Til toppen

Huseier får frist til å sikre branntomt

Steinvågveien 43 b har blitt et forargelsens hus i Steinvågen. Nå har kommunen gitt huseier pålegg med frist til å sikre tomta, ellers risikerer han bøter. Huseier forsikrer at rivningen begynner i slutten av september.
Av Fridgeir Walderhaug

Glass og bygningsmateriale trenger seg ut fra knuste vinduer og dører i branntomta i Steinvågveien 43B.

Glass og bygningsmateriale trenger seg ut fra knuste vinduer og dører i branntomta i Steinvågveien 43B.

Totalskadd i brann
Det var lørdag morgen den 23. januar i fjor det begynte å brenne i Steinvågveien 43 b. To kvinner omkom i den tragiske brannen. En rekke andre beboere mistet alt de eide.

I mars fikk Bypatrioten flere henvendelser fra urolige naboer som mente branntomta var farlig både for barn og voksne. Dessuten mente naboene at ei åpen branntomt, der halve huset var totalt utbrent, framsto som lite vakkert i nabolaget. Tomta var heller ikke sikret.

LES OGSÅ: Naboer bekymret for sikkerhet

Huseier Tore Vik, eier den delen av huset som ble rammet av brann. I mars sa han at han ikke aktet å ”komme til Ålesund for å rydde”. Vik mener kommunen har trenert hans søknad om rivning.

Et halvt år senere har lite eller ingenting skjedd med tomta. Naboene etterlyser handling og nå tar kommunen grep.

– Da Bypatrioten skrev om saken tok jeg meg en tur for å se på tomta, og det stemte med beskrivelsen. Saken har vært oppe i planutvalget i april, og det er gitt rivingstillatelse, forteller avdelingsleder i byggesaker i Ålesund kommune, Bjørnar Andersen.
Han legger ikke skjul på at han er overrasket over huseiers behandling i saken.

(Fortsetter under).

Branntomta står helt åpen uten sikring. Inne i det utbrente huset har vegger rast ned, eiendeler og materialer ligger åpent til fare for barn som måtte ta seg inn på tomta. Nå har huseier fått frist til 26. september til å sikre huset og tomta.

Branntomta står helt åpen uten sikring. Inne i det utbrente huset har vegger rast ned, eiendeler og materialer ligger åpent til fare for barn som måtte ta seg inn på tomta. Nå har huseier fått frist til 26. september til å sikre huset og tomta.

Varsler tvangsmulkt
– Han har jo jobbet ganske hardt for å få denne rivingstillatelsen, så vi forventet at han ville ha startet. Det registrerer vi at han ikke har gjort. Derfor har han nå fått et forhåndsvarsel og pålegg om å sikre tomta.

– Hvilket ansvar hviler det på huseier her?

– Huseier har ansvar for å holde eiendommen i stand for omgivelsene og miljøet. Derfor har han nå fått en frist til 26.september.

– Og hvis det ikke skjer noe?

– Da har vi anledning til å gi tvangsmulkt. sier Andersen.

I første omgang er det viktig for oss at tomta sikres og at det ikke blir en lekeplass for barn. Dette er jo noe huseier kan løse raskt med et gjerde.

– Hva med rivning, siden dette er et hus som er lite vakkert å ha slik i et bomiljø?

– På kort sikt er det ikke utseendet vi konsentrerer oss om, men sikring. Men det vil få betydning på sikt. Nå er det jo også en halvdel som har verdi, tross skader. For huset vegg i vegg har en restverdi, og det er gitt et premiss for rivning. Det skal foreligge en plan for fasade og grunn før rivning, det har vi ikke fått. Men nå håper og tror vi at det snart skjer noe. For, som sagt, har huseier lagt ned mye jobb for å få tillatelse til å rive, sier Bjørnar Andersen.

(Fortsetter under).

Slik ser baksiden av huset til Tore Vik ut. Nabohuset som står vegg i vegg står, men er også til fare for de som beveger seg der. Nå skal begge husene rives.

Slik ser baksiden av huset til Tore Vik ut. Nabohuset som står vegg i vegg står, men er også til fare for de som beveger seg der. Nå skal begge husene rives.

Oppbragt huseier lover tiltak
Nå melder huseier Tore Vik at rivningen begynner 26.september.

– AF Gruppen er leid inn for å rive. Men Ålesund kommune kan dra til h… Det kan du sitere meg på!, sier en oppbragt Vik til Bypatrioten på telefon.

Han mener kommunen har trenert hans og naboens rivning av Steinvågveien 43 a og b.

– Den samme beskjeden fikk politiet da de ringte etter at kommunen kom med pålegg om sikring, sier han.

Tore Vik sier at han ikke har noen fordeler ved å trenere saken.

– Dette er jo en forsikringssak, så for meg gjør det jo ikke noe. Heller ikke at prisen på rivningen har økt med 200.000 kroner grunnet kommunen.

– Hvorfor mener du at kommunen har trenert dette?

– Vi brukte flere titalls tusen på takstfolk som kondemnerte huset. Men for kommunen var det ikke nok, og de krevde mer dokumentasjon og nye takstfolk.

– Bypatrioten skrev om saken i mars, og kommunen kom med rivingstillatelsen i april. Hvorfor har dere ikke startet rivningen, eller i det minste sikret tomta med gjerder?

– Det er flere grunner til at rivningen ikke startet før. Dette har med forhold rundt eieren av den ene halvdelen av huset, der det går på anbud. Når det gjelder gjerde så hadde jeg det en stund, men jeg fjernet det fordi jeg var forbanna. I tillegg kostet det 2.000 kroner måneden. Mitt ønske var å framprovosere en reaksjon. Men nå skal det jo rives, sier Vik.

Forstår naboreaksjoner
Tore Vik har ingen konkrete planer om hva som skal skje med tomta etter at tomten er sanert.

– Nei, og jeg orker ikke nye runder med kommunen om hva jeg får lov eller ikke lov til å gjøre på tomta, sier han.

– Skjønner du naboene som ikke vil ha det slik i nabolaget sitt?

– Ja, jeg skjønner dem veldig godt. Men nå skal det i alle fall være klart for rivning, sier Tore Vik.