Dirk og Lamella skaper barndomsdrømmer#Viersentrum: Om du tenker godt tilbake i tid. Til da du var barn og det var vår og sommer. Da tør vi nesten vedde ei kule med iskrem på at du husker din barndoms iskrem. Favoritten din, og hvor godt det var. Å skape slike minner er mye av drivkraften til Dirk Kiefer og Lamella.

Dirk Kiefer lager et aldri så lite barndomsminne i vaffelkjeks. Drivkraften hans er ingen hemmelighet.

-Å ja. Jeg vil gjerne være med på å skape barndomsminner. Det er stort, sier Dirk Kiefer, tyskeren som gjorde ålesunder av seg og som hele tiden kverner på nye ideer til å lage god iskrem eller sorbet han kan servere over disken til isbaren sin i Løvenvoldgata, Lamella iskre & Sorbet.

-Jeg tenker og prøver. For det er rene forskningen å komme fram til en god iskrem.

-Men før du sier hva som slo an av ideene dine. Har du et eksempel på hva som absolutt ikke var så smart?

-Å ja. Den er enkel. Fersken. Det er slik med ideer på iskrem er at en bruker tid, så går det bra eller i dass. Rett og slett.

-Og iskrem med fersken gikk…?

-Rett i dass. Det er noe med innholdet i fersken. En olje, som ikke er forenelig med å lage god iskrem. Det skumma og bobla, så det ble ikke noen suksess. Men fersken er god som sorbet, understreker han.

(Fortsetter under).

Dirk angrer ikke på at han åpnet iskrembaren sin i Løvenvoldgata, Lamella Iskrem & Sorbet, en liten oase for alle som vil ha noen minutter med nye smaksopplevelser.

-Alt starter med en idé. Så gjelder det å finne den runde og fine smaken slik at den blir perfekt.

-Og hva er en perfekt iskrem for deg?

-Den må ha en fullstendig smaksopplevelse hele veien. Også ettersmaken. Og så må isen smelte på tunga til rett tid, sier han med issmeltende glød.

Og nettopp glød er et viktig stikkord for slike som Dirk, om en vil lykkes.

-For å få til slike ting som dette må en ha glød, passion og stayerevne, men det koster både tid, krefter og penger til utstyr.

Selv kjøpte jeg min første iskremmaskin for ti år siden for 14.000 kroner.

Derfra startet jeg med å utvide, helt til vogna på torget og opp hit i mai i fjor.

Og det dreier seg om å skape min signatur på iskremen og sorbeten. Og kundene må være fornøyd med den.

-Og det er de?

-Ja, jeg opplever absolutt det. Spesielt etter at jeg kom hit, for i Ålesund er det ikke helt klima for å stå utenfor en salgsvogn og vente på iskrem. Derfor flyttet jeg hit, og angrer ikke. For hit kommer hele familier for å kose seg, og barna får sine barndomsminner, forteller han.

Dirk klarer ikke la være å glede seg over ting han ser skje i byens tomme lokaler for tiden.

(Fortsetter under).

Ja, vi vet at vi skaper litt fristelser med et slikt bilde. Ha oss unnskyldt. Trøsten er at Lamella er få skritt unna, uansett hvor du befinner deg i sentrum.

-Det er mange tomme lokaler vi bør fylle. Vi skal gi folk en grunn til å komme til byen, og nå skjer det ting.

Se på oss her i Lamella. Se på Evergreen, Rykende Ferske Boulangerie, på Racoon Coffee og Cinque minuti i gågata, som eksempler på at det skjer ting når en har passion og mot til å starte opp noe.

Det er gleden av å skape noe folk vil ha som driver oss, sier Dirk engasjert.

-Vi må møte hverandre med glede i sentrum. Og vi er fornøyde med gode tilbakemeldinger, sier han.

Nå starter sesongen for alvor for Dirk og teamet hans som består av seks sju personer der noen er ansatt, og andre, som noen studenter er inne ved behov.

-Vi har holdt åpent fredag, lørdag og søndag, men fra helga er det full åpningstid hver dag, også i påsken.

-Hvordan ser du på din plass i sentrum?

-Iskrem skjer her og nå, og vi skal skape disse minuttene med god is, god vaffellukt og kos for de som besøker oss. Og vi er kommet for å bli.

Husk at hver nordmann spiser 13 liter is i snitt årlig. Det er mer enn de gjør i iskremlandet Italia. Så iskrem er absolutt norsk, men mer enn en liter Tricolor fra isdisken. Det skal vi vise de som besøker oss, lover Dirk Kiefer.