Til toppen

\ loading=

Generasjonsskifte for Slinningsbålet

- Dette er jo drømmen det. En stor drøm som går i oppfyllelse, sier Viktor Sunde (21) som er en av tre nyoppnevnte bålsjefer for Slinningsbålet. Han tar over stafettpinnen i det som kan bli et kritisk år.

Ny bålsjef Viktor Sunde (21) er tidlig på ballen for å mobilisere krefter til byggingen av Slinningsbålet neste år. – 1. mai setter vi i gang, og vi trenger alle nye krefter vi kan få, sier han.

– Vi må komme tidlig i gang for å mobilisere krefter. Neste år skal veldig mange av de man kan kalle «den faste kjernen» ut i verden for å studere, og vi trenger alle vi  kan få med oss. Både de som aldri før har vært med, og kanskje kan vi fri ekstra til erfarne krefter som har vært med tidligere. Er det ett år vi virkelig er tydelige på at vi må samles rundt bålet, så er det neste år, sier Sunde som har inntatt rollen som bålsjef sammen med Marius Major.

– Vi venter på avklaring fra sistemann, men i utgangspunktet skal vi være tre som leder an, forklarer han.

Startskuddet går 1. mai

Tradisjon tro legges første pallen på Slinningsodden 1. mai, og han håper alle som er nysgjerrige vil møte opp for mer informasjon.

– Kom gjerne ned og snakk med oss, med eller uten foreldre. Det å være en del av bålgjengen gir minner for livet. Her er et helt unikt samhold og vi har både rom og plass til absolutt alle, sier han om tiden med båtbygging fra begynnelsen av mai frem til til sankthans.

– Årets bål skal etter planen tennes lørdag 22. juni kl. 21.00, og vi gleder oss til å sette i gang, forteller han om bålet som nå får et litt annet fokus enn høyde.

– Nå handler det ikke om høyde, men om å stable på plass en god gjeng, lære opp nye og sørge for at denne tradisjonen lever videre. Bålet er et symbol på mye. Først og fremst vennskap og samarbeid, men så har det også blitt til mye mer, ikke bare for byen men for hele regionen. Vi får oppmerksomhet fra hele verden, stadig flere kommer tilreisende for å se hva vi holder på med, og det er jo gøy, men i år handler det virkelig om å klare dette mannskapsskiftet, sier han.

Oppgaver tilpasset alle

På holmen jobbes det stort sett på ettermiddager og i helger. Mot innspurten drar det seg til og man kan høre ungdommen i veggen natt og dag.

En kort videosnutt fra Slinningsbålet 2023 som ble lagt ut på Bypatriotens Instagram gikk sannelig viralt og er til nå sett av over 42 millioner mennesker over hele verden. Snakk om reklame for Ålesund og vår region.

– Man må ikke stå i veggen. Vi trenger hjelp til alt mulig og vi har oppgaver til alle, sier bålsjefen som selv aldri har vært begeistret for høyde.

– Nei, jeg har holdt meg unna. Helt til nå. Nå er det ok, og jeg gleder meg faktisk, sier han om det å skulle mestre veggen.

– Jeg har i alle år holdt meg til oppdraget med å sikre pallekasser. Det er en egen kunst skal jeg si deg, og jeg koser meg når jeg holder på. Dette er lagarbeid, og vi trenger absolutt alle uansett bakgrunn og interesse, sier han.

Så hva sier du? Tar du noen timer for årets bål?

Byparioten sender i samarbeid med bålgjengen, tradisojon tro, live fra det som er ett av årets absolutte høydepunkt i byen vår. Sendingen ser dere på vår Facebook-side og via You-Tube. Vi har hatt et tett samarbeid med bålgjengen siden høsten 2015, i forkant av 2016 da det endte med verdensrekord og vi bistår blant annet med å nå ut med informasjon til bedrifter og publikum underveis! Vårt arbeid inn mot prosjektet samt livesendingen har hele veien vært støttet av Sparebanken Møre, Ålesundsregionens Havnevesen og Bunker Oil og sendingen levert i samarbeid med Pettersen Medieproduksjon. 

Slinningsbålet
Slinningsbålet trenger all hjelp de kan få, og her er oppgaver nok til alle!
Kongeskipet på plass ved Slinningsbålet. (Foto: Geir Srisoi, Pettersen Medieproduksjon)
– Samholdet på Slinningsodden er unikt, sier årets bålsjef.