Lokal is i medvind– Jeg har kommet for å bli, sier Dirk Kiefer med overbevisning i stemmen. Det har gått ett og et halvt år siden oppstarten av Lamella og folket elsker den hjemmelagde isen. Flere restauranter har allerede tatt den inn, og nye smaker er på vei! 

Det er en lang og nøye prosess før isen kommer i boksene sine og veies. Dirk har alltid noen ekstra gram i boksene, slik at kundene ikke får mindre enn de betaler for.

(Tekst/foto: Linn-Cecilie Rønneberg)

Vi er inne i hjertet av Lamella. I produksjonslokalene. Det piper. Han springer. Dirk vet at han må handle fort. Med iskrem kan man ikke vente. Den deilige massen med krem kommer ut. og skal videre inn i en ny maskin. Han trykker på knappen og isen fordeles over i beger som så veies. Han ikke et eneste gram under det som står på boksen. 

Smakene har han jobbet mye med. For Dirk er perfeksjonist. Det skal smakes, tilpasses og doseres. Når Dirk smaker, må han vri ganen om til norske smaker. Hen er jo selv opprinnelig fra Tyskland. 

– Det tar tid å bygge seg opp. Alt jeg har her inne og rundt meg har jeg bygd opp selv. Å starte bedrift koster både tid og penger. Det koster skjorta bare for et skikkelig kjøkken. Men så er det nå en gang slik at jeg brenner for iskrem og klarer ikke å la være. Dette er det jeg vil, sier han. 

(Fortsetter under...)

I løpet av kort tid håper Dirk at folk kan kjøpe med seg en av de bestselgende smakene fra butikk; lakris, salted caramell, sjokolade og hot mango sorbet.

Dirk Kiefer kom til Norge for 15 år siden og startet øyeblikkelig med å søke jobber i hele landet. I Ålesund ble det treff. Dirk fikk jobb på det som da var Rica Parken Hotel. 

Fra hotellet gikk veien videre til Lyspunktet i hvor han var kjøkkensjef i 13 år. Når Lyspunktet avvikles blir det fullt og helt Lamella som gjelder.

– Jeg satser fullt og helt på Lamella. De som kjenner meg vet at jeg er "all in" eller "all out", forklarer Dirk.

Han startet i det små, men har nå fått eget isutsalg i Kipervikgata. Lamella selges også på Nonna Lina, Anno og Lyspunktet. 

Nå jobber han også med små porsjonspakninger som du kanskje får kjøpt i butikk. Om ikke lenge. Bypatrioten var tilstede da den aller første ble produsert!

(Fortsetter under...)

De første porsjonsboksene har ankommet Lamella hvor Dirk har fylt dem med herlig iskrem med lakrissmak.

– Jeg har ikke vært klar før nå. Jeg har jobbet sakte framover for at alt skal bli helt riktig. Det å jobbe med iskrem krever konsentrasjon. Her kan man ikke ta seg vann over hodet og gå for fort fram, sier Dirk, som håper iskremproduksjonen kan bli til et godt levebrød.

-Ja, det er målet. For å nå dit er det viktig at produktene er helt perfekte. Akkurat slik  nordmenn liker isen.

Dirk har en klar iskremfilosofi; iskrem ikke bare er iskrem, akkurat som at mat ikke bare er mat.

-Det skal lages med sjelen sånn at smaken av iskrem kommer foran smaken av lakrisen eller sjokoladen i isen, sier han. 

Allergifritt

-Alle isene er glutenfri og sorbeten er fri for laktose. Jeg er også svært nøye på at is med nøtter lages til slutt, slik at det ikke er nøtter i noen andre av de andre iskremene, forklarer han. 

(Fortsetter under...)

Bypatrioten fikk være med på første prøvesmak av en helt ny iskrem. «Rocky road» heter den, og består av sjokolade, marshmellows og karamelliserte mandler. Dirk selv sjekker om den er bra nok. Er det for mye sjokolade eller for lite med mandler? Er det nok marshmellows?

Selv vokste han opp med iskrembar i nærheten. Han føler han tilføyer Ålesund noe vi ikke har, men som vi trenger. 

– Det er noe med en iskrembar. For meg handler det mye om reaksjonene. Når jeg ser gleden folk får av smakene, da skjønner jeg at jeg har gjort noe riktig. Til nå har jeg bare ett utsalg i byen, men selvsagt ønsker jeg å bygge meg opp, sier han.

Produksjonen foregår på Valderøya og han ser ikke helt bort fra muligheten til å starte utsalg der også etter hvert. Kanskje en dag i måneden?

– Det er vågalt. Ved å prøver så vet jeg i alle fall at jeg har satset. Forsøkt. Uansett et glimt av lykke, avslutter han.

Vi ønsker den lille iskremfabrikken masse lykke til!