Til toppen

Fem råd til deg som skal velge videregående skole

Over 3000 10. klassinger i fylket skal i disse dager velge retning og videregående utdanning. Ann Kristin Lyngset Otterlei har jobbet som rådgiver hos Akademiet siden 2004 og hun vet at dette ikke bare er en lett prosess for alle. Hun deler derfor sine fem beste tips ikke bare til elevene, men også til foreldre som hun ber om å lytte.

Ann Kristin Lyngset Otterlei er til daglig er rådgiver ved Akademiet i Ålesund. Hun deler sine fem beste tips til alle som nå skal søke videregående skole.

Ann Kristin Lyngset Otterlei er til daglig er rådgiver ved Akademiet i Ålesund. Hun deler sine fem beste tips til alle som nå skal søke videregående skole.

Første mars er ordinær frist for å søke videregående utdanning og godt over 3000 10. klassinger i fylket står foran det som for mange er et stort valg. Da kan det være lurt å ta ei runde innom noen sjekkpunkter, sier Ann Kristin Lyngset Otterlei som til daglig er rådgiver ved Akademiet i Ålesund. Ei rolle hun har hatt siden 2004.

-Jeg føler meg utrolig heldig som får komme tett på så mange flotte ungdommer. De står jo i ei tid der de gradvis skal løsrive seg fra både foreldre og venner og bli mer selvstendig. For noen kan den friheten være skummel, for andre bare befriende, sier hun om overgangen fra ungdomsskole til videregående skole. En opplevelse som ofte er helt individuell, men like fullt en smakebit på det som møter elevene i påfølgende overganger til høyere studier og arbeidsliv.

-De fleste opplever dette ulikt. Noen tenker mye på hvordan venneflokken reagerer, andre gleder seg i stedet til muligheten for nye bekjentskap og flere venner. Noen tenker her og nå, mens andre ser langt frem, sier hun og legger til at de uansett situasjon har god erfaring med noen grunnleggende sjekkpunkter som hun gjerne deler med oss.

1) Følg hjertet
-Når man skal velge er det viktig å lytte til seg selv, å søke det man har aller mest lyst til. Ligger der ei grunnleggende interesse i bunn er der nemlig stor sannsynlighet for at det vil vare. Vi ser at det er lett å høre på hva andre anbefaler uten at en tar hensyn til egne interesser og mål. En må gjerne høre på råd og anbefalinger fra andre, men en må til syvende og sist ta bestemmelsen selv.

2) Sett det du vil aller mest øverst
-Selv om du tror at du kanskje ikke kommer inn, eller du har hørt at inntaket var sånn og slik i fjor, så sett ditt eget førstevalg øverst. Innsøking og inntak varierer fra år til år – noen ganger skjer det endringer eller det kommer ei åpning, og da er du klar!

3) Ikke se til venners valg
-Vi vet at det er fristende å lytte til flokken og følge vennegjengen, men valg av skole og utdanningsprogram har stor betydning for din egen fremtid. Sørg derfor for at valget ditt stemmer med dine drømmer, mål, interesser og ferdigheter. Vår erfaring er at i overgangen mellom ungdomsskole og videregående blir det uansett dannet nye flokker og vennegjenger og da kan du fort angre på at du ikke tok det valget som var riktig for deg i utgangspunktet. 

4) Finn balansen, ikke gi opp fritidsaktiviteter
-Nå er man i en viktig brytningstid er det er lett å gå «all-in» på skole og jobb. Husk å ha balanse og ta valg som også fører til at du får tatt vare på fritiden din. Det å ha en aktivitet og hobby ved siden av som gir deg rom til å koble av er viktig. Det trenger du også senere i livet og grunnlaget legges gjerne nå.

5) Ha alltid ei plan A, B, C og D
-Ha alltid flere planer. Da har du også kontroll dersom ting endrer seg underveis. Livet kan være uforutsigbart og det gjelder å klare å tilpasse seg. De kan skje utforutsatte ting som gjør at du må endre planer. Kanskje vil din plan «B» passe bedre og du sitter fortsatt igjen med følelsen av at dette er ditt eget valg og at det er du som er sjefen (i ditt eget liv).

Kanskje E-sport er drømmen? Det er viktig å sette seg godt inn i ulike muligheter, sier rådgiver ved Akademiet i Ålesund.

Kanskje E-sport er drømmen? Det er viktig å sette seg godt inn i ulike muligheter, sier rådgiver ved Akademiet i Ålesund.

-Dette er råd vi har god erfaring med og som vi håper vil gi muligheten for en god diskusjon rundt middagsbordet, sier hun og vi benytter anledningen til å også snakke generelt. Om det som nå møter ungdommene våre både i utdanning og arbeidsliv.

-Det er ikke som det en gang var, da en skomaker var en skomaker og man visste hva man gikk til etter endt fagbrev. Mange av jobbene og oppgavene som de som velger skole i dag skal løse om kun noen år, er ikke en gang funnet opp enda, sier hun om tiden der innovasjon, endring og omstilling er viktige nøkkelfaktorer.

-Jeg kan ikke få sagt det ofte nok. Evnen til å kunne tilpasse seg og ta gode valg underveis er helt nødvendig i møtet med et arbeidsliv preget av endring og uforutsigbarhet. Med dagens utdanningsløp som kan ta deg alle veier i et livslangt løp er de grunnleggende kvalitetene desto viktigere, sier hun og utdyper.

-Det handler om å ha en god forståelse av hvem en selv er både med gode og mindre gode sider, å være trygg i egne verdier, evner og interesser og vite hva en virkelig verdsetter. Vi har ei høy endringstakt i samfunnet generelt. Jobber endrer seg underveis og mange skal gjennom flere jobbskifter og utdanninger. Det å ha med seg en trygghet på hvem en selv er og hvilke anlegg man har og verdsetter, gjør at man vil stå stødig i overgangene, selv om mye skulle endre seg rundt, sier hun og bruker anledningen til å opplyse om at de også skal ha åpen dag på Akademiet 27. Januar kl. 18.00.

-Da er alle hjertelig velkommen til å bli bedre kjent med mulighetene vi har her på Akademiet, sier hun.