Til toppen

Fortsatt strenge tiltak i Ålesund, Sula og Giske

Fortsatt strenge tiltak i Ålesund og nabokommunene Giske og Sula. I utgangspunktet skulle de strenge tiltakene som trådte i kraft 26.april, grunnet det store smitteutbruddet, vare fram til 9.mai. Nå har kommunene bestemt at de må videreføres fram til 18.mai. Samtidig lemper de på rådene som ble gitt da utbruddet kom. For i rådene fra […]

Fortsatt strenge tiltak i Ålesund og nabokommunene Giske og Sula.

Fortsatt strenge tiltak i Ålesund og nabokommunene Giske og Sula.

I utgangspunktet skulle de strenge tiltakene som trådte i kraft 26.april, grunnet det store smitteutbruddet, vare fram til 9.mai.

Nå har kommunene bestemt at de må videreføres fram til 18.mai.

Samtidig lemper de på rådene som ble gitt da utbruddet kom.

For i rådene fra 26.april var det satt opp i høyden to gjester i private hjem.

De tre kommunene endrer nå dette til at en følger de nasjonale rådene.

Der heter det at en ikke bør ha mer enn fem besøkende på samme dag.

I Ålesund har en de siste ukene hatt det største smittetrykket siden pandemien startet.

Utbruddene på Toldboden og Jugendby barnehage er tegn på at situasjonen fortsatt ikke er under kontroll.

Over 100 smittetilfeller er knyttet til utbruddet fra Toldboden, og rundt 30 fra Jugendby barnehage, et utbrudd det ikke er kontroll på enda, skriver Ålesund kommune i en pressemelding.

-Smittesituasjonen i Ålesund er fremdeles alvorlig med mange smittetilfeller. Det er relativt god oversikt over utbrudda, men fortsatt er det fare for videre spredning, sier kommuneoverlege Olav Mestad.

Til tross for at en har rimelig kontroll, har en altså ikke full kontroll over utbruddene. Mestad mener det er alt for tidlig å lempe på tiltakene nå.

-Det er viktig å få kontroll over situasjonen. Erfaringene viser at det tar om lag to uker å lukke et utbrudd som er i gang. Så vi trenger tiden fram til 18.mai sier han.

Derfor har kriseledelsen forlenget tiltakene som blant annet gjør at en ikke får skjenke alkohol, og at treningssentre, svømmehaller, bingohaller, spillehaller, leikeland, bowlinghaller og lignende må holde stengt.

Unntakene er for rehabilitering og opptrening i form av behandling.

Skolesvømming, svømmekurs og organisert svømmetrening for personer under 20 år er også blant unntakene.

Heller ikke kino, teater, konsert, kultur- og underholdningsplasser kan holde åpent.

Offentlige virksomheter der det skjer organisert kultur-, idretts- og fritidsaktiviteter for barn og unge under 20 år, samt aktiviteter for voksne toppidrettsutøvere er unntatt forskriftene.

Dette er nå rådene de tre kommunene har endret, og som altså er i tråd med de nasjonale rådene:

  • Man bør ikke ha flere enn fem gjester i eget hjem. Det oppfordres til å møtes utendørs.
  • Antallet kontakter gjennom en uke bør ikke overstige 10 personer ut over nødvendige kontakter i jobbsammenheng, husstandsmedlemmer og barnehage- og skolekohorter.
  • Det bør holdes 2 meter avstand i møte med andre personer i risikogrupper, og i situasjoner der smitterisikoen antas å være høyere (f.eks. ved fysisk aktivitet med høy intensitet, synging eller roping).
  • Alle bør unngå reiser som ikke er nødvendige. Reise til arbeid må anses som nødvendig. For de aller fleste vil det likevel gjelde krav om hjemmekontor.
  • Bosatte i kommunen anbefales å benytte lokale kjøpesentre/varehus.
  • Bosatte i kommunen kan dra til fritidsbolig, men bare sammen med personer i egen husstand. Gjør alle innkjøp i egen kommune før avreise. Ikke oppsøk butikker, serveringssteder eller møteplasser med mange mennesker i hyttekommunen. Hold god avstand til andre i skiløypa, skitrekket og på gåtur. Sjekk hvilke råd og regler som gjelder for hyttekommunen, og følg dem. Ikke ta imot besøk.
  • En-til-en virksomheter, for eksempel frisører, bør innføre forsterkede tiltak som bruk av munnbind i situasjoner der det ikke er mulig å opprettholde 1 meters avstand eller å redusere eller midlertidig fjerne behandlingstilbud som innebærer nær kontakt ansikt-til-ansikt.