Mat fra Stuen i mørketiden#Viersentrum For de fleste er en softis fra Stuen et sikkert vårtegn, og noe en bare må ha en varm sommerdag. Og selv om innehaver Frode Stuen selger softis også på vinteren har han mye på menyen som er typisk mat på årets mørkeste dager.

Samborgbrygga i 1958. Margot "Jefta" Andersen var fast kunde der Else og Wilhelm Stuen plasserte bilen de hadde de første åra.

 Noen møteplasser betyr mye for mange. Slik er det bare, og Matverten Stuen i Skansen er en slik plass.

Navna har variert fra Lunsj Vogna til Lunsj Kiosken, og nå Matverten Stuen. I all enkelhet Stuen. For det er under det navnet gatekjøkkenet er kjent.

La oss skru tiden tilbake. Til en tid der det vi i dag kaller streetfood faktisk var høyst vanlig i Ålesund sentrum.

Bare her i byen florerte det av rullende kiosker og kjøkken. Ikke minst de som solgte fishan. Altså fisk og chips.

Året er 1958. Satellitten Sputnik returnerte til jorda, og stjernene Michael Jackson og Madonna kom til verden.

Det året åpnet Wilhelm og Else Stuen Lunsj Vogna, med base på Samborgbrygga i Skansen.

I 1972 flyttet sjubarnsforeldrene Else og Wilhelm til Skansekaia. Først serverte de fra bil, så vogn. I en lang periode måtte vogna slepes fram og tilbake, før det siden ble bygg og nybygg.

(Fortsetter under).

Noen av morgenfuglene som er med i frokostklubben er på plass. Hver søndag klokken 08.00. Mange vil nok kjenne igjen flere av medlemmene.

Hele denne perioden har Stuen vært et møtepunkt både for byfolk og de fra distriktet. Og det er noe som bare har forsterket seg gjennom åra. Som Speakers Kårner og frokostgjengen som møter opp til god prat og frokost hver søndag klokke 08.00 på morgenen.

-De møter opp og spiser seilerpatent, egg og bacon. Ute ved Speakers Kårner møtes en fast gjeng på en ti tolv stykker, fordelt utover dagen. Disse gjengene skaper et eget miljø, sier Frode Stuen.

Det er han som nå driver foreldrenes livsverk videre.

-Alle kjenner softisen. Men hva kommer kundene for å spise nå når døgnet for det meste er mørkt?

-Tro det eller ei. Mange skal ha softis også på vinteren, sier Frode, og peker på en av gutta som nyter en softis ved Speakers Kårner.

-Men det går generelt sett mer middagsretter. Onsdager og torsdager har vi potetball, noe som er veldig populært. Det, og en av de mange hamburgerne våre er typisk høst- og vintermat. Nå før jul så vi et skikkelig oppsving av julemat. I 2020 fikk jo ikke folk gå på julebord, så da ble det å kjøpe andre plasser, forteller Frode, som i 2019 tok Stuen enda et steg inn i den digitale verden.

(Fortsetter under).

Vetle Lande, Frode Stuen og Synnøve Bjørhovde er stolte av både maten, gjestene og ikke minst veggene med motiver fra Ålesund.

-Vi lanserte en egen app for bestilling av mat. Den kom godt til nytte nå under pandemien. Da har den fått et skikkelig oppsving.

Der kan en velge mat, og om en vil plukke opp eller få maten tilkjørt, forteller han.

Stuen er mer enn et rent gatekjøkken. Frode og kjøkkensjef Synnøve Bjørhovde prøver å holde husmannskostens fane høyt. Det ser de at kundene setter pris på. Også de som kommer fra distriktene og har Stuen som møteplass og spisested under byturen.

-Det har alltid kommet mange fra distriktet til oss. Faktisk spesielt fra Sykkylven og Stordalen. Aner ikke hvorfor.

-Dere har et godt rykte i de to bygdene?

-Noe må det i alle fall være.

I 2004 ble det stor utvidelse hos Stuen. Blant annet fikk de større kjøkken, og en kunne komme innafor dørene og nyte maten.

Uteområdene ble oppgradert, og sammen med parken like ved ble Stuen en oase for mange.

-Vi ligger jo sentralt til, og med bilder og skilt fra Ålesund forsøker vi å holde byen høyt. Vi har vært her i over 60 år og opplever generasjonene.

Det er artig når besteforeldre tar med seg barnebarna hit og forteller dem at det er hit de har gått i alle år, og at det er hit også barnebarna må gå for å kjøpe mat.

Og så ser vi alle som er hjemme i byen etter å ha flytta ut. De også må en tur hit, sier Frode Stuen, som er i full gang med videre utvidelser, for å markere seg enda bedre i sentrum.

-Nå utvider vi kjøkken, lager og softislukene, sier han.

Det siste kan komme godt med om få måneder.

Liker du å snakke om løst og fast? Da får du nok innpass under dette skiltet.

I 2004 utvidet Stuen voldsomt. Da ble det sitteplasser inn, og kjøkkenet ble betraktelig større. Nå er ny utvidelse på gang.