– Markedslivet er fabelaktig!Over 50 utstillere har forlatt Ålesund sentrum etter et forrykende julemarked som var svært godt besøkt. Hva er det med julemarkedet midt i byen som får matprodusenter og entusiaster til å krysse vindfulle fjorder og snødekte fjell hvert eneste år for å være med? 

Kjell Humborstad er fast utstiller på Bypatriotens julemarked i Ålesund og har vært med siden aller første gang.

Kjell Humborstad har reist fra Kjølsdalen med sine tradisjonsrike kjøttvarer. Spekemat til jul er hans spesialitet, og det ser vi godt på den lange køen utenfor bilen hans!

Kjell reiser rundt på flere ulike markeder. Sesongen er fra august til desember, resten av året bor han i Sør-Amerika.

– Dette er et fabelaktig liv, sier Kjell og smiler stort.

– Hadde jeg sluttet med kjøttvarene og markedene, ville jeg vært aldeles fortapt! Videre kan han fortelle at han er av gammel hestehandlerslekt og at han antakeligvis har det i blodet.

Villsaukongen på plass på julemarkedet i Ålesund sentrum.

Villsaukongen fra Misund er på plass i tunellen!

– Det er fast hvert år, sier bonden Per-Kåre Ræstad.

– Vi har vært med siden 2010. Med lidenskap for gode råvarer driver Per Kåre og kona Ingrid Ræstad Stegan gård i bygda Ræstad i Misund kommune. Her har de også sitt eget foredlingslokale med kjøkken, tørkerom, kjøl og frys. Bonden forteller at alt kjøtt fra Villsauen er økologisk. Sauene beiter ute hele året, i innmark og utmark, i fjellet og ved havet. 

 

(Fortsetter under)

 

Kjell Roset er viden kjent for sin ørret og det er lite som kan stoppe denne mannen fra å møte opp på julemarkedet.

Tilstede selv om uhellet var ute

Eiketørket ørret er julespesialiteten fra Gardskjøkkenet fra Stranda. Ørreten er fisket i Storfjorden og røkt på den tradisjonelle måten hjemme på gården.

Familiebedriften Gardskjøkkenet har produsert kvalitetsmat i 42 år. Kjell Roset tok over driften etter sin far.

Natten til lørdag tok dessverre en dramatisk vending. Kjell Rotset lastet bilen som skulle gjøres klar til julemarked da uhellet var ute. Han skled på trappen og slo hodet så ille at flere sting måtte til. Resten av natten ble Kjell værende på sykehuset. Dette stoppet han ikke i å komme innom standen i Korsatunnelen.

– Vi har vært med på Bypatriotens julemarked siden dag en. Det er tradisjon. Da er det klart jeg stiller opp uansett, sier han og og viser den ekte ånden og grunnen til at julemarkedet ligger hjertet svært nært for oss i Bypatrioten.

(Fortsetter under)

Zontaklubben Ålesund serverte rykende varm risengrynsgrøt i to dager til ende.

Julemarked for første gang

Zontaklubben for Ålesund og omegn er tilstede i Korsatunnelen for første gang. De selger grøt til inntekt for Zonta, en internasjonal organisasjon som hvor kvinner hjelper kvinner opp og frem. De støtter både lokalt, nasjonalt og internasjonalt. I Ålesund støtter Zonta flere hjelpeprosjekter.

– Det er spennende å være med på julemarkedet, hittil i dag har det gått veldig bra! forteller Lillian Refsnes. – Det gir oss alle noe ekstra når vi kan hjelpe andre.

Fretex Ålesund flyttet deler av butikken i sentrum til Korsatunnellen for å være med på å skape julestemning i sentrum.

Redesign fra Fretex

På Fretex sin stand på julemarkedet finner du ting og klær som er laget av brukte tekstiler og andre materialer. Gamle jeans har blitt til stilige slips, fillete ullgensere til ullsokker og rufsete nostalgiske bokcover blitt til cover på nye notatbøker. Slik skaffer Fretex arbeidsplasser, samtidig som de bidrar til en grønnere hverdag. Gamle klær og ting får nytt liv!

Erika Ulstein og Anita Askevold synes det er artig å være med på årets julemarked.

(Fortsetter under)

De lekreste Julekaker på rekke og rad fra Mandel og Melis.

Det var her det startet

Janne P. Larsen og Nah-hi Esdaile er damene bak Mandel & Melis. Baking og mat har vært en lidenskapelig hobby for dem lenge. De er i Korsatunellen med nydelige hjemmelagde bakervarer, både kjeks, brød og julekaker.

– Bypatriotens julemarked er hjertebarnet vårt. Det var nemlig her det startet! Etter å ha vært med på det første julemarkedet bestemte vi oss for å starte firma sammen. Den gangen hadde vi begge andre jobber på fulltid, nå arbeider vi kun med Mandel & Melis!


Bypatrioten takker alle som har vært med å bidra til årets julemarked og ser frem til at vi møtes igjen neste år. 

(Tekst: Hilde Hurlen, foto: Anne Marthe Vestre Berge og Trine Klemetsen). 

Se flere bilder under!

Mange glade barneansikter på Bypatriotens julemarked i Ålesund sentrum 2017

Sukker på toppen var en av årets nykommere

Ikke noe å si på humøret. Jentene fra Racoon Coffe & More serverte varm eplegløgg .

Billettene røk unna når Herreteatret stod på stand for å profilere sin nye forestilling "Penga eller livet".

Pralina fristet publikum med herlig hjemmelaget sjokolade!

Overraskende besøk fra Nørvøy Ungdomskorps som bidro med juletoner til stor glede for utstillere og publikum

Julenissen viste bort den store boken med alle verdens juleønsker.

Øystein Farstad Søvik i Bypatrioten serverte sveler og røverhistorier fra servicevognen.

-Det blir ikke jul for oss i familien heller før vi er ferdige med årets julemarked. Dette har blitt en tradisjon for oss der alle er med på laget. Å møte utstillerne igjen, smilende publikum og kjenne på pulsen et marked som dette gir er ubetalelig å få være en del av, sier Trine Klemetsen i Bypatrioten som er arrangøren bak det årlige markedet.

Skiltene er oppe og alle står på for å bli ferdige til publikum kommer.

Alt du kan tenke deg av deilig og lokal mat på julemarkedet i Ålesund sentrum.

Lokale butikker er også med på laget. Her Tore Hovland som hadde stand for Fisketorget.

Julemarkedet i Ålesund sentrum bugner av håndverk og søte julegaver.

Det blir ikke mange kaffepausene på dager som dette, men det smaker desto bedre når man først får sjansen. Nyansatte Sindre Tollås Veblungsnes i Bypatrioten var i år med på sitt aller første julemarked.

-Jeg elsker å være i Ålesund, sier Nian fra Danmark som kombinerer jobb med familiebesøk. Jeg har min søster her, og hver jul i 11 år har jeg solgt mine kranser i tunnellen. Jeg opplever så mye fint og nært og kjenner jo etterhvert mange av kundene mine svært godt. Jeg skal etterhvert trappe ned på kransesalget men jeg lover alle å komme når det er julemarked, sier hun med et varmt smil.