Fiskeselgerne på kaia en berikelse i bybildet#Viersentrum Så lenge en kan huske har det vært mulig å kjøpe fersk sjømat rett fra fiskesjarkene på kaia. Espen Marø Farstad har holdt på i 14.år og stortrives med å møte kundene fra båten «Snøgg».

Espen Marø Farstad selger fristende kreps fra kaia. Snart kommer også torsken. Da blir det mer liv og røre på kaia, sier han.

37-åringen fra Valderøya begynte først med kaisalg som hobbyfisker.

-Jeg starta de første tre årene som hobbyfisker, men har holdt på i elleve år der dette er levebrødet mitt, forteller Espen Marø Farstad, som denne uka lå til kai med lasten full av flotte kreps.

Fredag lå det fire fiskesjarker til kai, men lengst lå Espen.

-Jeg overnatter gjerne i båten om jeg har igjen fangst, slik som nå. Da overnatter jeg i sjarken, for jeg har grei soveplass og kokemuligheter om bord, så det gjør jeg ofte.

Da kan jeg starte salget tidlig dagen etter, forteller han.

”Ka du har?”. Et vanlig spørsmål fra kaikanten, for det kan til tider variere mye hva som selges. Espen fisker utelukkende kreps og krabbe. Nå er det krepsen som gjelder. Inn i mellom kommer det en ”kardinal” som bifangst, men hummer er ikke daglig kost.

-Det er jo sesongbetont. Nå venter vi på å få torsk og rogn når den sesongen begynner. Det gjør seg også for oss andre at det er mer å velge i på kaia, og det blir mer liv og røre, sier han.

-Men det er jo konkurrentene dine du ønsker velkommen?

-Joda, vi er alle konkurrenter. Men vi er mye samme gjengen og vi kjenner hverandre inn til huda så si. Tross konkurransen så er vi gode kompiser.

De fleste kommer fra Valderøya, men også andre plasser, sier han.

(Fortsetter under).

Espen har solgt skalldyr fra kaia i Ålesund i fjorten år, og trives like godt både som selger og fangstmann.

-Hvordan ser du på din plass i bybildet?

-Det var et vanskelig spørsmål, men jeg ser jo at vi blir satt pris på. Jeg er en fyr som kan glede mange med skalldyr. Og en fyr som blir kjent med mange kunder. Mange av dem er jeg på fornavn med.

-Er det mange faste kunder?

-Mellom 60 og 70 prosent vil jeg si. Mange av de som kommer jobber på kontorer i byen. Og nå er det helg. Det hjelper på når en selger skalldyr, for januarsalget kan være litt tregt. Da blir det jo å overnatte, forteller han.

Espen og kollegene driver på to fronter. Butikk og fangst.

37-åringen trives like godt med begge deler. At vi fikk en pandemi skremte ham litt i begynnelsen, men det gikk fort over.

-Jeg trodde at nå blir det full stopp. Men det motsatte skjedde. Enda flere ville ha skalldyr. Jeg måtte stoppe opp med å ta bestilling, for det kom jo kunder ned og så at jeg hadde fangst, men at det var reservert.

Jeg tror folk ville kose seg mer når de måtte holde seg hjemme.

(Fortsetter under).

Espen er alene på kaia fredag ettermiddag. Han har fortsatt en del kreps igjen, så han velger å sove i båten, for så å starte salget tidlig lørdag. Salgslaget har sørget for at kundene kan se hva som er tilgjengelig på kaia til en hver tid.

Espen tar fangsten sin i Grytafjorden. Vi spør ikke hvor, for det er naturlig å regne med at slikt skal holdes innenfor rekka på sjarken.

-Jeg koker fangsten på vei fra fangst, og når jeg har nok settes kursen mot byen. At vi som driver med dette betyr mye for sentrum det hører vi fra kundene.

Og nå er det kommet opp både oppslagstavle og egen side på facebook der kundene kan se hva som tilbys.

Surofi (salgslaget) står bak informasjonen, og alle som vil kan gå inn på ”Kaisalg Ålesund og omegn – Surofi". Vi melder inn hva vi har, så legges det ut på siden.

250 kroner kiloen er prisen for den nydelige krepsen Espen tilbyr, og folk kjøper i snitt en eller to kilo for å kose seg med.

Så enkelt og greit. Bare å kunne gå ned på kaia etter jobb, eller på handlerunda, og få sunn, god sjømat rykende fersk rett fra båten.

Ålesund sentrum har en stor berikelse med fiskeselgerne på kaia.