Til toppen

Bekymringsmelding fra ytre bydel

- Etter tiår med forsøk og planer var vi klare for å få hall i 2012, så kom ROBEK. Så ble vi lovet hall ved forrige valg. Utrolig nok står vi her igjen og denne gangen kan vi ikke få hall fordi vi kan havne på ROBEK. Vi er redde for at byens politikere skal følge kommunedirektørens innstilling, noe som betyr å skyve prosjektet inn i usikkerhet nok en gang, sier styreleder i SIF/Hessa Christoffer Syversen.

Byprat med styreleder for SIF/Hessa Christoffer Syversen

Byprat med styreleder for SIF/Hessa Christoffer Syversen

Han velger nå å heve stemmen på vegne av, ikke bare alle som håper på hall, men for en bydel og skolekrets med snart 12.000 innbyggere som han sier systematisk har blitt nedprioritert over tid.

– Vi snakker om en stor bydel og skolekrets, der man i deler av denne av kommunen har blitt fordelt den høyeste tettheten av sosiale boliger og individer som trenger gode tiltak for å sikre god integrering. Her finnes knapt få kulturtilbud, ingen fritidsklubb, eller mange andre fritidsaktiviteter, annet enn det vi holder på med ute på Stavneset og Tueneset igjennom SIF/Hessa.

 

Barn og unge faller fra

– Det handler om hundrevis av barn og unge som vokser opp, uten muligheten til å delta på særlig i sitt eget nærmiljø om de ikke er interessert i fotball, volleyball og håndball. I dag må de bruke haller på indre Nørve, Hatlane, Spjelkavika og Ellingsøya. De må altså kjøre to til fire mil, hit og dit, for hver trening, gjerne på ugunstige tidspunkt i rushtrafikken eller sent på kvelden, alt etter når man får tildelt tid. Vi kan ikke forvente at alle familier skal få det til å gå opp økonomisk. Dersom bypakken blir en realitet før Osane vil dette kunne få enda større konsekvenser. Nå må man våkne og støtte opp, sier han og snakker videre om konsekvenser for frafall.

– Når barna bruker mer tid på å komme seg til og fra enn de får trent, så blir det fort slitasje. Det fører til frafall som ikke er bra for samfunnet eller folkehelsen, sier han. Vi har den laveste kostnaden blant alle idrettslagene, nettopp fordi vi vet det er viktig å skape en plass i idretten for alle, sier Syversen.

– Jeg ønsker ikke at det skapes et stigma rundt deler av ytre bydel, som er en fantastisk plass og vokse opp og bo, men fakta må på bordet.

Ytre bydel trenger tiltak

– I kommunens egen levekårsundersøkelse fra 2018 lyser det rødt på en rekke parameter og konklusjonen er at her må det settes inn tiltak. Dette blir etterfulgt av en folkehelserapport i 2019 som konkluderer med det samme. Nå har man muligheten til å følge opp, men man foreslår å prioritere annerledes, hvilket vel må kunne fortolkes som et brudd på folkehelseloven? Hvem skal ta ansvar for konsekvensene når de blir så store man ikke kan feie de under teppet lengre? Spør han og fortsetter.

– Man snakker i tillegg om å legge ned barnehagen på Kvennaneset. Hvor gjennomtenkt er dette, er det gjort en grundig analyse? Jeg lurer på om folk skjønner alvoret i situasjonen? I henhold til folkehelserapporten scorer det området svakt på flere parameter. I tillegg er her høy andel av kommunale boliger i bydelen. Det er jo her det er viktig å legge til rette for integrering og ikke minst sette inn tiltak for å bedre den økonomiske situasjonen til mange. Her hvor folk allerede bor tett, der svært mange faktisk går til barnehagen med barna i stedet for å kjøre bil? Der foreslår de i stedet å legge ned tilbudet, sier han oppgitt.

– Det er langt ifra alle som eier egen bil, og området har også den laveste biltettheten i kommunen. Se for deg at dette også er mennesker som jobber hardt for å integrere seg i samfunnet. Forventer vi at de skal sende barne på bussen, gjerne i rushtrafikken mange mil til en annen barnehage om de får plass der? Hva om de ikke gjør det, og heller velger å bli hjemme? Hvilken utvikling vil det gi på sikt?

Han rister på hodet. Der er mye engasjement og frustrasjon som skal ut. Det handler om samfunnsutvikling. Det handler ikke bare om hall, men også om den.

-Hvem skal ta ansvar om ikke vi i SIF/Hessa har plassen og muligheten til å nettopp gjøre det? Med en hall kan vi også utvide tilbudet og få med mange av de som ikke er med. I dag er det såpass stort frafall i de eldre aldersklasser at det bare er trist, sannsynligvis grunnet den nevnte slitasjen. Han håper at byens politikere blir med på å se det store bildet og ikke bare fortsette å overse de som ikke har de samme ressursene som andre til å nå fram med sine ønsker gang på gang.

En bydel med 12.000 snart uten tilbud

-Se på alt som har poppet opp siste årene i indre bydel? Fritidsklubb med aktiviteter styrt av kommunen, ny kino og nytt bibliotek som begge deler skulle danne spydspissen i Sørside satsningen, kommunal leiefinansiering av fylkeseide haller, kommunalt finansierte kyststier med mer. Hvordan, hvordan kan det skje uten at noen i bystyresalen reagerer?

– Sørsideplanene virker nede for telling når fylket “ribbet” Latinskolen for innhold, Brosundtunnelen ble skøvet på… Vi snakker i dag for en bydel med 12.000 innbyggere i sentrum/ytre. Som står uten det meste av tilbud. Hessa skole er en flott skole med dyktige ansatte, kapasiteten er sprengt med over hundre elever. 70 prosent av utearealet er benyttet til brakker og den eldste bygningsmassen er fra 60-tallet. Man virker å ha glemt lovnadene om ny skole etter at man rev skolen i Skarbøvika. Folk glemmer ikke sånt.

– Når vi hever stemmen er gjerne kommentarene, fra de som åpenbart ikke har satt seg godt nok inn i saken og gjerne lever med alle fasiliteter rett rundt hjørnet, at man syter. Syter?

– Vi snakker om ei alvorlig bekymringsmelding på vegne av hundrevis av barn og unge. Vi gir vi oss ikke før vi som likeverdige skattebetalere får det samme tilbudet som andre innbyggere i kommunen tar som en selvfølge. «Like tilbud og muligheter i alle deler av kommunen» var vel et av de viktigste punktene fra fellesnemda under sammenslåingen om jeg ikke husker feil, la oss håpe at det er mer enn ord men også tanker og handling bak dette kravet.

– Jeg er av den oppfatningen at om Ålesund kommune fortsetter å nedprioritere ytre bydel opererer de i klart brudd med folkehelseloven, sier han og understreker at denne gangen gir de seg ikke med et nei.

-Denne gangen tar vi det i tilfelle videre. Dette kan ikke være lov, sier han.

Budsjettet skal behandles i kommunestyret i november.

Vi beklager at denne utgaven av Byprat ikke ble gjort tilgjengelig på video, men problemer med lyden gjorde at vi valgte å skrive ut saken!