Til toppen

\ loading=

Fantastisk sommer for museene

- I byområdene var økningen på hele 50 prosent, og internasjonale turister strømmer til som aldri før, forteller administrerende direktør i Viti, Audhild Gregoriusdotter Rotevatn i en pressemelding.

VITI melder om fantastiske tall etter sommeren 2023. Både lokale gjester og tilreisende strømmer til. Her fra Sunnmøre Museum i vakre Borgundgavlen.

Jugendstilsenteret og KUBE, Fiskerimuseet og Sunnmøre museum opplevde alle betydelig vekst i årets sommersesong. Jubileumsutstillingen for Jugendstilsenterets 20-årsjubileum, “Ugler flyr i skumringen,” var spesielt godt besøkt. I tillegg til jugendstilutstillingen kunne publikum utforske det nye kunnskapslaboratoriet for jugendstil, som åpnet for sommersesongen.

– Viti sine arenaer er viktige turistattraksjoner i Ålesund og på Sunnmøre. Denne sommeren har vi gjort oss gode erfaringer med mange nye aktiviteter og tilbud, tilpasset både den internasjonale og nasjonale gjesten, sier Rotevatn.

Flertallet av de internasjonale gjestene kommer fra cruise, og det er særlig amerikanere, briter og tyskere som utmerker seg. Skuespillere på Sunnmøre museum har også vært populære. På sommerens mest hektiske dag var det 16 busser på en og samme dag i Borgundgavlen.

Lokale innbyggere også på plass

Bymuseene opplevde økning på 50 prosent denne sommeren.

– Det er enormt. Vi har heldigvis god plass på Sunnmøre museum og mange dyktige ansatte. På Jugendstilsenteret er det så mye besøk nå at vi nærmer oss smertegrensen for hvor mange publikummere vi klarer å håndtere på en dag i et fredet bygg, sier Rotevatn. Det er ikke bare internasjonale turister som benytter seg av museene om sommeren. De lokale er flittige gjester. Mange tar med seg familie og venner til museet, og museet er en populær aktivitet for hjemmeferie. Samlet sett er det en økning i besøkstallene for hele regionmuseet Viti på hele 44 prosent, sier hun.

Sommerens absolutte museumsvinner var Brudavolltunet i Ørsta, der besøkstallet ble firedoblet.

Et mangfoldig sommerprogram, i godt samarbeid med frivillige i Ørsta Bygdemuseumslag, bidro til mer enn en firedobling av antall gjester, sier Rotevatn.

På Brudavolltunet har det vært faglige foredrag, håndverksdager for barn, slått, olsokfeiring og “grøt-søndager.”

Stiftelsen Viti er regionmuseet på Sunnmøre og den største kulturinstitusjonen mellom Bergen og Trondheim, med 66 ansatte. Viti driver og forvalter Jugendstilsenteret og KUBE i Ålesund, Fiskerimuseet i Ålesund, Sunnmøre museum i Ålesund, Middelaldermuseet i Ålesund, Naturmuseet i Sykkylven, Møbelmuseet i Sykkylven, Sivert Aarflot-museet i Volda, Anders Svor-museet i Hornindal, Brudavolltunet i Ørsta, Folkemusikkarkivet og en rekke flytende kulturminner, inkludert bankskøyta Storeggen fra Ålesund og Shetlandsbåten Heland.

Viti er en del av Kystverkmusea og The Réseau Art Nouveau Network.

WordPress Ads