Orient Restaurant og Bar, En verdensdel av smaker#Viersentrum: Det skal være ekte vare. Hos Orient Restaurant og Bar i Kongens gate møter du orientens matkultur på ekte vis og fra en rekke land. Det gir mange og unike smaksopplevelser.

Endelig har Danny og Heidi åpnet Orient Restaurant og Bar igjen. Etter seks måneder med stengte dører fylles lokalet opp igjen med nye og gamle gjester.

Endelig har ekteparet Danny Ho og Heidi Lam, som driver Orient Restaurant og Bar i Kongens gate 30 åpnet dørene for gjestene igjen.

-Folk har mast på oss for å åpne, og nå når vi har gjort det så kommer stamkundene heldigvis tilbake, sier Heidi.

-For oss er de like mye venner som kunder, så dette har vi gledet oss til sier hun, og legger ikke skjul på at det er godt å føle at de har vært savnet.

Det var koronapandemien som fikk ekteparet til å stenge restauranten da smittetrykket begynte å øke.

-Vi hadde samtaler med de ansatte om hva vi skulle gjøre. Da kom vi i fellesskap fram til at det aller beste var å stenge så lenge smittetrykket var så stort. I seks måneder holdt vi stengt, men nå ser vi alle lys i enden av tunnelen og føler oss trygge på å kunne ønske kundene velkommen tilbake, sier Heidi, som sammen med mannen driver en restaurant med 50 sitteplasser nede i restauranten, og ytterligere 28 i etasjen ovenfor, men det i normale tider uten pandemiens krav til distanse.

Den populære buffeten har de også satt på vent en stund til, men lover at den kommer tilbake.

(Fortsetter under).

Danny Ho og Heidi Lam kommer begge fra Kina, men de møttes i Norge. Nå gleder de seg over å kunne ta mot gjester igjen.

Noen stusser kanskje på de europeisk klingende navnene. Svaret er enkelt, og faktisk en fordel for oss med norske ører.

-Vi er jo kinesiske begge to, men det er vanlig å ha kallenavn i tillegg til det offisielle navnet en har på pass og andre papirer, sier Heidi, som kommer fra Macao. Danny er født i Shanghai.

Danny kom til Norge i 1987, Heidi i 1999.

-Vi møttes faktisk her i Norge. Vi giftet oss og har en datter på 19.år.

-Som kommer til å gå i foreldrenes fotspor?

-Nei det ligger nok ikke i hennes planer. Hun stepper inn og serverer av og til, men hun skal ut å studere. Hun har nok sett på oss hvor vanskelig det kan være å få en restaurant til å gå rundt, for det er mye jobb og vanskelig å få et overskudd.

-Spesielt i det siste har konkurransen om gjestene i sentrum økt voldsomt, men det gjelder jo alle som driver, sier hun.

(Fortsetter under).

-Det er en orientalsk restaurant der kinesisk matkultur er en av flere land, sier Danny, som selv er utdannet canton-kokk.

Driftsselskapet bak Orient Restaurant og Bar er faktisk det eldste i Ålesund som fortsatt er i drift, etablert av Danny i 1996.

Da begynte han for seg selv, etter å ha jobbet for andre siden 1989. Karrieren i Norge og Ålesund startet han på Møller City, etter å ha jobbet som kokk i Kina.

Det er raskt å omtale Orient Restaurant og Bar som en "kinarestaurant". Det får Danny til å korrigere litt.

-Det er en kinesisk restaurant også, men ikke bare. Det er en orientalsk restaurant med matkulturer fra flere land, som Kina, Japan, Singapore og Thailand. Og det skal være ekte vare, sier Danny, som er utdannet ”canton-kokk”.

Og for kjennere av kinesisk matkultur så vites det nok at det er kjøkkenet fra Canton som er mest kjent utenfor landets grenser. Og vi snakker jo om et stort land.

-Vi bruker kun norske råvarer, og vi tilbereder dem på orientalsk vis. Det er viktig for meg å kunne servere det ekte, slik det tilberedes der, og vi er tre kokker som lager maten etter konseptet mitt, sier Danny.

Menyen Danny og Heidi har servert er en verdensdel av smaksopplevelser. Det ser de at gjestene setter pris på.

(Fortsetter under).

Danderingen er en viktig sak hos Orient Restaurant og Bar. Det skal ikke bare smake godt, det skal se lekkert ut også.

-Siden vi åpnet her, og fra vi pusset opp og snudde om på mye i restauranten i 2017 har vi sett stadig flere faste gjester. Det setter vi stor pris på.

-Dere har redusert menyen litt nå under koronapandemien, men fortsatt er det et vell av gode smaker. Hva er mest populært?

-Mix grill, kommer det raskt fra Heidi.

-Her får gjestene smake på en god miks av spyd, kylling, kongereker, lam og svinefilet.

Retten Orient Spesial er også litt slik, og veldig populært. Det samme er Crispy Duck, sier hun.

-Hvordan er det å drive i sentrum?

-Vi trives i sentrum og hører til her. Vi skulle jo gjerne hatt mulighet til å lage en uterestaurant, men vi er faktisk det siste huset i enden av gata der en ikke kan ha det.

Samtidig merker vi jo som nevnt at konkurransen om gjestene hardner til, men vi har så absolutt fotfeste, så her blir vi, sier Heidi, som nå håper på en knallsommer.

-Den i fjor var jo fantastisk, og jeg tror noe av det samme kan skje også i år.

Som sagt, det er lys i tunnelen nå, sier hun.

I 2017 pusset Danny og Heidi opp restauranten i Kongens gate 30. De savner å kunne ha en uterestaurant, men de trives godt i sentrum.

Danny er en av tre kokker som sørger for mat til gjestene. Og tempoet er høyt på kjøkkenet.