

Det siste er litt preventivt arbeid for egen del. For om bålet raser for tidlig, og ut i sjøen, ja da skal jeg si at vi får en jobb i ettertid med å samle opp materialer som flyter i sjøen til fare for andre.

De synes kanskje vi er litt for ivrig med kanona vet du. De vil jo ha action, og det forstår vi jo, og de får jo det, humrer Per Bertil, som også kan avsløre oppdrag av litt mer hemmelig karakter.

-Jo, vi frakter jo av og til personell og utstyr til båter som ikke kan eller skal legge til kai i byen.
En gang sørget vi for mannskapsbytte til en av marinens ubåter. Vi fraktet nytt mannskap ut og de som skulle av vakt til land.

Ikke alle oppdragene Per Bertil lister opp er like eksotiske og spennende, som her en dag i forrige uke da «Skansen» måtte trekke på plass en kloakkledning i Steinvågen, men minst like nødvendig og viktig.

-Vi er veldig fornøyd med «Skansen». Vi har også ofte med oss dykkere som skal utføre en jobb. Samtidig er båten en del av beredskapen for å hindre oljesøl ved forlis. Da er vi med og legger ut lenser. Så joda, «Skansen» er et topp verktøy.

Dermed folkens; Når du ser den 14 meter og nittini centimeter lange blå og hvite båten suse av gårde i 30 knop, så er den ute for å gjøre noe viktig som gagner oss alle.

«Skansen» var god å ha også når Gummibåtfestivalen ble arrangert i fjor. 14.juni er det ny festival.

«Skansen» hadde med seg selebert besøk når samferdselsminister Kjetil Solvik-Olsen (t.v) skulle på tur.